Binnenkort

Opera in de media: week 10

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 10 (4 – 10 maart 2017) aandacht voor de opening van de Boulezsaal in Berlijn en Semiramide op de radio bij NTR Opera Live en als videostream vanuit München.

Video

Anna Prohaska. (© Harald Hoffmann / DG)
Anna Prohaska. (© Harald Hoffmann / DG)

Boulezsaal geopend
Het openingsconcert van de gloednieuwe Pierre Boulezsaal in Berlijn wordt uitgezonden door Arte. Er klinkt werk van Boulez, Schubert en Mozart. Daniel Barenboim dirigeert het Boulez Ensemble, sopraan Anna Prohaska verleent vocale medewerking.
Arte: zondag 5 maart om 18.00 u.

De omstreden Strauss
Bekende namen als Christian Thielemann en Brigitte Fassbaender komen aan het woord in de documentaire over Richard Strauss die Arte zondagnacht uitzendt.
Arte: zondag 5 maart om 1.30 u.

Puccini bij de Munt
Madama Butterfly van Puccini is recent geproduceerd door de Munt in Brussel. In de voorstelling van dirigent Roberto Rizzi Brignoli en regisseur Kirsten Dehlholm waren ook marionetten te zien, naast zangers als Alexia Voulgaridou, Marta Beretta en Marcelo Puente. Wiard Witholt zong twee rollen in deze productie. De opname is tot 23 maart on demand te zien.
Website van de Munt: on demand.

Lulu in Brussel
In de Munt in Brussel werd in oktober 2012 de opera Lulu van Alban Berg opgevoerd. Michael Boder had de muzikale leiding, Krzysztof Warlikowski deed de regie. In de hoofdrollen: Barbara Hannigan, Tom Randle en Dietrich Henschel.
Mezzo: dinsdag 7 maart om 8.29 u.

Turandot in Wenen
Een betaalde livestream van Turandot van Puccini wordt op woensdag 8 maart uitgezonden vanuit de Wiener Staatsoper. Dirigent is Paolo Carignani, Marco Arturo Marelli deed de regie. In de hoofdrollen zingen Elena Pankratova, Ryan Speedo Green en Anita Hartig.
Staatsoper Live: woensdag 8 maart om 19.30 u.

Scène uit Semiramide in München. (© Wilfried Hösl)
Scène uit Semiramide in München. (© Wilfried Hösl)

Weekend met Semiramide
De enscenering van Semiramide van Rossini bij de Bayerische Staatsoper – ook te horen in NTR Opera Live – is van zaterdag 4 maart ’s ochtends tot de late avond van zondag 5 maart op te vragen bij Staatsoper.tv. Onder leiding van dirigent Michele Mariotti en regisseur David Alden zingen onder anderen Joyce DiDonato, Alex Esposito en Daniela Barcellona. Lees ook de recensie van Place de l’Opera.
Staatsoper.tv: on demand. 

Werther in Metz
Kortgeleden werd de opera Werther opgenomen in de Opéra van Metz in Frankrijk. Komend seizoen brengt Opera Zuid een enscenering van de opera van Jules Massenet. Charlotte en Werther werden in Metz gezongen door respectievelijk Mireille Lebel en Sébastien Guèze. Regisseur was Paul-Emile Fourny, het orkest werd geleid door David T. Heusel.
Culturebox: on demand.

Audio

Opera Live uit München
Bij de Bayerische Staatsoper wordt deze maand Semiramide van Rossini opgevoerd. In de hoofdrollen zingen Joyce DiDonato, Daniela Barcellona en Lawrence Brownlee. Het koor en orkest van de Staatsoper worden gedirigeerd door Michele Mariotti.
NPO Radio 4: zaterdag 4 maart om 19.00 u.

Martin bij de BBC
Vanuit het Wales Millenium Centre brengt BBC Radio 3 Le vin herbé van Frank Martin. De twee hoofdrollen worden gezongen door Caitlin Hulcup als Iseult en Tom Randle als Tristan. Het Welsh National Opera Chorus en het Welsh National Opera Orchestra staan onder leiding van James Southall.
BBC Radio 3: zaterdag 4 maart om 19.30 u.

Hallenberg zingt Rückert-Lieder
Deze week is dirigent John Eliot Gardiner in Amsterdam. Hij brengt met het Koninklijk Concertgebouworkest en mezzosopraan Ann Hallenberg werk van Mahler en Elgar. Een fraai concert, aldus de recensie van Place de l’Opera.
NPO Radio 4: zondag 5 maart om 14.00 u.

Julia Lezhneva. (© Simon Fowler)
Julia Lezhneva. (© Simon Fowler)

Vivaldi, Mozart, Rossini
Het recital door sopraan Julia Lezhneva en pianist Mikhail Antonenko wordt live uitgezonden door omroep MAX. De uitzending van het Avondconcert komt uit het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
NPO Radio 4: maandag 6 maart om 20.00 u.

Ethel Smyths opera
Een opera van een vrouwelijke componist is te horen in een week dat de BBC-radio extra aandacht besteed aan het werk van vrouwen. Ethel Smyth componeerde The Boatswain’s Mate, één van de zes opera’s die ze tussen 1890 en 1920 schreef. Odaline de la Martinez dirigeert het orkest, in de hoofdrollen zingen Nadine Benjamin, Edward Lee en Jeremy Huw Williams.
BBC Radio 3: donderdag 9 maart om 15.00 u.

Weektip

Robert Holl zeventig
Op vrijdag 10 maart wordt Robert Holl zeventig. Hij viert zijn verjaardag in de Wiener Musikverein met een uitvoering van Schuberts Winterreise, begeleid door Oleg Maisenberg. De zanger woont in Oostenrijk, maar is geregeld in Nederland te horen. Binnenkort is hij aanwezig bij het eerbetoon dat wordt georganiseerd voor pianist Rudolf Jansen in het Concertgebouw op 2 april.

Technisch goede opnamen van de liedzanger Robert Holl zijn schaars op internet, maar deze oudere opname toont de bas-bariton met tenor Peter Schreier en Concentus Musicus met dirigent Nikolaus Harnoncourt in het Weihnachtsoratorium van Bach.

Vorig artikel

Hallenberg overtuigt met Rückert-Lieder

Volgend artikel

Julia Jones blijft Don Giovanni ontdekken

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Stefan Caprasse
    3 maart 2017 at 17:02

    Kijk dus alleszins naar die Madama Butterfly van de Munt…
    Even ook wijzen op ‘Le vin herbé’ van Frank Martin. Een mooi werk dat op CD bestaat en dat ik ook al eens concertant gezien heb. Het vertelt het Tristan en Isolde-verhaal in een versie meer conform aan het oorspronkelijke verhaal (dan Wagner).