Binnenkort

Opera in de media: week 1 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 1 (30 december 2017 – 5 januari 2018) aandacht voor nieuwjaarsconcerten met Joyce DiDonato en Michael Fabiano, de documentaire over Florence Foster Jenkins en Quirijn de Lang met Bernstein bij Opera North.

Video

Joyce DiDonato. (© Pari Dukovic)

Nieuwjaar in Berlijn
In de Duitse bioscopen, in de eigen digitale concertzaal, op NDR Kultur-radio en ook – zij het met een vertraging van anderhalf uur – op Arte: het nieuwjaarsconcert van de Berliner Philharmoniker, met als soliste mezzosopraan Joyce DiDonato. Onder leiding van Sir Simon Rattle zingt ze orkestliederen van Richard Strauss, zoals ‘Zueignung’ en ‘Morgen’.
Arte: zondag 31 december om 18.40 u.

Operette in Wenen
Op het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper wordt het nieuwe jaar gevierd met een livestream vanuit het theater in de Oostenrijkse hoofdstad. Die Fledermaus van Johann Strauss is te zien in een regie van Otto Schenk. Onder leiding van Cornelius Meister speelt het huisorkest en zingen solisten als Michael Schade, Laura Aikin en Jochen Schmeckenbecher.
StaatsoperLive: zondag 31 december om 19.00 u.

Hannigan op Cultura
De veelbesproken sopraan Barbara Hannigan trad recent op in het Amsterdamse Concertgebouw met het ensemble Ludwig. Op het programma stonden werken van Debussy, Schönberg, Berg en Gershwin. Vermoedelijk wordt dat concert – Cultura geeft verder geen informatie – uitgezonden.
NPO Cultura: maandag 1 januari om 13.05 u.

Nieuwjaar met Fabiano
Ook in Venetië is een nieuwjaarsconcert. Het orkest van het Gran Teatro La Fenice wordt gedirigeerd door Myung Whun Chung, de vocale gasten zijn sopraan Maria Agresta en tenor Michael Fabiano.
Arte: maandag 1 januari om 18.15 u.

Bernsteinjaar begonnen
Houdt u vast: met ingang van dit nieuwe jaar komt er een enorme golf aandacht voor de Amerikaanse componist/dirigent Leonard Bernstein. In augustus 2018 is zijn honderdste geboortedag. Meer musical dan opera, maar wel één van zijn bekendste werken, is West Side Story. De film dateert uit 1961.
Arte: maandag 1 januari om 20.15 u.

Chen Reiss. (© Paul Marc Mitchell)

Sprookjesopera in Wenen
Een paar dagen na Die Fledermaus brengt StaatsoperLive een stream van Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck. In de bak staat Patrick Lange, Adrian Noble maakte de enscenering. In de belangrijkste rollen ziet u Adrian Eröd, Donna Ellen, Margaret Plummer en Chen Reiss.
StaatsoperLive: dinsdag 2 januari om 19.00 u.

Joyce als Florence
Niet de grote bioscoopfilm, maar de gedramatiseerde documentaire over het leven van de niet zeer talentvolle operazangeres Florence Foster Jenkins is komende week te zien op Arte. In de rol van de diva ziet u Joyce DiDonato.
Arte: woensdag 3 januari om 22.05 u.

L’Orfeo in Belgrado
Nikola Diskić zingt de hoofdrol in de opera L’Orfeo van Monteverdi, die OperaVision op donderdag 4 januari als livestream uitzendt. Het gaat om een productie van de New Belgrade Opera, met dirigent Predrag Gosta en regisseur Daniel Pfluger.
OperaVision: donderdag 4 januari om 19.00 u.

Audio

Un ballo in Opera Live
De laatste NTR Opera Live van 2017 brengt een opname van oktober jongstleden, gemaakt in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Un ballo in maschera van Verdi werd daar uitgevoerd door onder anderen Piotr Beczala, Dolora Zajick en Marco Caria. Het orkest van het operahuis werd geleid door Renato Palumbo. Na de opera draait presentator Hein van Eekert opnamen van Luciano Pavarotti met collega’s als Helen Donath, Marilyn Horne en Joan Sutherland.
NPO Radio 4: zaterdag 30 december om 19.00 u.

Appl op oudjaar
Het Zondagochtend Concert eindigt het jaar met een getalenteerd duo: bariton Benjamin Appl zingt en pianist James Baillieu speelt de cyclus Die schöne Müllerin van Schubert. De jonge Duitse zanger was de laatste leerling van Dietrich Fischer-Dieskau. Hij vertelde erover in een interview dat Place de l’Opera vorig jaar met hem publiceerde.
NPO Radio 4: zondag 31 december om 11.00 u.

Mark Padmore. (© Marco Borggreve)

Haydn in het Zondagmiddagconcert
Afgelopen zomer zongen drie beroemde solisten, sopraan Genia Kühmeier, tenor Mark Padmore en bariton Florian Boesch, bij de Berliner Philharmoniker. Onder leiding van dirigent Simon Rattle brachten de drie Joseph Haydns Die Schöpfung in de Philharmonie te Berlijn.
NPO Radio 4: zondag 31 december om 14.00 u.

Quirijn de Lang in Tahiti
Ook op de radio begint het Bernstein-jaar. Trouble in Tahiti werd door Opera North geprogrammeerd, naast Osud van Leoš Janáček. De opname dateert van eerder dit jaar en werd gemaakt in het Grand Theatre in Leeds. Giselle Allen en John Graham-Hall zingen de hoofdrollen in de Janáček-opera, in het tweede deel van de uitzending hoort u de Nederlandse bariton Quirijn de Lang en Wallis Giunta.
BBC Radio 3: zaterdag 30 december om 19.30 u.

Weektip

Opera op Cultura
De traditie om in december opera op de Nederlandse tv te vertonen, is verschoven van de hoofdkanalen naar de digitale zender NPO Cultura. In de week na 1 januari staat bijna iedere dag rond 16.00 uur een opera gepland. Niet meer – zoals vroeger – opgenomen in Nationale Opera & Ballet, maar in zalen overal in Europa. Achtereenvolgens ziet u Aida vanuit Milaan (1 januari), Lohengrin vanuit Dresden (3 januari), Faust vanuit Turijn (4 januari) en Der Freischütz vanuit Dresden (5 januari).

Vorig artikel

Aylin Sezer wint Schaunard Award 2017

Volgend artikel

Gelukkig nieuwjaar, operaliefhebbers!

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.