AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Elina, Aribert en Pretty

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 110.

New Yorkse Ochs
Het afscheid van Renée Fleming (van grote operarollen) en dat van Elīna Garanča (van ‘Hosenrollen’) maakte de recente Met-uitvoering van Der Rosenkavalier memorabel. De dvd komt in november uit.

https://twitter.com/morley_erin/status/917612593799421952

Nieuwe van Reimann
In Berlijn vond de wereldpremière plaats van de opera L’Invisible van Aribert Reimann, naar enkele toneelstukken van Maurice Maeterlinck. Dit is een impressie van die avond. Nog tot eind oktober zijn er voorstellingen bij de Deutsche Oper.

https://twitter.com/deutsche_oper/status/917694531646230529

And the winner is…
Grote kans dat de Nederlandse Reisopera het eerste operahuis ter wereld is dat twee Game Awards won voor een project. Weltatem was een coproductie van de Reisopera met onder meer Het Geluid Maastricht.

Dirigerende zangeres
Haar nieuwe cd met Italiaanse aria’s komt binnenkort uit, maar deze periode concentreert alt Nathalie Stutzmann zich op haar werk als dirigente. De komende dagen staat ze voor het Minnesota Orchestra.

Mozart geeft rust
Dagelijkse dingen doen als “putting the kettle on” op de ouverture van Le nozze di Figaro of shoppen met Mozart op de koptelefoon. Journalist Alex Marshall leefde twee maanden voortdurend met de muziek van Mozart om zijn plan te realiseren: alles van Mozart achter elkaar afluisteren.

Invalkracht
Sopraan Helena Dix zou het misschien toch stiekem wensen: een verkoudheidje voor Sondra. Niks ergs, maar genoeg om het even rustig aan te moeten doen met zingen. Helena is cover voor Radvanovsky bij de Metropolitan Opera voor de uitvoeringen van Norma. Ze wil graag zingen, desnoods in de pauze.

Leerstelling van Carlo Rizzi
Tenor Joseph Calleja hugde na afloop van Norma met de dirigent. Die liep er iets van op.

https://twitter.com/CarloRizziMusic/status/916765971943129090

Met Mozart op tournee
La clemenza di Tito met mooie vocalisten (links Rosanne van Sandwijk als Annio en rechts Laetitia Gerards als Servilia) en met waarheden over de liefde. Semi-geënsceneerd en mét boventiteling.

Margriet en haar team
De zelfverklaarde kenners halen er hun neus voor op maar bij NPO Radio hebben ze schik in de ‘lijst der lijsten’. De hele week nog op Radio 4.

https://twitter.com/MVroomans/status/917264077226901504

Lifehack van Iestyn
Operazangers leiden bij uitstek een reizend leven en weten dus alles van handige oplossingen voor problemen onderweg.

https://twitter.com/iestyn_davies/status/915213253847941120

Kein Wunder voor de deur
De kaaien en leien in Antwerpen zijn flink op de schop. Wie naar Das Wunder der Heliane ging, trof een weinig feestelijke omgeving aan.

Pretty dreams
Sopraan Pretty Yende, ooit winnares van het IVC in Den Bosch, maakte een cd met werk van onder anderen Donizetti en Bellini. Er zijn al wat fragmenten te beluisteren.

Lijntje van Moskou naar New York
Op digitaal gebied wordt er al veel samengewerkt tussen de VS en Rusland, zo weten we dankzij de verkiezingen, en nu volgt ook de operawereld. De Metropolitan Opera en het Bolshoi Theater brengen komende jaren coproducties van Aida, Salome en Lohengrin. In alle opera’s heeft Anna Netrebko een hoofdrol. Yannick Nézet-Seguin zal de New Yorkse premières dirigeren.

Alleen live
Het Franse label B Records brengt uit principe alleen live-opnamen uit. Binnenkort verschijnt de cd van een recital dat Stéphane Degout met Cédric Tiberghien gaf in januari. Onder meer de Quatre Poèmes van Poulenc – ze klonken afgelopen zondag in het Concertgebouw nog door Marc Pantus – staan op de plaat. Filmpje!

Operakarakoke
Latonia Moore geeft een minicursus zingen.

Test uw kennis
Hoeveel weet u van Mozart? Doe de test op de website van WQXR.

Vorig artikel

Coco Collectief presenteert Winterreise-cd

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Alarcón over Eliogabalo

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    11 oktober 2017 at 15:49

    Waar komt dat nu weer vandaan? Tijdens Der Rosenkavalier in The Met nam Renée Fleming alleen afscheid van haar paraderol de Marschallin, niet van ‘grote operarollen’.