BinnenkortNieuws

Recital rond Andriessen en Austen in Ede

125 jaar geleden werd de Nederlandse componist Hendrik Andriessen geboren, 200 jaar geleden stierf de Engelse schrijfster Jane Austen. Rond die markeringsmomenten borduren organiste Dorien Schouten en sopraan Janet Forbes op 4 november een concertprogramma in de Edesche Concertzaal.

Dorien Schouten en Janet Forbes.

Dorien Schouten is een jonge, vooraanstaande Nederlandse organiste. Ze speelt een hoofdrol in het ‘All of Bach’-project van de Nederlandse Bachvereniging en werkt ook veel in het buitenland, zoals in haar woon- en werkplaats Edinburgh.

De Engelse coloratuursopraan Janet Forbes studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, met extra aandacht voor oude muziek. Ze treedt vooral op in Engeland, onder meer in rollen als de Koningin van de Nacht in Die Zauberflöte en Violetta in La traviata.

Het programma van het duo draait voor de pauze vooral om Hendrik Andriessen en een voorganger (Jan Brandt Buys) en navolger (Daan Manneke) van hem. Van Andriessen wordt een deel van de liederencyclus Miroir de peine uit 1923 opgevoerd. De cyclus gaat over het lijden van Christus, gezien door de ogen van Maria.

Na de pauze is muziek te horen waar de bekende schrijfster Jane Austen zich mee bezighield of die ze beschrijft in haar romans. Er klinken onder meer Engelse liederen van Thomas Linley jr., Stephen Storace en Joseph Haydn. Maar er is ook een scène uit Tolomeo, re d’Egitto van Händel en Die Schöpfung van Haydn.

Het recital van Schouten en Forbes begint om 20.00 uur. Zie voor meer informatie de website van de Edesche Concertzaal.

Vorig artikel

Herreweghe overweldigt met Mariavesper

Volgend artikel

DNO brengt Florentijnse double bill

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.