BinnenkortNieuws

Uitmarkt opent culturele seizoen 2016/2017

Hoewel er ook in de zomer genoeg muziek en cultuur te beleven was, geeft de Uitmarkt in Amsterdam het nieuwe culturele seizoen dit weekend een echt startschot. Van 26-28 augustus vindt op het Museumplein en rondom het Leidseplein de 39ste editie van het culturele evenement plaats, met de nodige aandacht voor opera.

Uitmarkt 2013De Uitmarkt brengt naast de gebruikelijke Informatiemarkt op het Museumplein, waar culturele instellingen hun aanbod presenteren, meer dan 350 gratis optredens. Voorproefjes van een nieuw cultureel seizoen.

Jörgen Raymann presenteert op vrijdag om 21.00 uur het openingsprogramma op het Museumplein, met medewerking van onder meer Cappella Amsterdam. Op de zaterdag geven de drie grote operagezelschappen acte de présence in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Om 12.30 uur blikt de Nederlandse Reisopera vooruit op onder meer zijn openingsproductie Ariadne auf Naxos (vanaf 10 september in de theaters). De drie nimfen uit die voorstelling – de sopranen Caroline Cartens en Hildur Hafstad en mezzosopraan Leonie van Rheden – verzorgen het optreden.

Een uur later geeft Opera Zuid het publiek een voorproefje van zijn nieuwe seizoen, met aria’s uit onder meer Le nozze di Figaro, de opera waarmee het gezelschap in november zijn seizoen start.

De Nationale Opera brengt om 14.30 uur dezelfde opera voor het voetlicht, aangezien het eveneens met Mozarts werk zijn seizoen lanceert (vanaf 6 september). Solisten uit de productie zingen verschillende aria’s.

Naast deze optredens is er op zaterdag en zondag allerlei instrumentale klassieke muziek te horen. Zo laten op zondag onder meer het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Residentie Orkest van zich horen in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Het Residentie Orkest doet dat met een openbare repetitie, waarin het verhaal van Romeo en Julia onder de loep wordt genomen aan de hand van repertoire van Tsjaikovski, Prokofjev, Berlioz en Bernstein.

Het gehele programma is, samen met alle andere informatie voor bezoekers, te vinden op de website van de Uitmarkt.

Vorig artikel

Benjamin Appl raast door de wereld

Volgend artikel

Cd-zomer: Dessay zingt Franse mélodies

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.