AchtergrondBinnenkort

IVC laat alleen Lied-Duo Concours doorgaan

Het Internationaal Vocalisten Concours heeft zijn programma moeten wijzigen, omdat in het Theater aan de Parade in Den Bosch, de thuisbasis van het IVC, asbesthoudend materiaal is aangetroffen. Dit jaar vindt alleen het Lied-Duo Concours plaats, het Opera|Oratorium Concours is verplaatst naar volgend jaar.

Het Lied-Duo Concours werd tijdens de vorige IVC-editie in 2014 gewonnen door Milan Siljanov en zijn begeleidster Nino Chokhonelidze. (© Hans Hijmering)
Het Lied-Duo Concours werd tijdens de vorige IVC-editie in 2014 gewonnen door Milan Siljanov en zijn begeleidster Nino Chokhonelidze. (© Hans Hijmering)

Het Lied-Duo Concours begint op 10 en 11 september met de eerste ronde. De halve finale vindt plaats op 13 september en de finale op 16 september. Daaromheen zijn er workshops en masterclasses, onder meer door Monique Krüs en Robert Holl. Binnenkort wordt bekendgemaakt welke alternatieve locaties in Den Bosch gebruikt zullen worden.

De jury van het Lied-Duo Concours bestaat uit de zangers Elly Ameling, Christianne Stotijn en Robert Holl, de pianisten Hans Eijsackers en David Selig en Aart-Jan van de Pol, programmeur van de liedrecitals in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Het Opera|Oratorium Concours vindt volgend jaar september plaats, met de finale op 16 september 2017. Voor deze categorie hadden zich 75 zangers gekwalificeerd. Zij zullen een jaar moeten wachten.

Zie voor meer informatie de website van het Internationaal Vocalisten Concours.

Vorig artikel

La traviata ontroert in Arena di Verona

Volgend artikel

Camiel Boomsma zingt Wagner op de piano

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

9Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  13 juli 2016 at 12:06

  Wat een teleurstelling voor deelnemers en publiek. Het doet me denken aan het finaleconcert met o.a. Carolyn Watkinson in 1980. Dat werd onderbroken en gestopt na een bommelding (in een andere zaal van het theater hield de VVD toen een verkiezingsbijeenkomst). Wat een kater toen (en nu).

 2. fred coeleman
  13 juli 2016 at 13:02

  wat erg maar er kan toch wel een andere zaal gevonden worden??

 3. 13 juli 2016 at 14:40

  ja vind dit ook erg vreemd is er geen andere locatie====
  Philips zaal Eindhoven b.v.

 4. Maarten-Jan Dongelmans
  13 juli 2016 at 15:59

  Of De Vereeniging in Nijmegen met zijn prachtige akoestiek …

 5. Susan
  13 juli 2016 at 18:18

  En de masterclass met Kiri te Kanawa?

 6. 13 juli 2016 at 23:56

  Ik denk dat het een wijze oplossing is.

  Een andere locatie is vast wel te vinden, maar er zitten veel haken en ogen aan.
  Denk er maar eens aan dat dit concours 90% van zijn deelnemers onderbrengt bij gastgezinnen in Den Bosch. Dit is iets wat je niet zomaar ff in een andere stad weer voor elkaar krijgt. Noch zit je te wachten op alle extra kosten die het vervoeren van de deelnemers met zich mee zou gaan brengen.

 7. 14 juli 2016 at 13:25

  Ik begrijp de teleurstelling. De teleurstelling voor de geselecteerde kandidaten voor opera|oratorium is groot en voor mij is dat ook een grote zorg. We krijgen overigens hartverwarmende reacties uit de hele wereld van Dame Kiri en deelnemers, gastgezinnen en andere betrokkenen. Een zaal is misschien wel te vinden, maar niet in de stad Den Bosch. Tijdens het concours heeft het IVC 10 dagen lang het hele theater in gebruik. Alle ruimtes worden gebruikt, drie zalen met een vleugel voor repetities met de kandidaten, 1 ruimte voor de lied duo’s met vleugel, twee kleedkamers met piano’s voor de deelnemers, de kleedruimtes, een kantoor ruimte, de kantine voor gezamenlijke maaltijden van medewerkers en muziekstaf, de publieksruimtes met balie, de kleine zaal en en de grote zaal. Wij willen graag de faciliteiten kunnen bieden die wij gewend zijn voor onze deelnemers en juryleden, maar ook voor ons publiek. Daarbij zou het IVC dan over veel kleinere zalen in de stad moeten worden verspreid en hadden we nog geen ruimte voor de finale.Een en ander plaats aan het begin van het seizoen als alle zalen weer in bedrijf zijn. Een andere stad – en Wiebke merkte dat ook op – is moeilijk omdat de zangers bij gastgezinnen in den Bosch zijn ondergebracht. Daarbij is het IVC zeer verbonden met deze stad. Alle voorbereidingen waren getroffen. Het was onvermijdelijk deze pijnlijke beslissing te nemen. We hebben goede regelingen getroffen met de deelnemers. Ik hoop dat de zangliefhebbers ons toch willen bezoeken in september. Van 10 tot en met 16 september. De masterclass van Dame Kiri wordt uitgesteld naar volgend jaar september. De masterclass van Robert Holl beveel ik van harte aan.

 8. Maarten-Jan Dongelmans
  14 juli 2016 at 15:06

  @Annett: dank voor deze uitvoerige toelichting. Dit is overmacht en, hoe pijnlijk ook, daar doe je niets tegen. Sterkte!

 9. 14 juli 2016 at 15:17

  inderdaad helemaal mee eens. Wel heel erg maar ja het is nu eenmaal zo.
  Sterkte inderdaad met alles.