Binnenkort

Opera in de media: week 47

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 47 (18 – 24 november 2017) aandacht voor de radio-uitzending van Adriana Lecouvreur met Anna Netrebko, Helena Rasker in Den Bosch en Le Cinesi van Gluck.

Video

Thomas Hampson. (© Dario Acosta)

Hampson als master
Het betaalkanaal Medici.tv biedt gratis uitzendingen van masterclasses die bariton Thomas Hampson de laatste jaren gaf, onder meer in Heidelberg en New York. Vanaf 20 november zijn ze te zien.
Medici.tv: on demand vanaf 20 november.

Butterfly in Wenen
Bij de Wiener Staatsoper wordt de komende periode Puccini’s Madama Butterfly gespeeld. De uitvoering is – voor wie een online ticket koopt – live mee te maken. Dirigent is Jonathan Darlington, Josef Gielen deed de regie en in de hoofdrollen zingen Maria José Siri, Zoryana Kushpler en Murat Karahan.
Staatsoper live: vrijdag 24 november om 19.00 u.

Don Giovanni in La Fenice
In oktober bracht La Fenice de opera Don Giovanni in een regie van Damiano Michieletto. Onder leiding van dirigent Stefano Montanari speelde het huisorkest van de opera in Venetië en zongen solisten als Alessandro Luongo en Francesca Dotto als Don Giovanni en Donna Anna.
Culturebox: on demand.

Le Cinesi
Vanaf 24 november biedt OperaVision een opname van de opera Le Cinesi van Gluck, gemaakt in het Palau de les Arts Reina Sofía in Valencia. In de cast zongen onder anderen Désirée Rancatore en Ann Hallenberg. Het eigen orkest van het theater stond onder directie van Fabio Biondi.
OperaVision: vanaf vrijdag 24 november om 19.00 u.

Audio

Mari Eriksmoen. (© Sveinung Bjelland)

Visman in de Matinee
In de NTR ZaterdagMatinee klinkt – voorafgaand aan de Symphonie fantastique van Berlioz – een werk dat in 2008 werd gecomponeerd voor het jubilerende Limburgs Symfonie Orkest. Voor de uitvoering van Sables, Oxygène van Bart Visman zit deze week het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Stanislav Kochanovsky op het podium en is sopraan Mari Eriksmoen de soliste.
NPO Radio 4: zaterdag 18 november om 14.00 u.

Netrebko in Wenen
NTR Opera Live presenteert een opname die een week geleden werd gemaakt in de Wiener Staatsoper. Daar zong Anna Netrebko de titelrol in Adriana Lecouvreur van Francesco Cilea. Zij en de andere solisten, onder wie Piotr Beczala en Roberto Frontali, worden begeleid door het koor en orkest van de Wiener Staatsoper. Evelino Pido staat voor het orkest.
NPO Radio 4: zaterdag 18 november om 19.00 u.

Maagd van Orleans
Een uitvoering van Tsjaikovski’s De maagd van Orleans, eerder dit jaar opgenomen in Genève, staat op de planning voor de zaterdagopera van BBC Radio 3. Mezzosopraan Ksenia Dudnikova zingt de titelrol, tenor Migran Agadzhanyan zingt de rol van King Charles. Het Orchestre de la Suisse Romande wordt geleid door Dmitri Jurowski.
BBC Radio 3: Zaterdag 18 november om 19.15 u.

Countertenor en kindersprookje
Ernst Daniël Smid laat in zijn programma muziek horen door countertenor Philippe Jaroussky, gevolgd door hoogtepunten uit de opera Hänsel und Gretel van Humperdinck.
NPO Radio 4: zondag 19 november om 18.00 u.

Helena Rasker (foto: Taco van der Werf).

Rasker zingt Hamel
In het Avondconcert is de opname te horen die recent werd gemaakt in Den Bosch. Tijdens het festival November Music zong alt Helena Rasker nieuw werk van componist en regisseur Micha Hamel: Kus de Regen.
NPO Radio 4: zondag 19 november om 20.00 u.

Middeleeuwen in het Avondconcert
Rechtstreeks vanuit de Grote Kerk Leeuwarden is het optreden te horen van het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Paul Van Nevel. Op het programma staat polyfonie uit het Engeland van de veertiende eeuw.
NPO Radio 4: woensdag 22 november om 20.00 u.

Borgia in Salzburg
Ildar Abdrazakov, Krassimira Stoyanova en Juan Diego Flórez zongen de hoofdrollen in Lucrezia Borgia, de opera van Donizetti die afgelopen zomer bij de Salzburger Festspiele werd uitgevoerd. Het koor van de Wiener Staatsoper en het Mozarteum Orchestra uit Salzburg werden gedirigeerd door Marco Armiliato.
BBC Radio 3: donderdag 23 november om 15.00 u.

Weektip

Opera in gezinsverpakking
Onder het motto Die vielfalt der Oper in Europa maakte Arte Concert een startpagina die leidt naar opera’s uit verschillende landen van Europa. U vindt er Lucia di Lammermoor uit Lausanne en Lucio Silla uit Brussel – beide met sopraan Lenneke Ruiten – en verder onder meer de recente Don Carlos uit Parijs en Verdi’s Aida uit Brussel. Niet alle opnamen zijn in Nederland te bekijken, maar met wat beschikbaar is, bent u een uurtje of dertig onder de pannen.
Arte Concert: on demand.

Vorig artikel

Aylin Pérez ster in overweldigende Thaïs

Volgend artikel

La Favorite: een mooie belcantoavond

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.