BinnenkortNieuws

Alice Coote soleert bij Concertgebouworkest

Mezzosopraan Alice Coote zingt op 25 en 26 februari de Lieder eines fahrenden Gesellen bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Mahlers liederen worden aangevuld met ander Weens repertoire, gedirigeerd door Lorenzo Viotti, die Franz Welser-Möst vervangt.

Alice Coote. (© Benjamin Ealovega)
Alice Coote. (© Benjamin Ealovega)

Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen draaien om verbittering na het verlies van een geliefde, en om het zwervende bestaan dat daarop volgt. Mahler schreef de teksten zelf, geïnspireerd door de bundel Des Knaben Wunderhorn. Later gebruikte hij thema’s uit de compositie in zijn eerste symfonie.

De cyclus bestaat uit vier liederen: ‘Wenn mein Schatz Hochzeit macht’, ‘Ging heut’ morgen übers Feld’, ‘Ich hab’ ein glühend Messer’ en ‘Zwei blauen Augen’. In 1896 zong de Nederlandse bariton Anton Sistermans bij de Berliner Philharmoniker één van de eerste uitvoeringen van het werk, gedirigeerd door Mahler zelf.

In het Concertgebouw in Amsterdam zet mezzo Alice Coote zich aan de liederen. De Britse zangeres maakt sinds het begin van deze eeuw wereldwijd carrière, zowel met operarepertoire als met liederen. Afgelopen najaar zong ze in het Concertgebouw de Kindertotenlieder van Mahler, onder begeleiding van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

De Zwitsers-Franse dirigent Lorenzo Viotti vult de Mahler-cyclus aan met de tweede symfonie van Schubert en verschillende dansen van de familie Strauss – Johann jr. en Josef in dit geval. Onder die stukken onder meer Leichtes Blut, Kuss-Walzer en de czárdás uit Ritter Pásmán.

Voor Lorenzo Viotti is het zijn onverwachte debuut bij het Concertgebouworkest. Hij springt in voor Franz Welser-Möst, die eigenlijk zijn debuut zou maken bij het Concertgebouworkest, maar wegens een schouderblessure moest afzeggen. De jonge Viotti was assistent van onder anderen Mariss Jansons en Bernard Haitink. Onlangs dirigeerde hij een productie van Carmen in Klagenfurt.

Zie voor meer informatie over het concert en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Met brengt tien bioscooptitels in 2016/2017

Volgend artikel

Kwalificatie Belvedere-concours van start

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.