BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

De Munt speelt meesterwerk van Poulenc

De Munt in Brussel sluit het jaar niet af met een feelgoodtitel, zoals veel andere operahuizen, maar met het beklemmende meesterwerk Dialogues des Carmélites van Francis Poulenc. Olivier Py tekent voor de regie.

Repetitiefoto van Dialogues des Carmélites, met op de voorgrond Patricia Petibon en Sandrine Piau. (© Hofmann / La Monnaie – De Munt)

Dialogues des Carmélites (1957) is de tweede opera van Francis Poulenc. Hij baseerde zich op het gelijknamige filmscenario van Georges Bernanos, die zich weer liet leiden door een novelle van Gertrude von le Fort. Het verhaal gaat deels uit van historische gegevens.

Het verhaal speelt zich af ten tijde van de Franse Revolutie. De zusters van een karmelietessenklooster leven voortdurend onder de dreiging van de guillotine. Als hun kloosterorde wordt opgeheven, zweren de zusters dat ze de martelaarsdood willen sterven voor hun geloof. Iets waar het in de slotscène toe komt.

De opera zoomt in op Blanche de la Force, een angstige vrouw die aan het begin van de Franse Revolutie tot de orde van de karmelietessen toetreedt, waar ze blijft worstelen met haar existentiële angsten. Als de nonnen in het nauw gedreven worden, vlucht ze weg. Maar ze bedenkt zich en voegt zich op het laatste moment bij haar medezusters, om net als hen onder de guillotine te sterven.

Poulenc schreef een “mystieke opera”, een “buitenbeentje in zijn oeuvre omwille van de dramatische grondtoon en de traditionele toonspraak”, aldus de Munt. De finale van het werk is één van de indrukwekkendste scènes uit het operarepertoire.

Het Brusselse operahuis brengt de opera in een “uitgepuurde, ascetische” enscenering van Olivier Py, die in 2013 al bij het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs te zien was. Py werkt samen met dirigent Alain Altinoglu.

De hoofdrol van Blanche wordt vertolkt door afwisselend Patricia Petibon en Anne-Catherine Gillet. Madame Lidoine is dubbel bezet met Véronique Gens en Marie-Adeline Henry, Sophie Koch en Karine Deshayes delen de rol van Mère Marie en Sandrine Piau en Hendrickje Van Kerckhove rouleren in de rol van Constance.

Dialogues des Carmélites is van 8 tot en met 23 december tien keer te zien. Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Ruiten excelleert in Lucio Silla uit Milaan

Volgend artikel

Opera in de media: week 49

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. stefan caprasse
    30 november 2017 at 12:15

    Kijk ik ZEER naar uit !