Binnenkort

Opera in de media: week 50

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 50 (9 – 15 december) aandacht voor de livestream van Dialogues des Carmélites vanuit Brussel, de nieuwe Ring in Wenen en Poolse opera op OperaVision.

Video

Lilian Farahani en Martijn Cornet in Don Giovanni. (© Holland Opera)

Don Giovanni bij Cultura
De productie van de opera Don Giovanni die Holland Opera in de zomer van 2016 in Utrecht bracht, is vastgelegd op video. Komende week is de registratie enkele malen te zien op het cultuurkanaal van de NPO, Cultura. Regisseur Joke Holboom maakte voor de enorme Werkspoorkathedraal een moderne enscenering, compleet met scheurende auto’s. Martijn Cornet zong de titelrol, Rick Zwart was Leporello. De recensie van Place de l’Opera concludeerde: voor elk wat wils. De eerste uitzending is op zaterdag 9 december. Ook op 11,13 en 14 december is de opname te zien.
NPO Cultura: zaterdag 9 december om 10.35 u. 

Poolse opera
Het onlineplatform OperaVision brengt deze week twee voorstellingen: een minder bekende Poolse en een beroemde Franse. De Poolse is Legenda Baltyku van Feliks Nowowiejski uit 1924. De voorstelling wordt live uitgezonden vanuit het operahuis in Poznań. Het gaat volgens OperaVision om een lang vergeten juweel. Het koor en orkest van het Teatr Wielki Poznan worden geleid door Tadeusz Kozłowski, de enscenering is van Robert Bondara.
OperaVision: zondag 10 december om 18.00 u.

Lulu in Wenen
Agneta Eichenholz, Angela Denoke en Bo Skovhus staan op het podium van de Wiener Staatsoper in Lulu van Alban Berg. U kunt er via het betaalkanaal van het operahuis live bij zijn. De productie werd geënsceneerd door Willy Decker, voor het orkest van de Wiener Staatsoper staat Ingo Metzmacher.
Staatsoper Live: dinsdag 12 december om 18.30 u.

Dialogues in Brussel
Op 8 december ging bij de Munt in Brussel de opera Dialogues des Carmélites van Poulenc in première. Regisseur Olivier Py maakte een enscenering, die in 2013 voor het eerst te zien was in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs. De voorstelling in het Brusselse operahuis wordt live gestreamd op OperaVision. In de hoofdrollen zingen Patricia Petibon, Véronique Gens, Sophie Koch en Sandrine Piau. Alain Altinoglu heeft de muzikale leiding.
OperaVision: vrijdag 15 december om 19.00 u.

Audio

Andrea Marcon. (© Marco Borggreve)

Telemann in het Concertgebouw
De NTR ZaterdagMatinee viert het Telemann-jaar met een uitvoering van Der Tag des Gerichts. In het Concertgebouw in Amsterdam speelt het Orkest van de Achttiende Eeuw en zingen Cappella Amsterdam en de solisten, onder wie sopraan Lisa Larsson en bas Konstantin Wolff. Het geheel wordt geleid door Andrea Marcon.
NPO Radio 4: zaterdag 9 december om 14.00 u.

Iris bij Opera Live
Niet de geplande Andrea Chénier maar een oudere opname uit de NTR ZaterdagMatinee staat op de planning van NTR Opera Live. De opera Iris van Mascagni uit 1898 werd in 2003 concertant uitgevoerd door Nelly Miricioiù, Nicolai Rossi Giordano, Nicolai Ghiaurov en Paolo Gavanelli. Het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor werden geleid door Jean-Yves Ossonce. Aanvullend aan deze opname brengt Opera Live een portret van de Bulgaarse bas Nicolai Ghiaurov (1929-2004).
NPO Radio 4: zaterdag 9 december om 19.00 u.

