Binnenkort

Opera in de media: week 29

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 29 (16 – 22 juli 2016) onder meer aandacht voor Fauré op de Proms, Bryn Terfel als Boris Godoenov en Thomas Blondelle in Brussel.

Video

Violeta Urmana. (© Christine Schneider)
Violeta Urmana. (© Christine Schneider)

Stravinsky in Aix
Op Culturebox wordt een livestream getoond van de opvoering van de Stravinsky-double bill Œdipus Rex en de Symphonie de Psaumes, in een enscenering door Peter Sellars voor het festival in Aix-en-Provence. Esa-Pekka Salonen leidt het Philharmonia Orchestra en de solisten, waaronder Joseph Kaiser, Violeta Urmana en Sir Willard White.
Culturebox : zondag 17 juli om 20.00 u.

Fauré op de Proms
Op tv en radio is er aandacht voor de net begonnen BBC Proms. Live vanuit de Royal Albert Hall is op BBC 4 de uitvoering te zien van het Requiem van Fauré, voorafgegaan door werk van Mozart en Haydn. Solisten zijn onder anderen Lucy Crowe, Paula Murrihy en Roderick Williams. Het Choir of King’s College, Cambridge en het Orchestra of the Age of Enlightenment worden geleid door Stephen Cleobury. De uitvoering is ook te horen op BBC Radio 3.
BBC 4 (tv): zondag 17 juli om 20.30 u.

Sophie Koch. (© Patrick Nin)
Sophie Koch. (© Patrick Nin)

Carmélites in Parijs
Olivier Py regisseerde in 2013 de opera Dialogues des Carmélites van Poulenc voor het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs. Laat op de zondagavond zendt Arte de registratie uit, met bekende namen in de cast als Sophie Koch, Patricia Petibon en Sandrine Piau. Het orkest stond onder leiding van Jérémie Rhorer.
Arte: zondag 17 juli om 00.55 u.

Portret Aafje Heynis
In de documentaire Aafje Heynis, stem van de ziel komt de zangeres zelf aan het woord over haar jeugd, de lessen van haar lerares Aaltje Noorderwier en haar werk als zangpedagoge.
NPO Cultura: dinsdag 19 juli om 21.00 u.

Blondelle in de Bozar
In de Bozar in Brussel vindt aan de vooravond van de nationale feestdag in België het Preludiumconcert plaats. Het Nationaal Orkest van België staat onder leiding van Alexandre Bloch. Solist is tenor Thomas Blondelle, die in 2011 hoog eindigde op de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang. Op het programma: liederen van Gustav Mahler en muziek van Ravel en Frank Nuyts.
Canvas: donderdag 21 juli om 14.05 u.

Barbier in Ierland
De Ierse mezzosopraan Tara Erraught zingt de rol van Rosina in Il barbiere di Siviglia van Rossini. Een nieuwe productie van Wide Open Opera uit Dublin wordt live gestreamd door The Opera Platform. In de andere rollen ziet u onder anderen Tyler Nelson, Gavan Ring en Graeme Danby. Regisseur was Michael Barker-Caven, het Wexford Festival Opera Orchestra wordt gedirigeerd door Fergus Sheil.
The Opera Platform: vrijdag 22 juli om 20.00 u.

Audio

Rameau in Montpellier
Op de tijd van NTR Opera Live zendt het Zomeravondconcert een optreden uit van het Ensemble Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon. De opera Zoroastre van Rameau werd tijdens het Festival de Radio France in Montpellier uitgevoerd door onder anderen Reinoud Van Mechelen, Nicolas Courjal en Katherine Watson. De opname is van 15 juli.
NPO Radio 4: zaterdag 16 juli om 19.00 u.

Bryn Terfel. (© Brian Tarr)
Bryn Terfel. (© Brian Tarr)

Godoenov in Londen
Het tweede grote evenement van de BBC Proms van deze zomer is de concertante uitvoering van Boris Godoenov van Moessorgski in de Royal Albert Hall in Londen. Bryn Terfel, die eerder dit jaar in die rol te zien was in het Royal Opera House, zingt de titelrol. Andere solisten zijn onder anderen Benjamin Knight, John Graham-Hall en Ain Anger. Het koor en orkest van het Royal Opera House worden geleid Sir Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 16 juli om 20.30 u.

NTR Podium on tour
Dieuwertje Blok ging met operaliefhebber Joop Braakhekke naar de laatste voorstelling van La bohème van Opera Zuid, onlangs in het Amsterdamse Concertgebouw. De twee spraken met artistiek leider Miranda van Kralingen, onder meer over haar aangekondigde vertrek bij het Maastrichtse operahuis.
NPO 2: zondag 17 juli om 19.30 u. 

Wonderfeel op 4
NPO Radio 4 zendt vanaf 11.00 uur ’s ochtends live uit vanaf het landgoed Schaep en Burgh. Het festival Wonderfeel beleeft daar zijn eerste dag met optredens van onder anderen Rosanne van Sandwijk, Judith van Wanroij en André Morsch, die operette komen zingen, en een concertante versie van de Pornopera van Huba de Graaff met Eva Tebbe en Ekaterina Levental.
NPO Radio 4: vrijdag 22 juli vanaf 11.00 u.

Weektip

Op 14 juli 1989 zong de Amerikaanse sopraan Jessye Norman de Marseillaise op de Place de la Concorde in Parijs. Dit is een versie met de tekst in beeld.

Vorig artikel

Händel: De Grote Beer tussen de sterren

Volgend artikel

Programma tweede editie Wonderfeel

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    15 juli 2016 at 22:12

    Heel pathetisch maar nog steeds indrukwekkend, zeker in deze droeve dagen voor de wereld en La Douce France in het bijzonder. Merci Francois voor deze uitstekend gekozen finale van jouw immer lezenswaardige agendarubriek.