AchtergrondBinnenkortInterviews

Studio Nibelheim: dramaturg Willem Bruls

Deze maand presenteert De Nationale Opera Pierre Audi’s nieuwe enscenering van Wagners opera Tristan und Isolde. Willem Bruls, publicist en dramaturg, maakt deel uit van het artistieke team achter de productie. François van den Anker sprak hem over zijn vak als dramaturg en over zijn aandeel in het tot stand komen van Tristan und Isolde.

Willem Bruls in gesprek over zijn vak en Tristan und Isolde.

De rol van de dramaturg in het maakproces van een opera is voor het publiek niet zo zichtbaar als die van de regisseur en de dirigent. “Ik moet altijd uitleggen wat ik als dramaturg doe”, zegt Bruls. Hij typeert zijn vak als iets tussen pain in the ass en artistiek adviseur voor de regisseur. Pierre Audi vroeg zijn medewerking aan de enscenering van Tristan und Isolde, die na Parijs en Rome nu naar Amsterdam komt.

Willem Bruls schreef artikelen en boeken over opera, waaronder het autobiografische Mijn Opera. Mahler en Wagner vormen de eerste twee grote muzikale invloeden van zijn artistieke interesses als publicist en dramaturg. Hij werkte samen met Pierre Audi bij een aantal producties in Frankrijk en is op heel verschillende manieren actief in de wereld van muziektheater en opera, onder meer als lid van de Raad voor Cultuur.

U kunt de podcast hieronder online beluisteren, downloaden of u via iTunes of Soundcloud abonneren. Daar vindt u ook vorige afleveringen. Voor Android zijn Podcast Addict en BeyondPod veelgebruikte apps. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

Vorig artikel

Myrsini Margariti zingt halsbreker van Hasse

Volgend artikel

Charkov Opera speelt prettige Parelvissers

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.