Binnenkort

Opera in de media: week 18

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 18 (30 april – 6 mei 2016) onder meer aandacht voor Elektra met Roberta Alexander en de stream van Reigen uit Stuttgart.

Video

Book of MadrigalsBook of Madrigals in première bij Brava
Muziek van Monteveverdi, Willaert en andere vertegenwoordigers van de Europese renaissance is te horen in The Book of Madrigals, dat wordt uitgevoerd door het a-capellaensemble Amarcord. Het programma, opgenomen in Italië, gaat in première bij Brava.
Brava: zaterdag 30 april om 20.00 u.

Wielrenopera bij Witteman
In de programmering van Podium Witteman zitten weer enkele vocale elementen. De opera De berg van Tom – over de Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin – wordt voorgesteld door sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen. Ook het Gesualdo Consort treedt op in Studio De Hallen.
NPO 2: zondag 1 mei om 18.10 u.

Prokofjev bij Mezzo
Op Mezzo is de opera Oorlog en Vrede van Sergej Prokofjev te zien, in een uitvoering door Valery Gergiev, in het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg. Hij dirigeert het eigen orkest van het theater en solisten als Andrei Bondarenko, Aida Garifullina en Sergei Aleksashkin. De regie van de voorstelling, die werd opgenomen in 2014, is van Graham Vick.
Mezzo: maandag 2 mei om 14.16 u.

Groot Omroepkoor
In het kader van de 4 meiherdenking zendt NPO Cultura een concert uit dat het Groot Omroepkoor onder leiding van Stefan Parkman in 2013 gaf. Op het programma stond muziek geïnspireerd op het thema oorlog en vrede, waaronder Da Pacem van Arvo Pärt en Ehre sei Gott uit de Deutsche Liturgie van Mendelssohn.
NPO Cultura: woensdag 4 mei om 18.10 u.

Reigen als stream
De Oper Stuttgart brengt ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Philippe Boesmans zijn opera Reigen. Via Concert Arte en The Opera Platform is de voorstelling van 6 mei live mee te beleven. In de verschillende rollen ziet u onder anderen Lauryna Bendziunaite, Daniel Kluge en de in Nederland wonende bariton André Morsch. Net als bij de wereldpremière in 1993 staat Sylvain Cambreling voor het orkest. De regie is van Luc Bondy.
The Opera Platform: vrijdag 6 mei om 18.55 u.

Audio

Eric Owens in Elektra. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)
Eric Owens in Elektra. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Elektra uit de Met
De productie van Elektra in de regie van Patrice Chéreau reist sinds de première in Aix-en-Provence in de zomer van 2013 de wereld over. Na Frankrijk en de Scala van Milaan is de voorstelling nu te zien in New York. NTR Opera Live is er rechtstreeks bij als de opera van Richard Strauss in de Metropolitan Opera wordt opgevoerd. In de hoofdrollen hoort u Nina Stemme (Elektra), Adrianne Pieczonka (Chrysothemis) en Waltraud Meier (Klytämnestra). Een belangrijke bijrol wordt gezongen door Roberta Alexander (5e Magd). Het orkest staat onder leiding van Esa-Pekka Salonen.
NPO Radio 4: zaterdag 30 april om 19.00 u.

Radio na de Dam
Het Radio 4 Avondconcert komt rechtstreeks vanuit het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Daar is een aan de dodenherdenking gewijd programma, met onder meer werk van Prokofjev, Dmitri Sjostakovitsj en Josef Malkin. In diens Zwarte Bloemen zingt sopraan Channa Malkin.
NPO Radio 4: woensdag 4 mei om 20.00 u.

Weektip

Mauthausen-cyclus
De Mauthausen Liederen van Mikis Theodorakis werden in 1967 opgenomen door Liesbeth List. De teksten van de Griekse Holocaust-overlevende Iakov Kambanellis, vertaald door Lennart Nijgh, vormden de basis voor het werk van Theodorakis. De legendarische lp is op YouTube te vinden.

Vorig artikel

Met Pappano naar Egypte: een perfecte Aida

Volgend artikel

Discografie: Don Giovanni

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.