BinnenkortNieuws

OFF brengt wereldpremière The New Prince

Het belooft één van de hoogtepunten van het Opera Forward Festival te worden: de wereldpremière op 24 maart van The New Prince, een nieuwe opera van Mohammed Fairouz en David Ignatius. Het werk gaat over macht, met Niccolò Machiavelli in de hoofdrol.

Productiebeeld van The New Prince. (© Petrovsky & Ramone)
Productiebeeld van The New Prince. (© Petrovsky & Ramone)

In The New Prince wordt Niccolò Machiavelli wakker in 2032. Hij staat in een New Yorkse uitgeverij en krijgt de opdracht om een nieuwe versie te maken van zijn bekende boek De heerser, ter gelegenheid van de vijfhonderdste verjaardag van dat werk. Via recente en minder recente voorbeelden – Hitler, Bin Laden, de Clintons – gaat hij op zoek naar ’the new prince’, een nieuwe heerser.

De Nationale Opera, initiator van het Opera Forward Festival, omschrijft The New Prince als “een bonte revue over macht met naast wereldleiders ook Vrouwe Fortuna, een koor vol onderdrukten en onderdrukkers, president Wu virtu uit het jaar 2032 en vele anderen”.

The New Prince is een creatie van de Amerikaans-Arabische componist Mohammed Fairouz, die zijn tweede opera schrijft, en librettist David Ignatius, journalist bij The Washington Post en romanschrijver.

De muziek van Fairouz wordt toevertrouwd aan dirigent Steven Sloane. Hij staat voor het Residentie Orkest en het Koor van De Nationale Opera talent. De theatrale component komt voor rekening van de jonge Nederlandse regisseur Lotte de Beer. Ze werkt, zoals vaak in haar producties, samen met het ontwerpersduo Clement & Sanôu.

Bij de presentatie van seizoen 2016/2017 zei De Beer over het werk van Machiavelli: “Echt lezen kun je het eigenlijk niet, je moet het uitpluizen. Maar als je ziet wat er staat, is dat choquerend. Hij beschrijft niet hoe het zou moeten zijn, maar over hoe het was. Politiek in onze tijd gaat veel over imago – over de president die een puppy koopt voor zijn kinderen – maar ik denk dat wat zo iemand in werkelijkheid doet veel meer te maken heeft met hetgeen Machiavelli beschrijft: macht leidt zijn eigen leven.”

De rol van Machiavelli wordt vertolkt door Joshua Hopkins, niet de oorspronkelijk gecaste Nathan Gunn. Karin Strobos is Fortuna, Machiavelli’s geliefde en uitgeefster. Andere Nederlandse inbreng is er van Nora Fischer (Monica Lewinsky/Hannah Kamal/Maria Reynolds), Alexander de Jong (Abdel Fattah) en Rubèn Plantinga (CIA Medical assistant).

Er komen heel wat historische machtsfiguren voorbij in de voorstelling, vertolkt door onder anderen Marc Kudisch (Henry Kissinger), George Abud (Bin Laden/Prince of Revolution), Paulo Szot (Alexander Hamilton/Bill Clinton/Dick Cheney) en Barbara Walsh (Eliza Hamilton/Hillary Clinton).

The New Prince gaat op 24 maart in première in de Stadsschouwburg Amsterdam en is daar tot en met 31 maart te zien.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Combattimento op tour met passieconcerten

Volgend artikel

Requiem van Jeths verdient wereldroem

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.