Binnenkort

Opera in de media: week 28

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 28 (9 – 15 juli 2016) onder meer aandacht voor Otello van Rossini, Anna Netrebko met Strauss, en Wagner in Glyndebourne.

Video

Lenneke Ruiten. (© Victor Thomas)
Lenneke Ruiten. (© Victor Thomas)

Così met Lenneke Ruiten
Strikt genomen begint dit media-overzicht altijd op de zaterdag, maar het zou zonde zijn om niet te vermelden dat vanavond, vrijdag 8 juli, op Arte de opera Così fan tutte live wordt uitgezonden vanuit Aix-en-Provence. Regisseur Christophe Honoré maakte een nieuwe enscenering voor het festival. In de hoofdrollen zingen Kate Lindsey (Dorabella) en Lenneke Ruiten (Fiordiligi). De twee waren ook als duo te zien in Hänsel und Gretel, afgelopen december bij De Nationale Opera. In de andere rollen ziet u Sandrine Piau (Despina), Joel Prieto (Ferrando), Nahuel di Pierro (Guglielmo) en Rod Gilfry (Don Alfonso). Wie de tv-zender Arte niet in het kabelpakket heeft, kan ook via de website van Concert Arte kijken.
Arte: vrijdag 8 juli om 21.50 u.

Mozart in Lyon
Mozarts ‘Singspiel in drei Akten’ Die Entführung aus dem Serail wordt live gestreamd vanuit de opera van Lyon. Regisseur Wajdi Mouawad en dirigent Stefano Montanari hebben het orkest en koor van de Opéra de Lyon tot hun beschikking en solisten als Jane Archibald, Cyrille Dubois en Joanna Wydorska.
Culturebox: zaterdag 9 juli om 20.00 u.

Nieuwe opera op Concert Arte
Kalîla wa Dimna is een productie van het talentenprogramma van het festival van Aix-en-Provence. De compositie van Moneim Adwan is gebaseerd op een libretto van Fady Jomar en Catherine Verlaguet. Zij lieten zich inspireren door het klassieke, achtste-eeuwse Arabische boek The Book of Kalila and Dimna, vol dierenfabels. Regisseur is Olivier Letellier, Zied Zouari heeft de muzikale leiding.
Concert Arte: zondag 10 juli om 17.00 u.

Jong talent in Podium on Tour
In de zomerserie Podium on Tour wordt de jonge bariton Raoul Steffani gevolgd. De zanger won dit jaar het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Hij kreeg les van grote namen als Elly Ameling, Maarten Koningsberger en Margreet Honig. Zijn ambities liggen bij de muziek van Wagner en Strauss.
NPO 2: zondag 10 juli om 19.15 u.

Kazushi Ono. (© Stofleth)
Kazushi Ono. (© Stofleth)

Aida in Brussel
Verdi’s Aida werd opgenomen in de Munt in Brussel. Robert Wilson maakte een enscenering van de klassieke Verdi-opera, het Symfonieorkest en koor van de Munt stonden onder muzikale leiding van Kazushi Ono. Solisten waren onder anderen Norma Fantini, Marco Berti en Ildiko Komlosi.
Brava: vrijdag 15 juli om 20.31 u.

Klassiek in Parijs
Aan het eind van de Franse nationale feestdag wordt op 14 juli in Parijs een openluchtconcert gegeven door het Orchestre National de France onder leiding van Daniele Gatti. Solisten zijn onder anderen Patricia Petibon en Juan Diego Flórez. De ZDF zendt het concert een dag later uit.
ZDF: vrijdag 15 juli om 22.30 u.

Audio

La Juive bij de BBC
De zaterdagopera van BBC Radio 3 komt deze week uit München. Daar werd kortgeleden een uitvoering opgenomen van La Juive, waarvan onlangs op Place de l’Opera een recensie verscheen. In de hoofdrollen zongen Aleksandra Kurzak, Roberto Alagna en John Osborn, de muzikale leiding had Bertrand de Billy.
BBC Radio 3: zaterdag 9 juli om 19.30 u.

Michael Spyres. (© Dax Bedell)
Michael Spyres. (© Dax Bedell)

Händel in Aix
Het Zomeravondconcert brengt een opname van afgelopen week van Il trionfo del tempo e del disinganno. Het tweedelige oratorium van Händel werd uitgevoerd tijdens het festival van Aix-en-Provence door Le Concert d’Astrée onder leiding van Emmanuelle Haïm. Solisten waren onder anderen Sabine Devieilhe (Bellezza), Franco Fagioli (Piacere) en Michael Spyres (Tempo).
NPO Radio 4: zaterdag 9 juli om 19.00 u.

