BinnenkortNieuws

De Nationale Opera brengt Händels Jephtha

De Nationale Opera in Amsterdam presenteert op 9 november een nieuwe productie van Händels laatste oratorium Jephtha, in een enscenering van Claus Guth. Tenor Richard Croft zingt de titelrol.

Na Le nozze di Figaro maakt Ivor Bolton met Jephtha zijn tweede opwachting bij DNO dit seizoen.
Na Le nozze di Figaro maakt Ivor Bolton met Jephtha zijn tweede opwachting bij DNO dit seizoen.

Jephtha mag dan een oratorium zijn, bedoeld voor concertante uitvoeringen, maar volgens De Nationale Opera (DNO) is het werk “met zijn drama en sterke emoties geknipt voor het toneel”. In samenwerking met de Opéra national de Paris brengt het Amsterdamse operahuis een scenische versie van Händels laatste oratorium.

Jephtha is gebaseerd op het Bijbelse verhaal over de legeraanvoerder Jephtha. Die wordt door zijn halfbroer Zebul gevraagd om de Israëlieten te leiden in hun strijd tegen de Ammonieten. Hij stemt in en doet God de belofte dat hij, als hij de veldslag wint, het eerste wat hem bij thuiskomst tegemoetkomt als dank zal offeren. Jephtha wint inderdaad de strijd, maar als hij thuiskomt, wordt hij begroet door zijn dochter Iphis, zijn enige kind. Zijn ontzetting is groot…

Jephtha ontstond in een moeilijke fase in Händels leven. Hij begon in januari 1751 de tekst van Thomas Morell op muziek te zetten, maar omdat zijn ogen snel achteruit gingen, werd hij erg belemmerd in zijn werk. Hij moest het componeren soms staken, zodat het werk pas in augustus af was. In februari 1752 volgde de wereldpremière in Covent Garden in Londen.

De hoofdrol is weggelegd voor het koor. Het laat “hemel en aarde bewegen”, aldus DNO, dat Jephtha omschrijft als Händels “meest intense en dramatische koorstuk”. In Amsterdam zal het Koor van DNO, onlangs door Opernwelt uitgeroepen tot koor van het jaar, de koorstukken vertolken.

Behalve koorscènes telt Jephtha “hemelse aria’s”, stelt DNO. Daarvoor zijn zes solisten van naam aangetrokken. De Amerikaanse tenor Richard Croft zingt de rol van Jephtha en sopraan Anna Prohaska is zijn dochter Iphis. De bekende countertenor Bejun Mehta zingt Hamor, de geliefde van Iphis. Alt Wiebke Lehmkuhl vertolkt Storgè, de echtgenote van Jephtha, en bariton Florian Boesch is Jephtha’s halfbroer Zebul. Verder zingt Anna Quintans de rol van de engel.

De regie komt van Claus Guth, die eerder Un ballo in maschera en Don Giovanni bij DNO ensceneerde. “Guth vertelt in een parabel het oerverhaal van een verliezer die niet kan ontkomen aan de noodlottige kringloop van zijn leven”, beschrijft DNO.

Op de bok staat Ivor Bolton, die kortgeleden het DNO-seizoen opende met Le nozze di Figaro. In Jephtha staat hij voor het barokorkest Concerto Köln.

Jephtha gaat op 9 november in première en is tot en met 27 november te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder een fragment uit een Jephtha-productie uit 2009, ook geleid door Ivor Bolton:

Vorig artikel

Opera in de media: week 44

Volgend artikel

Olympie: op de rand balancerende grandeur

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.