Nieuw werk van Muhly
Componist Nico Muhly baseerde zijn nieuwe opera Marnie op het gelijknamige boek van Winston Graham. In 1964 maakte Alfred Hitchcock al eens een film over de kleptomane Marnie. Het nieuwe werk ging in november in première bij de Englisch National Opera en werd met gematigd enthousiasme ontvangen. The Guardian schreef: “The central relationship is compelling and there is some tremendous writing for the ENO chorus, but Muhly’s stylised opera lacks Hitchcockian suspense.”

Een opname is te horen in het BBC-operaprogramma op de zaterdagavond. In de hoofdrollen zingen mezzosopraan Sasha Cooke als Marnie en bas-bariton Daniel Okulitch in de rol van Mark Rutland. Dirigent Martyn Brabbins stond voor het koor en orkest van ENO.
BBC Radio 3: zaterdag 10 december om 19.30 u.

Tweede en derde Ringdeel
De bewerking van Wagners Ring des Nibelungen, die deze maand te zien is in het Theater an der Wien, kreeg een enthousiaste recensie op Place de l’Opera. De delen twee en drie, Siegfried en Brünnhilde, worden op zaterdag- en zondagavond door de Oostenrijkse radio uitgezonden. In de hoofdrollen zingen Daniel Brenna (Siegfried), Liene Kinca (Sieglinde) en Ingela Brimberg (Brünnhilde). De opname is in Dolby Digital 5.1 Surround Sound te ontvangen.
ORF-Hörfunk Ö1: zaterdag 9 en zondag 10 december om 19.30 u.

Maria Riccarda Wesseling.

Vocale inbreng in Diskotabel
Het NTR-programma Diskotabel, met presentator Lex Bohlmeijer, heeft komende zondag twee vocalisten in het panel: mezzosopraan en DNOA-directeur Maria Riccarda Wesseling en bariton Robbert Muuse. De derde deskundige is pianist Camiel Boomsma.
NPO Radio 4: zondag 10 december om 16.30 u.

Muziek van voor Bach
Het MAX Avondconcert komt live uit Nijmegen. L’Armonia Sonora, het door gambiste Mieneke van der Velden opgerichte ensemble, brengt het programma Lamento. Dat bestaat uit kerkelijke werken van de voorlopers van Bach. Solisten zijn bariton Peter Kooij en sopraan Barbora Kabátková.
NPO Radio 4: maandag 11 december om 20.00 u.

Barokke kerst
Violaine Le Chenadec, Caroline Weynants en Davy Cornillot zijn enkele van de solisten bij het Ensemble Correspondances. In het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ spelen ze twee werken van Charpentier: Pastorale sur la naissance de notre Seigneur Jésus Christ en Grandes Antiennes O de l’Avent.
NPO Radio 4: woensdag 13 december om 20.00 u.

Weinachten met Bach
De Nederlandse Bachvereniging brengt de cantates 1, 2, 3 en 4 uit het Weihnachtsoratorium van Bach in TivoliVredenburg. Jos van Veldhoven dirigeert het instrumentaal ensemble, het koor en de solisten, onder wie Miriam Feuersinger en Benedikt Kristjánsson.
NPO Radio 4: vrijdag 15 december om 20.00 u.

Weektip

Franse muziek
In het recente gesprek met Thomas Oliemans in Studio Nibelheim, over zijn diepe affiniteit met Frankrijk, kwam de muziek van Charles Aznavour er bekaaid vanaf. Daarom als weektip een compleet concert van Aznavour in het Parijse Palais des Sports uit 2015. De zanger was toen al de negentig gepasseerd. Komend jaar komt hij weer naar Amsterdam voor een concert op 3 maart.
Arte.tv: on demand.

Vorig artikel

Wenen: Een nieuwe blik op Wagners Ring

Volgend artikel

ZaterdagMatinee speelt De gouden haan

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. albert van den belt
    17 juli 2018 at 14:57

    Ik heb canal digitaal. Het lijkt of ik daar operavision niet kan ontvangen. Hoe wel?

  2. François
    17 juli 2018 at 16:40

    U kunt operavision bekijken via internet (of op een tv die daarmee verbonden is). Het internetadres is http://www.operavision.eu