Binnenkort

Opera in de media: week 37

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 37 (9 – 15 september) aandacht voor het optreden van Diana Damrau in Amsterdam en de uitreiking van de Gramophone Awards in Londen.

Video

Bryn Terfel. (© Brian Tarr)

Last Night in Londen
Na een lange zomer klassieke muziek, met soms een uitstapje naar pop en jazz, eindigt dit weekend het Proms-seizoen in Londen. Vocale hoofdgast tijdens de laatste avond in de Royal Albert Hall is sopraan Nina Stemme. Voor de pauze klinken uit Tristan und Isolde van Wagner de prelude en de ‘Liebestod’. Na de pauze volgt het reguliere Last Night-repertoire, met aan het eind het Britse volkslied. Ook zangers als Lucy Crowe en Christine Rice werken mee aan het programma. Buiten, in Hyde Park, is Bryn Terfel hoofdgast, samen met onder anderen Ray Davies van The Kinks en Gilbert O’Sullivan. De uitzending op tv begint op BBC Two en gaat later verder op BBC One.
BBC Two: zaterdag 9 september om 20.15 u.

Chovansjtsjina in Wenen
Op het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper wordt maandag 11 september live de opera Chovansjtsjina van Modest Moessorgski gestreamd. In de hoofdrollen zingen Ferruccio Furlanetto, Christopher Ventris en Elena Maximova. Lev Dodin maakte de enscenering, voor het orkest staat Michael Güttler.
Staatsoper Live: maandag 11 september om 18.30 u.

Gramophone Awards
Op woensdag 13 september worden de Gramophone Classical Music Awards 2017 uitgereikt. Het Pan–Armenian Symphony Orchestra speelt onder leiding van Sergey Smbatyan en zangers als Benjamin Appl, Carolyn Sampson en Iestyn Davies treden op. Veel namen zijn al bekend, in enkele categorieën worden op de avond zelf de namen van de winnaars onthuld. Medici verzorgt de livestream vanuit The Ballroom in Londen.
Medici.tv: woensdag 13 september om 19.30 u.

Audio

Elly Ameling in het café
Na afloop van de NTR ZaterdagMatinee is er iedere week het Matinee Café, waar Hans Haffmans gasten ontvangt. Deze week is dat sopraan Elly Ameling. De muziek komt in deze laatste zomerversie van Matinee Café van de gast. Ze is onder meer te horen in werk van Strauss en Schubert.
NPO Radio 4: zaterdag 9 september om 16.15 u.

Opera Live opent met Debussy
Adrian Eröd en Olga Bezsmertna zingen de titelrollen in de opera Pelléas et Mélisande, waarmee NTR Opera Live zijn nieuwe seizoen begint. Alain Altinoglu dirigeert de Wiener Staatsoper in de opera van Debussy, waarin ook Simon Keenlyside (Golaud) en Bernarda Fink (Géneviève) zingen. Het programma begint met opnamen van sopraan Erna Spoorenberg in dezelfde opera.
NPO Radio 4: zaterdag 9 september om 19.00 u.

Puccini op zondag
Ernst Daniël Smid draait in zijn zondagse programma werk van de Bulgaarse sopraan Krassimira Stoyanova. Ze zingt liederen van Puccini. Ook in het tweede deel van het programma klinkt Puccini, in fragmenten uit de opera La fanciulla del West.
NPO Radio 4: zondag 10 september om 18.00 u.

Helena Rasker. (© Taco van der Werf)

Janáček in Delft
Het MAX Avondconcert brengt een opname van afgelopen zomer. Tijdens het Delft Chamber Music Festival zongen onder anderen Nicky Spence en Helena Rasker Janáčeks Dagboek van een verdwenene. Het hele concert, met werk van Mozart, Ravel en Kreisler, is in het tweede deel van de uitzending te horen.
NPO Radio 4: zondag 10 september om 20.00 u.

Bach in de Doelen
Les Arts Florissants en dirigent William Christie bezochten vorig jaar september de Rotterdamse Doelen. Met sopraan Rachel Redmond, tenor Reinoud Van Mechelen en bas André Morsch werden cantates van Bach uitgevoerd.
NPO Radio 4: dinsdag 12 september om 20.00 u.

Damrau in Amsterdam
Het optreden van Diana Damrau, op donderdag 14 september in het Amsterdamse Concertgebouw, wordt live uitgezonden door Radio 4. Ze zingt aria’s van Mozart, het Koninklijk Concertgebouworkest brengt de achtste symfonie van Dvořák. Thomas Hengelbrock staat voor het orkest.
NPO Radio 4: donderdag 14 september om 20.00 u.

Weektip

Damrau in München
Komende week is Diana Damrau in Nederland voor een zeldzaam optreden in het Concertgebouw; het wordt haar tweede. Ter gelegenheid daarvan als weektip een opname uit München van Les Contes d’Hoffmann, waarin Damrau te zien is als Olympia, Giulietta, Antonia en Stella. In de titelrol zong Rolando Villazón. Het orkest van de Bayerische Staatsoper stond onder leiding van Constatinos Carydis. Richard Jones maakte de enscenering.

https://www.youtube.com/watch?v=Vv3XD-Y0hRM

Vorig artikel

Munt heropend met Pinocchio als operastrip

Volgend artikel

Discografie: La forza del destino

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.