Binnenkort

Opera in de media: week 32

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 32 (6 – 12 augustus 2016) onder meer aandacht voor de opening van het Luzern Festival met Riccardo Chailly en een livestream van Béatrice et Bénédict vanuit Glyndebourne.

Video

Topi Lehtipuu. (© Monika Rittershaus)
Topi Lehtipuu. (© Monika Rittershaus)

Monteverdi in Parijs
Le Concert d’Astrée onder leiding van Emanuelle Haïm bracht in 2014 in het Parijse Théâtre des Champs-Élysées hoogtepunten uit het oeuvre van Claudio Monteverdi. Solisten waren onder anderen Rolando Villazón, Magdalena Kožená en Topi Lehtipuu.
Arte: zondag 7 augustus om 18.30 u.

Slotconcert Verbier Festival
Het Verbier Festival Orchestra onder leiding van Michael Tilson Thomas, verschillende koren en contra-alt Nathalie Stutzmann besluiten het Verbier Festival van deze zomer met de derde symfonie van Mahler. De uitvoering is via een livestream te volgen op Medici.tv.
Medici.tv: zondag 7 augustus om 19.00 u.

Berlioz in Glyndebourne
De opvoering van Béatrice et Bénédict van Hector Berlioz – gebaseerd op het toneelstuk Much ado about nothing van William Shakespeare – is niet alleen in het theater van het Glyndebourne Festival mee te maken. In een aantal Britse bioscopen wordt de opera live vertoond en voor de rest van de wereld is er een livestream. Regie en kostuums zijn van Laurent Pelly. Het London Philharmonic Orchestra staat onder leiding van Antonello Manacorda, die de zieke Robin Ticciati vervangt. In de vocale rollen hoort u als Béatrice Stéphanie d’Oustrac en als Bénédict Paul Appleby. Sophie Karthaüser, Lionel Lhote en Katarina Bradić zijn enkele van de andere solisten.
Website van het Glyndebourne Festival: dinsdag 9 augustus om 19.30 u.

Deborah Voigt. (© Dario Acosta)
Deborah Voigt. (© Dario Acosta)

Tristan und Isolde in de Met
In oktober opent de Metropolitan Opera zijn bioscoopseizoen met Tristan und Isolde van Wagner. Mezzo vertoont een productie van een aantal jaren geleden, met Deborah Voigt in de rol van Isolde en Robert Dean Smith als Tristan. Brangäne werd gezongen door Michelle DeYoung in de door Dieter Dorn geënsceneerde opera. James Levine stond voor het orkest van de Metropolitan Opera.
Mezzo: woensdag 10 augustus om 23.28 u.

Audio

Mascagni in Montpellier
Dankzij de opname van Radio France op het Montpellier Festival biedt het Zomeravondconcert deze zaterdag opera. Het Orchestre National de Montpellier Languedoc-Roussillon en het Lets Radiokoor onder leiding van Domingo Hindoyan werden vastgelegd bij de uitvoering van Iris, een opera van Mascagni uit 1898. Vocale solisten: Sonya Yoncheva, Andrea Carè en Gabriele Viviani.
NPO Radio 4: zaterdag 6 augustus om 19.00 u.

Mark Padmore. (© Marco Borggreve)
Mark Padmore. (© Marco Borggreve)

Mark zingt Franz
Tenor Mark Padmore en pianist Kristian Bezuidenhout treden samen op tijdens het Edinburgh International Festival in de Queen’s Hall. Het concert wordt live uitgezonden door de BBC-radio. Voor de pauze klinken liederen van Beethoven, na de pauze de cyclus Schwanengesang van Schubert.
BBC Radio 3: maandag 8 augustus om 12.00 u.

Opening Luzern Festival
In het concertgebouw van Luzern, in het park daar vlakbij en via Radio 4 is de opening van het Luzern Festival live mee te beleven. Na de opening door Barbara Hannigan wordt de achtste symfonie van Mahler uitgevoerd. Onder leiding van Riccardo Chailly speelt het Luzern Festival Orchestra en zingen het koor van de Bayerische Rundfunk en het Lets Radiokoor. De solisten zijn onder anderen Christine Goerke, Sara Mingardo en Peter Mattei.
NPO Radio 4: vrijdag 12 augustus om 19.30 u.

Weektip

Out and proud
Er was afgelopen week ook klassiek-vocaal te horen in de Amsterdamse (tijdelijke) Shakespeare Club. De Nederlandse Reisopera werkte mee aan het culturele programma van de Amsterdam Pride. In dit weekend van de Canal Parade tonen we een opname van Jamie Barton, die samen met Christine Goerke een duet uit La Gioconda van Ponchielli zong. De dames vierden het succes na afloop backstage met een heuse chest bump.

Vorig artikel

Wesseling: Kulenty's opera daagt DNOA uit

Volgend artikel

Opera in Aix: Così fan tutte

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.