Binnenkort

Opera in de media: week 39

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 (23 – 29 september) aandacht voor de opera Hipermestra van Cavalli en de wereldpremière van Autumn Sonata met Anne Sofie von Otter.

Video

Wereldpremière in Helsinki
Anne Sofie von Otter zingt de hoofdrol in een nieuwe opera, die gebaseerd is op de film Herfstsonate van Ingmar Bergman. Componist Sebastian Fagerlund kreeg de opdracht van de Finnish National Opera om daarop een nieuw werk te baseren op een libretto van Gunilla Hemming. Dirigent is John Storgårds, Stéphane Braunschweig deed de regie en het decorontwerp.
The Opera Platform: zaterdag 23 september om 17.45 u.

Rosanne van Sandwijk. (© Marco Borggreve)

Clemenza bij Witteman
In het programma Podium Witteman zijn mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en sopraan Laetitia Gerards te gast. Ze zingen een duet uit Mozarts La clemenza di Tito. Het Orkest van de Achttiende Eeuw gaat vanaf 7 oktober met die opera op reis door Nederland. Ook onder anderen Deirdre Angenent en Henk Neven zingen in die voorstelling, onder leiding van Kenneth Montgomery. In Podium Witteman zingen de twee zangeressen een duet uit de opera onder begeleiding van Pieter-Jan Belder op fortepiano.
NPO 2: zondag 24 september om 18.15 u.

Joyce in Barcelona
Het optreden van mezzosopraan Joyce DiDonato, eerder dit jaar in Barcelona, is nog eens te zien op Arte. Ze zong aria’s van onder anderen Purcell, Händel en Jommelli. DiDonato werd begeleid door dirigent Maxim Emelyanychev en Il Pomo d’Oro.
Arte: zondag 24 september om 18.25 u.

Rameau in München
Later op de avond bij Arte is een opname te zien uit het Prinzregententheater in München. Les Indes Galantes, een opéra-ballet van Jean-Philippe Rameau, werd uitgevoerd door het Münchner Festspielorchester onder leiding van Ivor Bolton, met onder anderen sopraan Anna Prohaska in de cast.
Arte: zondag 24 september om 23.45 u.

Audio

Cavalli in Glyndebourne
NTR Opera Live presenteert op zaterdagavond de opera Hipermestra van Cavalli. In de cast van deze productie van het Glyndebourne Festival zingen onder anderen sopraan Emőke Baráth als Hipermestra, countertenor Raffaele Pe als Linceo en tenor Benjamin Hulett als Arbante. Het Orchestra of the Age of Enlightenment wordt geleid door William Christie.
NPO Radio 4: zaterdag 23 september 2017.

Sonia Prina. (© Ribalta Luce Studio)

Lucio in Wenen
Het operaprogramma van de BBC-radio presenteert Händels opera Lucio Cornelio Silla, opgenomen in Wenen tijdens het Resonanzen Festival van afgelopen januari. In de vocale rollen zingen onder anderen Sonia Prina, Martina Belli en Sunhae Im. Het ensemble Europa Galante wordt geleid door Fabio Biondi.
BBC Radio 3: donderdag 28 september om 15.00 u.

Telemann in het Avondconcert
In het tweede deel van het MAX Avondconcert speelt Collegium Ad Mosam onder leiding van Huub Ehlen Die Tageszeiten van Telemann. Er wordt gezongen door sopraan Claudia Couwenbergh, alt Christine Wehler, tenor Immo Schroeder en bas Valerio Zanolli.
NPO Radio 4: donderdag 28 september om 20.00 u.

Vrijdag met Vivaldi
Het AVROTROS Vrijdagconcert brengt werk van Bach, Vivaldi en Mozart, uitgevoerd door het orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven, met sopraan Maria Keohane als soliste.
NPO Radio 4: vrijdag 29 september om 20.00 u.

Weektip

Een lijst vol opera
Het internetkanaal van de zender Arte, Arte Concert, stelde een lijstje samen van interessante operaproducties die allemaal op de website van de zender te vinden zijn. Met een muisklik komt u in een menu dat begint bij Carmen en via Prima Donna van Rufus Wainwright naar Klotho van Martyna Kosecka leidt. Rond de dertig uur opera wordt zo gratis bij u thuisbezorgd via Arte Concert.

Vorig artikel

Katie Lowe wint Elizabeth Connell Prize

Volgend artikel

Thornhill en Mees: zo mooi is Grieg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. D. Tecker
    22 september 2017 at 19:57

    Arte, zondag 24 september om 18.25 uur wordt een COMPILATIE met een duur van 43 minuten van het programma In War & Peace, uitgevoerd door Joyce DiDonato en Il Pomo d’Oro, uitgezonden.

    Hieronder de link naar het gehele programma uit Barcelona d.d. 4 juni j.l.

    http://concert.arte.tv/de/joyce-didonato-gran-teatre-del-liceu-barcelona