Binnenkort

Opera in de media: week 10

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 10 (5 – 11 maart 2016) onder meer aandacht voor Barbara Kozelj, Cora Burggraaf en Kaija Saariaho.

Video

Operatalent in Podium Witteman
Miranda van Kralingen, Michael Wilmering, Lilian Farahani en Cora Burggraaf zijn te gast in Podium Witteman op de zondagavond.
NPO 2: zondag 6 maart om 18.10 u. 

Sophie Marilley in Il Vogoleso (© Martin Sigmund)
Sophie Marilley in Il Vogoleso (© Martin Sigmund)

Il Vogoleso
Dramaturg Sergio Morabito en intendant Jossi Wieler van de Oper Stuttgart produceerden Il Vologeso, een opera van Niccolò Jommelli. De opname dateert uit 2013. In de hoofdrollen: Sophie Marilley (Vologeso), Ana Durlovski (Berenike) en Sebastian Kohlhepp (Lucio Vero). Dirigent was Gabriele Ferro.
Arte: zondag 6 maart om 0.25 u.

Cosima op tv
Op de avond na de première van de nieuwe voorstelling van Christiaan Kuyvenhoven, die het boek De Koperen Tuin van Vestdijk als uitgangspunt nam voor een soloproductie, zendt Brava de registratie van zijn vorige project uit. Cosima schetst het intrigerende levensverhaal van de dochter van Franz Liszt die trouwt met de bijna 25 jaar oudere operacomponist Richard Wagner. In de voorstelling speelt Christiaan Kuyvenhoven verschillende pianobewerkingen van de muziek van Wagner en zijn er filmbeelden over het leven van de personages.
Brava: zondag 6 maart om 01.55 u.

Verdi in Parma
‘Aida’ van Verdi is bij Brava op primetime te zien. De uitvoering in het Teatro Regio di Parma werd muzikaal geleid door Antonio Fogliani. Solisten waren onder anderen Mariana Pentcheva (Amneris), Susanna Branchini (Aida) en Walter Fraccaro (Radamès).
Brava: vrijdag 11 maart om 20.20 u.

Carmen van Olivier Py
Nog tot 11 maart in de opname van Carmen in Lyon terig te kijken op Concert Arte. De opera van Bizet werd geregisseerd door Olivier Py en muzikaal geleid door Stefano Montanari. In de rollen van Carmen, Micaela en Don José zongen respectievelijk José Maria Lo Monaco, Nathalie Manfrino en Jonghoon Lee.
De website van Concert Arte – on demand tot 11 maart.

Audio

Pessoa-cyclus afgerond
De nu complete Pessoa-cyclus van componist Jan van de Putte wordt tijdens de NTR Zaterdagmatinee uitgevoerd door het ensemble Asko|Schönberg, Cappella Amsterdam en de vocale solisten Keren Motseri (sopraan), Katharina Dain (sopraan) en Barbara Kozelj (mezzosopraan). Het geheel staat onder leiding van Reinbert de Leeuw.
NPO Radio 4: zaterdag 5 maart om 13.00 u.

Liebesverbot
Een minder bekende opera van Wagner, Das Liebesverbot, staat op de planning van NTR Opera Live. De voorstelling in het Teatro Real in Madrid wordt live uitgezonden. U hoort het koor en orkest van het Teatro Real onder leiding van Ivor Bolton. In de hoofdrollen: Christopher Maltmann (Friedrich), Peter Lodahl en Ante Jerkunica (Brighella).
NPO Radio 4: zaterdag 5 maart om 19.00 u.

Kristine Opolais als Manon Lescaut (© Ken Howard).
Kristine Opolais als Manon Lescaut (© Ken Howard).

Manon Lescaut uit de Met
Fabio Luisi dirgeert in New York de matinee van de Metropolitan Opera. U hoort Kristine Opolais als Manon, Roberto Alagna als Des Grieux en Massimo Cavaletti als Lescaut in de opera Manon Lescaut van Puccini.
BBC Radio 3: zaterdag 5 maart om 19.00 u.

Wagner en Berlioz door Cora Burggraaf
Het programma Avondconcert zendt rechtstreeks uit vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. De combinatie van het Ruysdael Kwartet en mezzosopraan Cora Burggraaf brengt werken van onder anderen Berlioz (Les nuits d’été), Wagner (Wesendonck-Lieder) en Weill.
NPO Radio 4: woensdag 9 maart om 20.00 u.

Weektip

Het jaar van Saariaho
Er is met de wereldpremière op 15 maart van haar nieuwe opera Only the sound remains veel aandacht in Nederland voor de Finse componiste Kaija Saariaho. Later dit jaar gaat ze naar de VS voor de eerste voorstellingen van L’Amour de Loin. Saariaho is daarmee de eerste vrouw in een eeuw van wie een opera wordt uitgevoerd in de New Yorkse Metropolitan Opera. In de week van 8 maart, Internationale Vrouwendag, daarom aandacht voor de componiste met een werk uit 2007, Mirage hier gezongen door Karita Mattila.

Vorig artikel

Jacobs' nieuwste Mozart: Die Entführung

Volgend artikel

Wonderfeel gaat verder in 2016

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.