Home » Achtergrond, Binnenkort, Buitenland

Cité de l’Opera: Dave, Kate en Benjamin

11 april 2017 Geen reacties

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 84.

Simone en Sweelinck
In een nieuwe tv-serie koppelt Tijl Beckand klassieke musici aan popartiesten. “De meziek zit heel anders in elkaar als onze meziek”, zegt zanger Dave von Raven van de Rotterdamse band The Kik over het repertoire van de collega’s van het Gesualdo Consort.

Kleurtjes
Luca Pisaroni is een hardwerkende bariton die met liedrecitals, operarollen en optredens met schoonvader Thomas Hampson zijn geld verdient. Om dat vervolgens, als hij in Milaan is, uit te geven bij Gallo.

https://twitter.com/lucapisaroni/status/851498773964615683

Hoogteverschil
Over het nut van een krukje bij een fotosessie.

Apple opera
Opera’s over historische figuren worden geregeld geproduceerd, in Nederland bijvoorbeeld over Tom Dumoulin en Jos van Rey. De Santa Fe Opera vroeg componist Mason Bates en librettist Mark Campbell een stuk te maken over het leven van Steve Jobs.

Bach en de anderen
Macmillan, Poulenc, Buxtehude: er is zoveel meer dan Bach in de weken voor Pasen.

Raad op reis
“We werken en adviseren vaak vanuit onze standplaats Den Haag, maar trekken ook regelmatig door stad en land”, zegt de Raad voor Cultuur. Onlangs was men in Limburg.

STYX in Utrecht
Na een zomer met Don Giovanni in de Werkspoorkathedraal zoekt Holland Opera de buitenlucht weer op. Vanaf 15 juni speelt in Fort Rijnauwen de voorstelling STYX. De trailer is er al.

Thousands of miles
Mezzosopraan Kate Lindsey komt in mei met een nieuw album. Ze zong in 2015 naast Lenneke Ruiten in Hänsel und Gretel bij De Nationale Opera.

Opera op de achtergrond
Wie goed oplet, hoort vaak fragmenten uit opera’s terugkomen in reclames. Bizets Carmen wordt nogal eens geciteerd en ook ‘La donna è mobile’ uit Rigoletto van Verdi werd ontdekt door reclamemakers.

Tijdelijk Châtelet
Wie eind dit jaar in Parijs is, vindt de deur van het Théâtre du Châtelet gesloten wegens verbouwing. Maar een wandeling door de Jardin des Tuileries leidt naar het Grand Palais. Daar vond men tijdelijk onderdak voor de serie voorstellingen van Singin’ in the Rain.

https://twitter.com/theatrechatelet/status/831431201588203520

Een dagje Lincoln
Op de plek waar de bouwgrond wellicht het duurste is, staan in New York de grootste zalen. Lincoln Center biedt in verschillende gebouwen onderdak aan onder meer de Metropolitan Opera, de David Geffen Hall en de Juilliard School of Music. Op 7 oktober draaiden er 24 uur lang camera’s.

https://twitter.com/LincolnCenter/status/849430144464945152

Mamma, can you hear me?
Tenor Benjamin Hulett werkte mee aan een opname van de Johannes Passion. Hij was benieuwd naar de eerste reacties, maar helaas had zijn belangrijkste recensente nog geen tijd.

Zomer in Engeland
Het gaat richting zomer en dat is het moment dat in Engeland de operafestivals van start gaan. De Nederlandse bariton Quirijn de Lang vertelde vorig jaar hoe het is om als zanger te werken op die festivals. Hij is dit jaar te zien als Selim in Il turco in Italia bij Garsington Opera.

Wagner in Bayreuth
Veel operaliefhebbers kennen Bayreuth en voor sommigen is een bezoek aan de Festspiele daar niets minder dan een bedevaart. Voor nieuwelingen is hier een korte uitleg.

Pittig debat
De Britse kunsthistorica Tiffany Jenkins zet de discussie over de rol van kunst bij sociale cohesie en verbinding even op scherp.

Hoofdprijs
Tenor Matthew Polenzani, dirigent Yannick Nézet-Séguin en regisseur Robert Carsen waren enkele van de winnaars van de jaarlijkse Opera News Awards die afgelopen zondag werden uitgereikt. Ze kregen een kunstwerkje van de prestigieuze juwelier Tiffany.

Toverfluit
Op Place de l’Opera las u al eerder over de jonge, ondernemende zangers van Bold Opera on the Move, B.O.O.M. Voor hun nieuwe productie is een poster getekend.

John in Cardiff
In juni vindt de BBC Cardiff Singer of the World-competitie weer plaats. Op de lijst van deelnemers staan geen Nederlandse namen, maar John Chest kennen we wel in ons land. Hij zong bij de Nederlandse Reisopera de graaf in Le nozze di Figaro en haalde in 2012 de finale van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.