Binnenkort

Opera in de media: week 7

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 7 (13 – 19 februari 2016) onder meer aandacht voor Otello met José Cura, Anne Sofie von Otter bij Witteman en Kristine Opolais.

Audio

Goed met Zoet
Jan Zoet, directeur van de Theaterschool Amsterdam en voormalig bestuurslid van Operadagen Rotterdam, is de gast van het wekelijkse Een goede morgen met op Radio 4. Hij draait zijn klassieke muziekkeuze.
NPO Radio 4: zaterdag 13 februari om 10.00 u.

Cécile van de Sant. (© Paul Foster-Williams)
Cécile van de Sant. (© Paul Foster-Williams)

Matinee Concertgebouw
Cécile van de Sant (mezzosopraan) en Raymond Ayers (bariton) zijn de vocale solisten, naast trompettiste Alison Balsom, in de NTR ZaterdagMatinee. Op het programma staat werk van Messiaen, Qigang Chen en Hindemith. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor staan onder leiding van Hans Graf.
NPO Radio 4: zaterdag 13 februari om 14.00 u.

Tweede Otello
Op donderdag klonk Otello van Rossini, de zaterdagavond is door NTR Opera Live gereserveerd voor een opera over dezelfde figuur door Giuseppe Verdi. De opname dateert van 1 februari en komt uit Barcelona. Dirigent van het koor en orkest van het Gran Teatre del Liceu is Philippe Auguin. Met José Cura (Otello), Ermonela Jaho (Desdemona) en Marco Vratogna (Jago).
NPO Radio 4: zaterdag 13 februari om 19.00 u.

Video

Strauss-liederen bij Cultura
NPO Cultura zendt een programma uit met orkestliederen van Richard Strauss. De uitvoerenden worden niet vermeld, maar het te zingen repertoire wel. U hoort onder meer ‘Morgen’, ‘Ruhe, meine Seele’ en ‘Zueignung’.
NPO Cultura: zaterdag 13 februari om 19.00 u.

Mezzo op bezoek
Eén van de gasten van Podium Witteman is deze week de mezzosopraan Anne Sofie von Otter.
NPO 2: zondag 14 februari om 18.10 u.

Mari Eriksmoen. (© Sveinung Bjelland)
Mari Eriksmoen. (© Sveinung Bjelland)

Mozart in Aix
Die Zauberflöte van Mozart werd door regisseur Simon McBurney tot een spraakmakende voorstelling geënsceneerd. Naast tweemaal Amsterdam en recent in Londen stond de productie in Aix-en-Provence. In de hoofdrollen zongen Mari Eriksmoen (Pamina), Kathryn Lewek (Königin der Nacht), Josef Wagner (Papageno) en Regula Mühlemann (Papagena). Ook Elmar Gilbertsson (2e Priester) en Maarten Koningsberger (Der Sprecher) waren in Aix te horen. Dirigent voor het Freiburger Barockorchester was Pablo Heras-Casado.
Arte: zondag 14 februari om 23.40 u.

Tudor-opera
Maria Stuarda van Donizetti is te zien vanuit de Scala in Milaan. Antonino Fogliani dirigeerde het Scala-koor en -orkest. Solisten waren onder anderen Anna Caterina Antonacci (Elisabetta), Mariella Devia (Maria Stuarda) en Francesco Meli (Roberto, conte di Leicester).
Brava: maandag 15 februari om 20.28 u.

Verdi’s huis
In de nieuwe aflevering van De Tiende van Tijl reist presentator Tijl Beckand naar het huis en landgoed van operacomponist Giuseppe Verdi.
NPO 2: donderdag 18 februari om 20.30 u.

Dmitri Hvorostovsky. (© Pasha Antonov)
Dmitri Hvorostovsky. (© Pasha Antonov)

Jevgeni in Londen
Een recente opname van Jevgeni Onjegin, gemaakt in het Londens Royal Opera House, wordt uitgezonden door de BBC-radio. In de hoofdrollen zingen Dmitri Hvorostovsky, Nicole Car en Michael Fabiano. De muzikale leiding had Semyon Bychkov.
BBC Radio 3: zaterdag 13 februari om 19.30 u.

Weektip

De liefde
Met Valentijnsdag in zicht kan een operafragment over de liefde – en dan vooral de onmogelijke liefde, want die is op het podium altijd het mooiste – niet ontbreken. Tatjana’s briefscène uit Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski is een mooi voorbeeld. Deze opname dateert uit 2010 en toont een sopraan waar we de komende maanden in Amsterdam, in New York én op Place de l’Opera veel van gaan horen: Kristine Opolais.

Vorig artikel

Nieuwe studio Giravoce geeft masterclass

Volgend artikel

Jonge cast overtuigt in bleke Così fan tutte

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Hein van Eekert
    12 februari 2016 at 15:44

    Marc Heller vervangt José Cura als Otello. (Zaterdagavond, Radio4)