Binnenkort

Opera in de media: week 9

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 9 (27 februari – 4 maart 2016) onder meer aandacht voor Così fan tutte van de Reisopera, een Franse operette live uit Marseille en Anna Netrebko met Strauss.

Video

Alcina uit Genève
De opname van de opera Alcina van Händel in het Grand Théâtre de Genève is nog enige tijd op Concert Arte terug te vinden. David Bösch regisseerde voorstelling, Leonardo García Alarcón stond voor het Orchestre de la Suisse Romande. In de hoofdrollen zongen Nicole Cabell als Alcina, Monica Bacelli als Ruggiero en Siobhan Stagg in de rol van Morgana.
Concert Arte: on demand.

Chovansjtsjina op Brava
Moessorgski’s opera Chovansjtsjina, deze weken op het programma van De Nationale Opera, is ook op tv te zien, maar dan in een uitvoering in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Brava brengt op de late maandagavond de opname uit 2007, met Michael Boder voor het orkest van het Spaanse operahuis en met solisten als Vladimir Ognovenko, Vladimir Galouzine en Robert Brubaker
Brava: dinsdag 1 maart om 00.01 u.

Scène uit Die Walküre bij De Nationale Opera. (© Marco Borggreve)
Scène uit Die Walküre bij De Nationale Opera. (© Marco Borggreve)

Amsterdamse Walküre
Een deel uit Der Ring des Nibelungen van Wagner, Die Walküre, wordt door The Opera Platform gestreamd op vrijdag 4 maart. Het is de versie van De Nationale Opera, met regisseur Pierre Audi en dirigent Hartmut Haenchen. De opname dateert uit 2005 en toont een cast met onder anderen Christopher Ventris als Siegmund en Catherine Naglestad als Sieglinde. De uitzending van de stream is op vrijdagavond, maar de productie blijft daarna nog een halfjaar beschikbaar voor kijken ‘on demand’ op de website van The Opera Platform.
The Opera Platform: vrijdag 4 maart om 19.00 u.

Audio

Bruckner-matinee met Haitink
Op de radio, en dankzij een webcast www.radio4.nl/live een beetje op tv, is de NTR ZaterdagMatinee in de huiskamer te volgen. Koordirigent Klaas Stok en maestro Bernard Haitink leiden het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radio Koor. Als solisten werken mee sopraan Sally Matthews, mezzosopraan Karen Cargill, tenor Mark Padmore en bas Gerd Grochowski. Uitgevoerd worden het Te Deum en de negende symfonie van Bruckner.
NPO Radio 4: zaterdag 27 februari om 14.00 u.

Scène uit Così fan tutte. (© Marco Borggreve / Nederlandse Reisopera)
Scène uit Così fan tutte. (© Marco Borggreve / Nederlandse Reisopera)

Così in Enschede
Bij de eerste opvoering door de Nederlandse Reisopera nam NTR Opera Live de opera Così fan tutte op in het Wilminktheater in Enschede. De jonge cast overtuigde veel recensenten. U hoort Shantelle Przybylo (Fiordiligi), Anna Traub (Dorabella), Nicholas Crawley (Guglielmo), Yaroslaw Abaimov (Ferrando), Nina Lejderman (Despina) en Robert Davies (Don Alfonso). Ze werden geregisseerd door Xander Straat en zongen bij het Orkest van het Oosten onder leiding van Arnaud Oosterbaan.
NPO Radio 4: zaterdag 27 februari om 19.00 u.

Netrebko zingt Strauss
In de nieuwe concertzaal van Radio France in Parijs werd op 10 mei vorig jaar een optreden vastgelegd van het Orchestre national de France onder leiding van Daniele Gatti. Sopraan Anna Netrebko zong Strauss’ Vier letzte Lieder en er klonk instrumentaal werk van Berlioz en Prokofjev. Het Zondagmiddagconcert bemachtigde de opname.
NPO Radio 4: zondag 28 februari om 14.00 u.

Ernst Daniël op zondag
In zijn programma op zondag besteedt Ernst Daniël Smid aandacht aan de carrière van bariton Olaf Bär. Daarnaast zijn er fragmenten te horen uit de opera Anna Bolena van Gaetano Donizetti. De drie opera’s die Donizetti over de Tudors componeerde, zijn dit seizoen alle drie te horen in NTR Opera Live.
NPO Radio 4: zondag 28 februari om 18.00 u.

Purcell aan ‘t IJ
Dido and Aeneas, aangevuld met The Love of Mars and Venus, is te horen in het Avondconcert op maandag. De opname wordt op zaterdag 27 februari gemaakt in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Het Italiaanse La Risonanza en het Coro Costanzo Porta worden gedirigeerd door Fabio Bonizzoni. Solisten zijn onder anderen de sopranen Stefanie True en Raffaella Milanesi.
NPO Radio 4: maandag 29 februari om 20.00 u.

Katherine Dain. (© Robert Kim)
Katherine Dain. (© Robert Kim)

Lied in de Kleine Zaal
Het concert van 8 maart 2015 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw wordt dinsdag uitgezonden op Radio 4. Sopraan Katherine Dain stond op het podium met violist Philippe Graffin en pianiste Reinild Mees. Er klonk werk van onder anderen Erich Wolfgang Korngold en Joseph Marx.
NPO Radio 4: dinsdag 1 maart om 20.00 u.

Weektip

Pas sur la bouche!
Een Franse operette, Pas sur la bouche!, krijgt in Marseille een opvoering in de stijl van de periode waarin het werk zijn première beleefde: “les années folles à Paris” van rond 1925. Componist Maurice Yvain behaalde een enorm succes met zijn werk, waarin Maurice Chevalier indertijd de hoofdrol zong. Vanuit Marseille, waar regisseur Carole Clin in het Théâtre de l’Odéon de productie ensceneerde, kunt u live de voorstelling van zondagmiddag meebeleven. Dirigent is Bruno Conti, solisten zijn onder anderen Caroline Géa, Cécile Galois en Rémi Cotta.
Culturebox: zondag 28 februari om 14.30 u.

Vorig artikel

Reinbert de Leeuw dirigeert Pessoa-cyclus

Volgend artikel

Dido: Spectaculair in de details

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. 26 februari 2016 at 17:09

  “De opname dateert uit 2005” staat bij “Walküre”. Dat klopt niet, het is een nieuwe opname van den “Ring” van 2014 in ongelooflijk mooie beelden in HD.

 2. François
  26 februari 2016 at 21:20

  Dank voor de correctie! Op de website van The Opera Platform was die informatie niet te vinden. Dat er recent opgenomen beeldmateriaal in hoge kwaliteit van de Ring is lijkt me voor alle liefhebbers extra goed nieuws.

 3. Leen Roetman
  26 februari 2016 at 23:21

  Dat is geweldig nieuws! Kunnen ze die opname niet op Blu-Ray zetten?!!

 4. 27 februari 2016 at 11:26

  Dat zou kunnen, de complete cyclus is in hoogste kwaliteit opgenomen. Ik hoop, dat veel liefhebbers bij de Nationale Opera op dringen, deze opname te laten uitbrengen.