Nieuws

Zomerfestivals zetten streep door plannen

Steeds meer zomerfestivals kiezen ervoor om hun programma’s te annuleren. Het klassieke buitenfestival Wonderfeel zette deze week een streep door zijn 2020-editie en ook in het buitenland worden veel plannen herzien.

Het klassieke buitenfestival Wonderfeel is verplaatst naar 2021. (© Foppe Schut)

Wonderfeel zou van 17 tot en met 19 juli in ‘s-Graveland plaatsvinden. Drie dagen lang zou een zeer groot aantal musici in de natuurrijke omgeving korte optredens verzorgen. Het festival kondigt op zijn website ‘met pijn in het hart’ aan dat het onder de huidige omstandigheden niet mogelijk is om dat te realiseren, ook al geldt het verbod op evenementen vooralsnog tot 1 juni. Het programma is verschoven naar 16 tot en met 18 juli 2021.

Andere klassieke festivals en festivalopera’s in Nederland staan op dit moment nog gewoon gepland. Opera Spanga brengt vanaf 19 augustus onder de titel WAKE UP! twee korte opera’s over onverdraagzaamheid, Anne & Zef en The Others. Op zijn website meldt het Friese gezelschap dat het ervan uitgaat dat de voorstellingen kunnen plaatsen. ‘Uiteraard staat de veiligheid van onze medewerkers én ons publiek voorop. Daarom houden we de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Aangezien deze dagelijks veranderen, nemen wij voorlopig geen beslissingen over het doorgaan – tenzij we al eerder worden ingehaald door een nieuwe realiteit.’

Het Holland Festival houdt net als Opera Spanga de situatie scherp in de gaten. Het internationale festijn in Amsterdam heeft te maken met artiesten en gezelschappen uit meer dan twintig landen, elk met hun eigen regels en afwegingen in de bestrijding van het virus. Het festival is dagelijks in contact met hen om te kunnen afwegen of de editie van 2020 kan doorgaan. ‘Of het in aangepaste vorm doorgaat of eventueel wordt afgelast, is nu nog niet te zeggen. Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de restricties van de Rijksoverheid, maar ook van de situatie in de landen waar onze artiesten vandaan komen.’

Het Grachtenfestival (7 t/m 16 augustus), Opera Nijetrijne (Expeditie op Drift, 11 t/m 23 augustus) en Holland Opera (Divorce of Figaro, 8 t/m 29 augustus) maken geen melding van een wijziging in hun plannen.

Buitenland

In het buitenland hebben de restricties van overheden minstens evenveel impact als in Nederland. Vorige week werd de Bayreuther Festspiele geheel afgezegd. Het grootste deel van het programma is naar 2021 verschoven.

Donderdag moest het festival Rossini in Wildbad zijn aanstaande editie afgelasten. Het festival stelt dat het in de huidige situatie onmogelijk is om te repeteren (de repetities zouden begin juni beginnen) en grote evenementen te organiseren. Alleen al het naar Bad Wildbad brengen van artiesten uit allerlei Europese landen, evenals uit Amerika en China, is toenemend onwaarschijnlijk, aldus de intendant. De gehele festivaleditie is naar 2021 verschoven.

Het Verbier Festival was eind maart één van de eerste grote zomerfestivals die zijn programma annuleerde.

Het Verbier Festival besloot eind maart al het hele festival te annuleren. Het zeer internationale karakter van het festival (zowel voor de zomeracademie voor jonge talenten als voor de concerten komen artiesten uit de hele wereld gevlogen) stelt de organisatie voor een onmogelijke situatie.

De Salzburger Festspiele moest zijn pinkstereditie al annuleren. Of het prestigieuze zomerfestival kan plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Uiterlijk 30 mei wordt een besluit genomen.

De Bregenzer Festspiele, die van 22 juli tot en met 23 augustus Rigoletto brengt, gaat ervan uit dat de voorstellingen kunnen plaatsvinden. Rigoletto is een reprise, waardoor de voorbereidingstijd veel geringer is dan bij een nieuwe productie. Ook in Bregenz wordt uiterlijk 30 mei een definitief besluit genomen.

Bekende festivals als het Festival d’Aix-en-Provence en het Rossini Opera Festival in Pesaro hebben hun programma’s (nog) niet geannuleerd, in afwachting van de verdere ontwikkelingen.

Voor veel festivals zullen niet alleen de maatregelen van de overheid een factor zijn bij het besluiten om wel of niet plaats te vinden. De kaartverkoop zal daarin eveneens een grote rol spelen. Op dit moment is de kaartverkoop bij veel festivals volkomen stil komen te liggen.

Vorig artikel

Andrea Bocelli geeft paasconcert in Milaan

Volgend artikel

Sarah Traubel huldigt de originele Königin

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.