AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Woglinde, Ian en Michael

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 95.

Ring aan de Rijn
Vorige week beleefde de opera van Düsseldorf de start van een nieuwe Ring des Nibelungen. Met Das Rheingold opende de serie van de Deutsche Oper am Rhein. Een goede start, oordeelde Place de l’Opera, van de door Dietrich Hilsdorf geënsceneerde productie. De kaarten zijn bijna op.

Recensent Peter Jungblut van de Bayerische Rundfunk legt vooral nadruk op Wagners antisemitisme, wat de regisseur Dietrich Hilsdorf op “ein paar wütende Protestrufe” kwam te staan in het slotapplaus.

Voor het gemak nog even het verhaal van Das Rheingold in 38 emoji.

It is
De studenten van de Dutch National Opera Academy repeteren voor Hänsel und Gretel, die ze vanaf 4 augustus tijdens de NJO Muziekzomer brengen. Fysiek steekt bariton David Visser er ver bovenuit, vocaal zijn ze allemaal even goed.

DNOA-studente Zofia Hanna gaat voor de première van Hänsel und Gretel eerst naar Moskou.

https://twitter.com/zofiahannamezzo/status/877636576456605696

Wilhelms werk
Op Spotify stelde Deutsche Grammophon een playlist samen met werk van dirigent Wilhelm Furtwängler (1886-1954). De samenstellers wilden kennelijk niet dat er door de muziek heen gezongen werd; de gekozen stukken zijn vrijwel alleen uit het symfonische repertoire. Aan het eind van de lijst staan fragmenten van Furtwängler die spreekt over de muziek.

Tenor leidt Mozartweek
De Mozartwoche in Salzburg heeft een nieuwe artistiek directeur. Vanaf 1 juli is Rolando Villazón in functie.

Lawrence wint alweer
Bachtracks ‘Male singer of 2017’ is Lawrence Brownlee. Op Place de l’Opera volgen we zijn loopbaan al sinds 2010, toen we hem opzochten in New York.

Gratis opera thuisbezorgd
Het mocht weleens gezegd worden, en Ermonela deed het.

Machtige stem
Sir Willard White, onlangs nog in ons land voor een rol in Wozzeck en een hoogst inspirerende masterclass voor de studenten van de Dutch National Opera Academy, demonstreerde zijn laagte bij de BBC.

Glitter and be gay
De New York City Opera deed mee aan de City Pride in New York afgelopen weekend, de grootste in de 48-jarige geschiedenis. Met beperkte taalvirtuositeit werd de seizoensopener La fanciulla del West hernoemd tot Gaychuilla del West. Het huis brengt eind volgend seizoen een nieuwe productie van de opera Brokeback Mountain, vermoedelijk de eerste op Amerikaanse bodem.

Leonardo over muziek
Komend najaar is Leonardo García Alarcón met zijn Cappella Mediterranea in Amsterdam voor Eliogabalo van Cavalli. Echtgenote Mariana Flores zingt ook in die productie. De twee hebben een zoon, die niet toevallig dezelfde voornaam als Francesco Cavalli heeft. Het Franstalige Forum Opéra had een uitgebreid gesprek met de dirigent.

Rufus vliegt
Zo ziet een hedendaagse operacomponist (zijn tweede opera Hadrian is in de maak) eruit als zijn stylist(e) een dagje vrij heeft.

Zang onder de grond
Op de Amsterdamse Noord/Zuidlijn – al sinds mensenheugenis in aanbouw – rijden voorlopig nog geen metro’s, maar er is wel zangkunst. Het Genetic Choir gaat op 2 juli in de hal van metrostation Amsterdam Centraal vier muziekstukken maken met verzamelde geluiden.

https://twitter.com/NoordZuidlijn/status/879318224860577792

Nog meer nieuwbouw
Over een paar jaar is de opera vanuit Scheveningen weer terug in het centrum van Den Haag. Het begin is er.

Vol park
Salome is niet de makkelijkste opera, maar de toeloop voor de openluchtvertoning door De Nationale Opera was groot. Net als voor de zaalvoorstelling: alle komende opvoeringen zijn uitverkocht.

Nooit meer doen Herma
We zijn mordicus tegen het gebruik van smartphones tijdens een voorstelling, maar Herma legde er wel mooi één van de spectaculaire elementen uit STYX mee vast.

Ian zingt Schubert
Er is een nieuw cd van Ian Bostridge, die begeleid door Julius Drake werk van Schubert zingt op het eigen label van Wigmore hall.

Michael de Ster
Terwijl tenor Michael J. Scott de rol van Sopel zingt in Sadko bij Opera Vlaanderen, gaat het echte leven – tot zijn verbazing – gewoon door.

Mimì, in La bohème, mocht willen dat ze geld had voor een afwasmachine. Het blijkt één van zijn droomrollen te zijn.

https://twitter.com/MJScott_Tenor/status/874966124840046592

Gatti geeft les
De maestro die als jongere zijn partituren met de kaft naar binnen vervoerde om op straat niet op te vallen, is nu chef van het KCO en was even docent op het conservatorium.

Vorig artikel

Kaufmanns Otello-debuut goed ontvangen

Volgend artikel

Bartók Plusz toont durf en originaliteit

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Rudolph Duppen
    27 juni 2017 at 17:44

    Wat een heerlijk interview met Sir Willard White.We mogen Hans De Roo dankbaar zijn dat hij deze zanger aan het begin van zijn carrière vaak naar Nederland haalde en zo de basis heeft gelegd voor een langjarige samenwerking.