AchtergrondBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: James, Iain en Ronaldo

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 23.

Levine veert terug
Hij werd er chef-dirigent in 1973 en muzikaal directeur in 1976, maar na tien jaar ziekte leek het einde van de loopbaan van James Levine bij de Metropolitan Opera in zicht. Toch had het New Yorkse operahuis onlangs goed nieuws over de conditie van zijn dirigent. Nieuwe medicatie maakt de 72-jarige fitter dan hij in lange tijd was. Het geplande definitieve afscheid, dat eind van dit seizoen zou worden aangekondigd, lijkt te worden uitgesteld. De maestro zegt er zelf over in de New York Times: “I think our collaboration isn’t finished.”

Twee barihunks als Valentin
Pech voor Karin Strobos: ze is geen barihunk. En daarom hebben de schrijvers van de website barihunks.blogspot.com geen enkele interesse in de fraaie zang van de mezzosopraan als Siébel in Faust van Gounod. In de huidige Faust-productie van het Aalto-Musiktheater in Essen vielen hen wel de bijdragen op van baritons Martijn Cornet en Giorgios Iatrou, die afwisselend de rol van Valentin zingen.

Onzekerheid in Keulen
Minstens twee zaken zijn voor de opera in Keulen onzeker: waar in het komende seizoen 2016/2017 de voorstellingen zullen plaatsvinden en of het huis dan nog onder leiding staat van intendant Birgit Meyer. Ze is over de verlenging van haar contract in gesprek met haar bazen, de gemeente Keulen.

Opolais opulent in bed
De première van Manon Lescaut, in een regie van Richard Eyre, nadert. Op 12 februari is de nieuwe productie van de opera van Puccini voor het eerst te zien in de Metropolitan Opera, onder leiding van Fabio Luisi. Niet de eerder aangekondigde Jonas Kaufmann maar Roberto Alagna zingt naast Kristine Opolais de hoofdrol. Begin maart wordt de voorstelling ook vertoond in de Live in HD-serie in de bioscoop.

Operadansje
Veel prominenten uit de operawereld zongen en dansten op 4 februari op het Wiener Opernball, het jaarlijkse evenement in de Wiener Staatsoper, waarvoor de dresscode luidde: “Damen: großes, langes Abendkleid. Herren: schwarzer Frack.” Nino Machaidze, John Osborn en Juan Diego Flórez waren enkele van de stergasten. Plácido en Olga deden een dansje.

De opera confereerde
Het Europese samenwerkingsverband Opera Europa vergaderde eind november 2015 in Boekarest. Met plenaire zittingen, parallelsessies en een meneer die steekwoorden op een flip-over schreef, was het dus een echt congres, zo blijkt uit de video die ervan gemaakt werd.

Iain in Bogotá
Op zijn blog www.ayepatz.com plaatst bas-bariton Iain Paterson regelmatig fraaie verhalen over zijn ervaringen in de internationale operawereld. Sinds enige tijd verblijft hij in Bogotá en dat geeft specifieke problemen voor een operazanger: “You have to tank up with more air than you would need to sing a given phrase at sea-level.” Hoe dat zit, legt Paterson uit in zijn nieuwste bijdrage: ‘Hola! Bogotá!’

https://twitter.com/AyePatz/status/696124396671373312

Renée is onderweg
Op 30 maart staat ze in het Amsterdamse Concertgebouw: Renée Fleming. Zonder orkest maar met pianist Hartmut Höll zal ze liederen van onder anderen Schumann en Strauss zingen.

Niet meer weird
Er komt een golfje producties aan waarin countertenoren een grote rol spelen, zo ontdekte de Financial Times. Iestyn Davies is blij niet meer ‘weird’ of ‘spooky’ te zijn.

Netjes
Een grote Nederlands ochtendkrant berichtte eind december opgewonden over de contacten van voetballer Christiano Ronaldo met een Nederlandse vechtsporter. De speler van Real Madrid kent echter ook hele keurige mensen.

Joyce DiDonato zingt Königin der Nacht
Om de film over het leven van de Amerikaanse zangeres Florence Foster Jenkins helemaal mooi te maken, is er extra geld nodig. Dat zal gebruikt worden om de decors – echte tableaux vivants, die veel geld kosten – mogelijk te maken. Wie bijdraagt aan de crowfunding, krijgt voor een donatie van 40 euro een t-shirt. Een setje van twee ansichtkaarten en een button is er al voor 12 euro en bij een bijdrage van slechts 5 euro bent u een ster. Zegt de organisatie die voor dat geld belooft Queen of the Night te zingen. Maar dan zo dat niemand het hoort. Nog een paar duizend euro te gaan tot het doel van 15.000 euro bereikt is.

Steun ENO
Geen geld maar wel morele steun wordt gevraagd door countertenor Iestyn Davies voor het behoud van de fulltimecontracten bij het koor van de English National Opera. De petitie werd al getekend door onder anderen Sarah Connolly, Stuart Skelton en Susan Bullock.

Vorig artikel

Foyeravond over Chovansjtsjina bij DNO

Volgend artikel

Win vrijkaarten voor Quasthoff en Boesch!

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.