BinnenkortNieuws

Zauberflöte heropent Openluchttheater Ede

Het Openluchttheater Ede heropent op 4 juni met een productie van Die Zauberflöte van Mozart. Sopraan Wiebke Göetjes voert de regie, zangers als Jeroen de Vaal, Robbert Muuse en Tamar Niamut soleren in de cast.

Promobeeld van Die Zauberflöte.
Promobeeld van Die Zauberflöte.

Het Openluchttheater Ede – ook wel de ‘Eder Kuil’ genoemd – is een rijksmonument uit 1936. Het is met 1.700 zitplaatsen het grootste openluchttheater van Nederland. In 2015/2016 ondergingen het theater en het omliggende park een grondige onderhoudsbeurt. Met Die Zauberflöte heropent het theater zijn ‘deuren’.

Die Zauberflöte wordt uitgevoerd door het Zauberflöte Orkest onder Albert Wissink, de Koorschool Midden Gelderland en een cast met Nederlandse zangers. Tenor Jeroen de Vaal is Tamino en sopraan Tamar Niamut staat tegenover hem als Pamina. Bariton Robbert Muuse en sopraan Tineke Roseboom vormen het duo Papageno/Papagena, bas-bariton Kees Jan de Koning is Sarastro en sopraan Iris de Koomen tekent voor het vocale spektakel in de rol van de Koningin van de Nacht. Verder is tenor Jonathan Ploeg Monostatos.

De regie wordt verzorgd door Wiebke Göetjes, bekend van haar optredens als sopraan en van haar Hojotoho Operastudio. Op de speciale website van de productie vertelt ze hoe ze Mozarts Singspiel ziet: “Een mengeling van mysteriespel, serieuze opera en volksachtig muziektheater. (…) Het goede en het kwade, het verhevene en het alledaagse, de tragedie en de klucht, het is er allemaal in terug te vinden.”

“Hoewel de opera doortrokken is van ideeën en symboliek, wordt hij vooral ook gekenmerkt door een sprookjessfeer”, vindt Göetjes. “Zonder het sprookjeselement te verliezen leid ik de bezoekers via alle symboliek door deze prachtige opera.”

Die Zauberflöte gaat op zaterdagavond 4 juni in première, met aansluitend de “ludieke” heropening van het theater. Op zondagmiddag 5 juni is er nog een voorstelling.

Zie voor meer informatie de website www.opera-ede.nl.

Vorig artikel

Première Aan het einde van de dag

Volgend artikel

Ook Operadagen: Le docteur miracle

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.