BinnenkortNieuws

Première Kill the West in me in Rotterdam

De nieuwe productie Kill the West in me kent een opmerkelijke bezetting. Met Javaanse gamelan en een westers strijkkwartet brengen een sopraan en een actrice een theatraal concert. “Een voorstelling waarin werelden botsen en versmelten”, zeggen de makers over de productie, die op 12 november in de Rotterdamse Doelen in première gaat.

Kill the west in me is een coproductie van het Ensemble Gending en Het Geluid Maastricht. Gable Roelofsen, die de voorstelling regisseert, vertelde kortgeleden over Het Geluid Maastricht: “Naast alle grote operahuizen zijn wij een ‘luis in de pels’, die iets innovatiefs of geks zetten naast de grote opera’s die dit seizoen te zien zijn.”

Hij is enthousiast over de muziek die speciaal gecomponeerd is voor de combinatie van zang, gamelanorkest en strijkkwartet. “Bij Het Geluid Maastricht werken we veelal met bestaande muziek, maar voor Kill the west in me hebben Boudewijn Tarenskeen en Jonás Bisquert nieuwe muziek geschreven.”

De voorstelling draait om twee vrouwen: de in het kraambed gestorven Javaanse prinses Raden Adjeng Kartini (1879-1904) en de Indonesische schrijfster en activiste Ayu Utami (1968). Roelofsen: “Kartini is een adellijke dame die honderd jaar geleden in het Nederlands schreef over het feminisme van toen en Ayu Utami is de beroemdste levende schrijfster in het hedendaagse Indonesië. Zij heeft voor deze voorstelling het libretto geschreven, over een poetsvrouw in een oliestaat. Vanuit de Filipijnen en Indonesië trekken vrouwen naar de oliestaten om geld te verdienen, om dat naar huis te kunnen sturen. Het verhaal gaat over twee vrouwen die beiden een band hebben met een land ver weg.”

In de voorstelling zingt sopraan Bernadeta Astari, die in Indonesië werd geboren en in Nederland haar zangopleiding kreeg, de rol van prinses Kartini. Actrice Romy Roelofsen is de hedendaagse Javaanse werkster en bijna-naamgenote Katini. De muziek komt van het Javaanse gamelanensemble Gending en het DoelenKwartet.

“De muziek is de toonaangevende drager in deze voorstelling; muzikale verschillen lopen parallel met politieke, sociale en persoonlijke verschillen tussen Kartini en Katini”, zeggen de makers in hun aankondiging. “Twee solisten met hun eigen metier, twee componisten met hun eigen taal, twee ensembles met hun eigen traditie, dat is het slagveld waarin de componisten orde scheppen, balancerend tussen verbluffende syntheses en onoverbrugbare tegenstellingen.”

Kill the West in me gaat op 12 november in de Rotterdamse Doelen in première in het kader van de vernieuwende Red Sofa-serie. De voorstelling is verder te zien in Utrecht (19 november), Den Haag (30 november), Amsterdam (1 december), Den Bosch (2 december) en Maastricht (6 december).

Zie voor meer informatie de website van de voorstelling.

Vorig artikel

Twee exquise uren met Mark Padmore

Volgend artikel

Opéra Royal de Wallonie brengt La Favorite

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.