BinnenkortNieuws

De Nationale Opera herneemt A Dog’s Heart

Na de succesvolle wereldpremière in juni 2010 brengt De Nationale Opera vanaf 22 april een tweede speelreeks van A Dog’s Heart, een opera van de Russische componist Alexander Raskatov. Dirigent Martyn Brabbins leidt de voorstellingen.

Scène uit A Dog's Heart bij de wereldpremière in 2010. (© Monika Rittershaus)
Scène uit A Dog’s Heart bij de wereldpremière in 2010. (© Monika Rittershaus)

A Dog’s Heart is de eerste echte opera van Alexander Raskatov. Het werk is gebaseerd op de novelle Hondenhart van Michail Boelgakov en gaat over een professor die door een knap staaltje chirurgie een straathond ‘vermenselijkt’. Deze ‘mens’ blijkt echter zo wreed en onhandelbaar te zijn dat de professor hem weer terug moet veranderen in een hond.

Boelgakov schreef zijn verhaal als satirische kritiek op het Sovjet-systeem, iets waar Alexander Raskatov en regisseur Simon McBurney een dikke streep onder zetten. “Met veel vernuft en groteske humor vulde McBurney het begrip satire in”, schreef Place de l’Opera in 2010. “Het was grappig, hilarisch soms, maar niet zonder dat de ernst van het onderwerp doorschemerde.”

A Dog’s Heart was na de wereldpremière in Amsterdam te zien bij de English National Opera (ENO) in Londen, de Scala in Milaan en de Opéra national de Lyon. Nu keert de voorstelling terug naar zijn bakermat, waar Josie Daxter de regie van McBurney helpt instuderen en ENO-dirigent Martyn Brabbins wederom voor het Nederlands Kamerorkest en het DNO-koor staat.

Veel zangers uit de eerste speelreeks keren terug, onder wie Sergei Leiferkus en Ville Rusanen als de wetenschappers Filipp Filippovitsj en Bormental, Nancy Allen Lundy als Zina, Elena Vassilieva als de ‘Onaangename stem Sjarik’ en Annett Andriesen als ‘2de patiënt’. Nieuw is Peter Hoare als Sjarikov, een rol die hij eerder al wel bij ENO zong. De hond wordt tot leven gewekt door de poppenspelers van het Blind Summit Theatre.

A Dog’s Heart gaat op 22 april in première en is tot en met 5 mei te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder twee filmpjes rond de productie:

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Dave, Kate en Benjamin

Volgend artikel

Sophie de Lint nieuwe directeur DNO

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Jan de Jong
    12 april 2017 at 16:03

    Destijds gemist. Ik ben blij nu wel te gaan. Kijk er erg naaruit.