De andere Otello
Voor een uitvoering van Otello van Rossini – aanvankelijk heel populair, maar later van de podia verdrongen door de Otello van Verdi – kwamen eerder dit jaar bekende namen naar Barcelona. Gregory Kunde vertolkte de titelrol, Jessica Pratt was Desdemona en Dmitry Korchak zong Rodrigo in het Gran Teatre del Liceu. De muzikale leiding had Christopher Franklin.
WDR Radio: zondag 10 juli om 20.00 u.

Netrebko zingt Strauss
In het Zomeravondconcert van Omroep Max is woensdag de opname te horen die op 9 juni in de Weense Musikverein werd gemaakt. Anna Netrebko zong daar bij de Staatskappelle Dresden de Vier letzte Lieder van Richard Strauss. Het orkest onder dirigent Christian Thielemann speelde ook nog werk van Beethoven.
NPO Radio 4: woensdag 13 juli om 20.00 u.

Weektip

Wagner in Glyndebourne
De productie van Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner die het Glyndebourne Festival in 2011 voor het eerst bracht, ging dit jaar in reprise. De opname is komende week online te zien. Voor het eerst op dinsdag 12 juli om 18.30 uur en vervolgens nog de week erna on demand. In de enscenering door David McVicar zingt Gerald Finley de rol van Hans Sachs. Michael Güttler leidt het orkest.
Website van The Telegraph: dinsdag 12 juli om 18.30 u.

Vorig artikel

De Ring in Berlijn: Siegfried

Volgend artikel

De Ring in Berlijn: Götterdämmerung

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

5Reacties

 1. 8 juli 2016 at 14:00

  ik wil bij deze Bastiaan Everink van Harte feliciteren met zijn verjaardag vandaag.
  Hoop dat hij in de toekomst veel te horen zal zijn bij de Nat.Opera. Na zijn Parsifal in december hoop ik ens op de Nabucco.
  Fijne dag en succes verder.

 2. kersten
  9 juli 2016 at 08:02

  Così Aix-en-Provence: dirigent en orkest schitterend, fraai Aix-licht, zangers wel goed (Ruitens laag is niet dat van een Margiono). Maar: dat eeuwige gegoochel met vreemde figuren!!

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  9 juli 2016 at 08:26

  Mooie voorstelling uit Aix-en-Provence gisteravond met barokorkest uit Freiburg, dirigent Louis Langree, Lenneke Ruiten, Rod(ney) Gilfry, Sandrine Piau en de fortepianist als uitschieters.
  Dat gepluk en getrek van twee mannen aan Despina voor haar aria Una dona en dat wegduwen van vier (deels gesluierde) vrouwen door don Alfonso voor en tijdens zijn accompagnato – twee voorbeelden van de aanpak van regisseur Christophe Honoré – maakte het toneelbeeld overbodig druk en rommelig. Wel verrassend om het verhaal verplaatst te zien naar (Noord?) Afrika.

 4. kersten
  9 juli 2016 at 09:11

  PS
  Dat Aix-licht moet natuurlijk koperen ploert-licht zijn. En: Lenneke mist natuurlijk gewoon Charlottes volume.

 5. Peter Vlasveld
  14 juli 2016 at 21:24

  Op vrijdag 8 juli heb ook ik op ARTE de Cosi uit Aix en Provence gezien (en gehoord).
  Muzikaal in orde maar de regie….. Wat platvloers, wat een gedoe met al die mensen, wat jammer want de solisten waren allen prima.
  Met weemoed denk ik terug aan de DNO productie (1990)olv Harnoncourt, in de regie van Jürgen Flimm, aan de schitterende Cosi van ik denk al een tiental jaren geleden uit Glyndebourne in de regie van Nicholas Hytner en zeker ook aan de semi-concertante Cosi (met oa Lenneke Ruiten)door het Orkest van de 18e Eeuw onder leiding van Ed Spanjaard.

  Wat is dat toch met (een deel van) de huidige regisseurs? Geen respect meer voor de bedoelingen van de componist en/of de libretto-schrijver?