Binnenkort

Opera in de media: week 17

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 17 (23 – 29 april 2016) onder meer aandacht voor Shakespeare, Shakespeare en Lucio Silla.

Video

William Shakespeare
De BBC-tv besteedt op zaterdag aandacht aan de 400ste sterfdag van William Shakespeare. Diens werk als dichter/toneelschrijver heeft nog altijd grote invloed op de operapodia. Eén van de gasten in het programma, dat op verschillende manieren het belang van de schrijver laat zien, is zanger/componist Rufus Wainwright. Zijn cd met sonnetten van Shakespeare verschijnt binnenkort.
BBC 2: zaterdag 23 april om 21.30 u.

Franco Fagioli. (© Julian Laidig)
Franco Fagioli. (© Julian Laidig)

Lucio Silla concertant
Live vanuit de Philharmonie in Parijs streamt Culturebox de opera Lucio Silla van Mozart. De concertante uitvoering wordt gedirigeerd door Laurence Equilbey. Hij staat voor het Insula orchestra. Solisten zijn onder anderen Franco Fagioli, Olga Pudova en Ilse Eerens.
Culturebox: zaterdag 23 april om 20.00 u.

Claron bij Paul
Podium Witteman besteedt aandacht aan de 400ste sterfdag van William Shakespeare met een optreden van de zangeres die we zouden willen vergelijken met een zomerdag. Claron McFadden en Mike Boddé verklanken een beroemd sonnet van Shakespeare, ‘Shall I compare thee to a summer’s day?’
NPO 2: zondag 24 april om 18.10 u.

Nicole Cabell. (© Devon Cass)
Nicole Cabell. (© Devon Cass)

Händel in Genève
Alcina van Händel werd onlangs in Genève uitgevoerd door het Orchestre de la Suisse Romande en Cappella Mediterranea onder leiding van Leonardo García Alarcón. In de hoofdrollen zongen Nicole Cabell als Alcina en Monica Bacelli als Ruggiero. Siobhan Stagg, die in 2014 de prijs van de internationale mediajury op het Belvedere-concours in Düsseldorf won, zong Morgana. David Bösch was regisseur.
Concert Arte: on demand.

Audio

Karin in het Concertgebouw
In de NTR ZaterdagMatinee speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. Uitgevoerd worden het vierde deel van de eerste symfonie van componist des vaderlands Willem Jeths en de tiende symfonie van Mahler. Solist is mezzosopraan Karin Strobos.
NPO Radio 4: zaterdag 23 april om 14.00 u.

Scène uit Roméo et Juliette. (© De Nationale Opera)
Scène uit Roméo et Juliette. (© De Nationale Opera)

Ballet en opera
De productie in Nationale Opera & Ballet waarin de opera en het ballet voor het eerst gelijkwaardig samenwerken, Roméo et Juliette, is te horen in NTR Opera Live. De opname werd gemaakt op 21 april, met Alisa Kolosova, Benjamin Bernheim en Paul Gay als vocale solisten, het Koor van De Nationale Opera en met in de – vermoedelijk op de radio hoorbare – danshoofdrollen Igone de Jongh en James Stout. Kazushi Ono leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest.
NPO Radio 4: zaterdag 23 april om 19.00 u.

Met met Shakespeare
Ook de New Yorkse Metropolitan Opera heeft Shakespeare op het programma. De opera Otello van Verdi, gebaseerd op het toneelstuk Othello, staat geprogrammeerd in de zaterdagmatinee, en de Duitse radio zendt die uitvoering rechtstreeks uit.
NDR Kultur: zaterdag 23 april om 19.00 u.

Weektip

Leoncavallo
Zaterdag is het 159 jaar geleden dat in Napels Ruggero Leoncavallo werd geboren. Zijn beroemdste werk is de opera Pagliacci. Hoewel hij veel meer componeerde, is het vooral Pagliacci die nog altijd wordt opgevoerd. Op YouTube staan verschillende (technisch matige) versies van de opera. Deze is met Teresa Stratas en Plácido Domingo uit de Scala van Milaan onder leiding van George Prêtre.

Vorig artikel

Degout maakt er een fijne beestenboel van

Volgend artikel

Lazin geeft concerten in Huis ten Haghe

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    22 april 2016 at 17:05

    Maandagnacht 25 april om 01.30 uur wordt via Arte I Capuleti e i Montecchi van Bellini uitgezonden. Productie uit Zurich met een sensationele Joyce DiDonato. Place de l’Opera schreef er vorig jaar lovend over.
    http://www.operamagazine.nl/featured/33043/didonato-zingt-sensationele-bellini-in-zurich/
    Mijn recorder staat op scherp!