Binnenkort

Opera in de media: week 49

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 49 (2 – 8 december) aandacht voor Dmitri Hvorostovsky als Onjegin, de Ring-bewerking in Wenen met Marcel Beekman en Anna Netrebko live in de Scala in Milaan.

Video

Alessandro Corbelli. (© Alvaro Yanez)

Donizetti in Wenen
De Wiener Staatsoper brengt zeer geregeld nieuwe producties via het eigen online betaalkanaal. Deze week zijn er twee voorstellingen live mee te beleven. Op zaterdag wordt Don Pasquale van Donizetti uitgezonden. In de productie van regisseur Irina Brook en dirigent Evelino Pidò zingen onder anderen Alessandro Corbelli en Pietro Spagnoli.
Staatsoper Live: zaterdag 2 december om 19.30 u.

Netrebko in Andrea Chénier
De Scala in Milaan opent het seizoen met de opera Andrea Chénier van Umberto Giordano. In de hoofdrol zingt sopraan Anna Netrebko. Ze staat op het podium met onder anderen echtgenoot Yusif Eyvazov en Carlo Bosi. De enscenering voor deze voorstelling maakte Patrizia Carmine, Riccardo Chailly leidt het orkest van de Scala.
Arte: donderdag 7 december om 22.10 u.

Elektra met Herlitzius
Op vrijdagmiddag brengt de Wiener Staatsoper Elektra van Richard Strauss. De titelrol wordt gezongen door Evelyn Herlitzius, Waltraud Meier is Klytämnestra. Dirigent Ingo Metzmacher leidt het orkest, Uwe Eric Laufenberg verzorgde de regie.
Staatsoper Live: vrijdag 8 december om 16.00 u.

Audio

Anna Netrebko. (© Dario Acosta / DG)

Aida met Netrebko
Aida van Verdi staat op de planning van het wekelijkse operaprogramma van de BBC. De opname die te horen is, werd eerder dit jaar gemaakt in Salzburg. Sopraan Anna Netrebko zong de titelrol, tenor Francesco Meli was haar geliefde Radames en mezzosopraan Ekaterina Semenchuk zong de rol van Amneris. Het koor en orkest van de Wiener Staatsoper werden gedirigeerd door Riccardo Muti.
BBC Radio 3: zaterdag 2 december om 19.30 u.

Donizetti’s La Favorite
Gaetano Donizetti componeerde de opera La Favorite tijdens zijn Parijse periode. Het werk ging op 30 oktober 1840 in wereldpremière in het Théâtre-Italien in Parijs. In onze recensie van de recente opvoeringen door de Opéra Royal in Luik leest u meer over deze opera. De opname die NTR Opera Live uitzendt, is enkele weken geleden gemaakt in het Teatro Real in Madrid. Daniel Oren leidde het koor en orkest van de Madrileense opera, de belangrijkste solisten waren mezzosopraan Jamie Barton en sopraan Anne-Catherine Gillet.
NPO Radio 4: zaterdag 2 december om 19.00 u.

Lied in de Spiegelzaal
Bariton Thomas Oliemans, die afgelopen week uitgebreid aan het woord kwam in Studio Nibelheim, is geregeld te gast in het programma Spiegelzaal. Deze keer komt hij met pianist Paolo Giacometti.
NPO Radio 4: zondag 3 december om 10.00 u.

Hannigan in Diskotabel
In een speciale aflevering van Diskotabel praat presentator Lex Bohlmeijer met sopraan/dirigent Barbara Hannigan. Ze hoorde afgelopen week dat ze is genomineerd voor een Grammy. Komende week treedt ze op in het Amsterdamse Concertgebouw met het ensemble LUDWIG. Dat concert wordt live uitgezonden op NPO Radio 4.
NPO Radio 4: zondag 3 december om 16.30 u.

Hvorostovsky en Gilbert & Sullivan
In het programma van Ernst Daniël Smid wordt het eerste uur besteed aan het werk van de onlangs overleden Dmitri Hvorostovsky. Daarna volgen hoogtepunten uit de komische opera The Pirates of Penzance van Arthur Sullivan, op een libretto van William S. Gilbert.
NPO Radio 4: zondag 3 december om 18.00 u.

LUDWIG en Hannigan
Het MAX Avondconcert is in het Concertgebouw in Amsterdam voor de rechtstreeks uitzending van het concert door het Ensemble LUDWIG en sopraan Barbara Hannigan. Op hun programma staat werk van Debussy, Schönberg, Berg en Gershwin.
NPO Radio 4: maandag 4 december om 20.00 u.

Hvorostovsky is Onjegin
Ook het donderdagmiddagprogramma van BBC Radio 3 brengt een hommage aan de recent overleden bariton Dmitri Hvorostovsky. Eén van zijn bekende rollen was die van Onjegin in de gelijknamige opera van Tsjaikovski. Naast Hvorostovsky zongen Nicole Car (Tatjana), Oksana Volkova (Olga) en Michael Fabiano (Lenski). De opvoering in het Royal Opera House werd geleid door Semyon Bychkov.
BBC Radio 3: donderdag 7 december om 15.00 u.

Hagen in Wenen
In het Theater an der Wien start op de dag dat deze rubriek verschijnt, vrijdag 1 december, de serie van drie delen Ring des Nibelungen in een bewerking door onder anderen regisseur Tatjana Gürbaca. Zie voor meer informatie de toelichting die Place de l’Opera onlangs publiceerde.

De opname van Hagen, het eerste deel dat op 1 december in première gaat, wordt een week later uitgezonden door de Oostenrijkse radio. Wie daar technisch voor geëquipeerd is, kan de opname in Dolby Digital 5.1 Surround Sound beluisteren. Samuel Youn zingt Hagen, Ingela Brimberg is Brünnhilde en Marcel Beekman zingt de rol van Mime. Het Arnold Schönberg Chor en het ORF Radio-Symphonieorchester Wien worden geleid door Constantin Trinks.
ORF-Hörfunk Ö1: vrijdag 8 december om 19.30 u.

Weektip

La bohème met popmuziek
Deze maand brengt De Nationale Opera een reprise van La bohème in de regie van Benedict Andrews. Het is een opera die vaak rond kerst wordt geprogrammeerd. Deze maand zijn er uitvoeringen in Astana, Athene, Berlijn (beide grote operahuizen), Boekarest, Chisinau (Moldavië), Donetsk, Essen en Graz. En dat is nog maar een selectie.

La bohème werd bewerkt tot een musical, Rent, die ook in Nederland een paar maal is geproduceerd. Rent, gecreëerd door Jonathan Larson, ging in première op 13 februari 1996 in New York. Van de professionele uitvoeringen zijn er alleen fragmenten op YouTube te vinden. Verder is er natuurlijk een dvd. Een aardige opvoering door studenten van de Central Connecticut State University vindt u hier:

Vorig artikel

De Munt speelt meesterwerk van Poulenc

Volgend artikel

Ontwapenende Lemieux zingt Berlioz

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.