AchtergrondBinnenkortBuitenland

De operazomer in: Glyndebourne

Het is bijna zomer. Tijd om vooruit te blikken naar de grote operafestivals die de komende tijd hun deuren openen. In deel één: Glyndebourne, het bekendste Britse operafestival, dat met zijn pittoreske atmosfeer en bekende zangersnamen ieder jaar tienduizenden bezoekers trekt.

Het festival

Het auditorium op het landgoed Glyndebourne. (© Charlie Dave)

Glyndebourne is een landgoed in het graafschap East Sussex, in de buurt van Lewes, een klein stadje met pittoreske huisjes en wijde uitzichten over de heuvels van de South Downs. In 1934 begon John Christie er samen met zijn vrouw, operazangeres Audrey Mildmay, het Glyndebourne Festival. Het streven: opera op hoog niveau brengen, nieuwe werken in première brengen, nieuw talent ontwikkelen en nieuw publiek bereiken. Al meer dan tachtig jaar werkt Glyndebourne aan die doelstellingen.

Glyndebourne bezoeken moet meer zijn dan een paar uurtjes opera beluisteren. Het is bedoeld als een unieke beleving. Voor de voorstelling kun je rondwandelen in de tuinen van het landgoed of een kijkje nemen in de kunstgalerie White Cube. De voorstelling vindt plaats in het 1.200 plaatsen tellende auditorium van Glyndebourne. De pauze duurt extra lang (90 minuten), zodat er ruim de tijd is om in de tuinen of de weilanden te picknicken. Picknickmanden zijn vooraf te bestellen of zelf mee te nemen. Eten in één van de restaurants kan ook.

Deze clip geeft een goede impressie van hoe het bezoeken van Glyndebourne eruitziet:

De programmering

De 2017-editie van het Glyndebourne Festival begint dit weekend al. Op het programma staan zes grote operaproducties. Mozart maakt zoals altijd deel uit van de programmering – voorheen werden enkel Mozart-opera’s uitgevoerd. Dit jaar staat La clemenza di Tito op de agenda, in een nieuwe productie van Claus Guth.

Het barokrepertoire komt aan bod door middel van Francesco Cavalli’s Hipermestra, de openingsproductie van dit jaar en tevens de Engelse première van de opera. De befaamde dirigent William Christie slaat de handen ineen met de bekende Britse regisseur Graham Vick.

Uit het ijzeren repertoire zijn drie titels geplukt: La traviata, Ariadne auf Naxos en Don Pasquale. Geheel nieuw is Hamlet, een nieuwe opera op Shakespeares bekende verhaal, gecomponeerd door de Australische componist Brett Dean en geschreven door librettist Matthew Jocelyn. Hieronder een impressie van de aanstaande wereldpremière:

Glyndebourne weet ieder jaar zangers van naam naar het Britse platteland te lokken. Dit jaar zijn dat onder anderen Joyce El-Khoury, die in La traviata de rol van Violetta zingt, Sir Thomas Allen, die de muziekleraar in Ariadne auf Naxos vertolkt, sopraan Lisette Oropesa (nu nog te zien in Rigoletto bij De Nationale Opera), die Norina zingt in Don Pasquale, Sarah Connolly, die Gertrude vertolkt in Hamlet, en Kate Lindsey, die Sesto zingt in La clemenza di Tito. Interessant is ook de komst van sopraan Lise Davidsen, prijswinnares op het Belvedere in 2015 en winnares van Operalia in hetzelfde jaar. Ze zingt de titelrol in Ariadne auf Naxos.

In vogelvlucht

Hipermestra (F. Cavalli)
20 mei t/m 8 juli 2017
Dirigent: William Christie
Regisseur: Graham Vick
Solisten: Emőke Baráth, Benjamin Hulett, Ana Quintans e.a.

La traviata (G. Verdi)
21 mei t/m 27 augustus 2017
Dirigent: Richard Farnes (mei-juni) en Andrés Orozco-Estrada (augustus)
Regisseur: Tom Cairns
Solisten: Kristina Mkhitaryan, Joyce El-Khoury, Zach Borichevsky, Atalla Ayan, Igor Golovatenko, Dimitri Platanias e.a.

Hamlet (B. Dean)
11 juni t/m 6 juli 2017
Dirigent: Vladimir Jurowski
Regisseur: Neil Armfield
Solisten: Allan Clayton, Sarah Connolly, Barbara Hannigan, Rod Gilfry, John Tomlinson e.a.

Ariadne auf Naxos (R. Strauss)
25 juni t/m 27 juli 2017
Dirigent: Cornelius Meister
Regisseur: Katharina Thoma
Solisten: Lise Davidsen, Angela Brower, Hanna Hipp, Erin Morley, Thomas Allen e.a.

Don Pasquale (G. Donizetti)
13 juli t/m 23 augustus 2017
Dirigent: Giacomo Sagripanti
Regisseur: Mariame Clément
Solisten: Renato Girolami, Lisette Oropesa, Andrey Zhilikhovsky en Andrew Stenson.

La clemenza di Tito (W.A. Mozart)
26 juli t/m 26 augustus 2017
Dirigent: Robin Ticciati
Regisseur: Claus Guth
Solisten: Steve Davislim, Alice Coote, Kate Lindsey e.a.

Zie voor meer informatie over het festival de website van Glyndebourne.

Vorig artikel

Maltman zingt aangrijpend Songbook

Volgend artikel

Diana Damrau brengt ode aan Meyerbeer

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.