BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 9 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 9 ( 24 februari – 2 maart 2018) aandacht voor de uitzending van Siroe, re di Persia van de Nederlandse Reisopera en voor Bernard Haitink met Ein deutsches Requiem van Brahms.

Video

Mikhail Petrenko. (© Alexandra Bodrova)

Oorlog en vrede
Voor de opera Oorlog en vrede baseerde Sergej Prokofjev zich op het werk van schrijver Leo Tolstoj. De opera wordt door Culturebox als stream aangeboden. Dirigent Valery Gergiev staat voor het orkest van het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg. De solisten zijn onder anderen Andrei Bondarenko, Larisa Diadkova en Mikhail Petrenko.
Culturebox: zondag 25 februari om 00.15 u.

De Stem deel 2
In Podium Witteman klinkt de stem van de Libanese zangeres Rima Khcheich, die samen met basklarinettist Maarten Ornstein en luitist Mike Fentross muziek brengt op de grens tussen Europa, het Midden-Oosten en Amerika. Met Mike Boddé geeft sopraan Miranda van Kralingen een tweede les in de serie De Stem, deze keer over zangstijlen.
NPO 2: zondag 25 februari om 18.05 u.

Elektra door Chéreau
Op Arte is de opera Elektra te zien. Het gaat om een opname uit juli 2013 uit het Grand Théâtre d’Aix-en-Provence. Regisseur Patrice Chéreau en dirigent Esa-Pekka Salonen hadden bekende namen in hun cast als Evelyn Herlitzius als Elektra, Waltraud Meier als haar moeder Klytämnestra en Mikhail Petrenko als broer Orest.
Arte: zondag 25 februari om 23.35 u.

Koorwerk van Haydn en Händel
Medici.tv presenteert een uitvoering van werken van Haydn en Händel. De musici en koorleden van Les Violons du Roy en La Chapelle de Québec voeren twee koorwerken uit onder leiding van Bernard Labadie. De solisten zijn sopraan Lydia Teuscher, mezzosopraan Allyson McHardy, tenor James Gilchrist en bariton Tyler Duncan.
Medici.tv: donderdag 1 maart om 02.00 u.

Audio

Haitink met Brahms
Bernard Haitink dirigeert in de NTR ZaterdagMatinee Ein deutsches Requiem van Brahms. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor staan op de bühne van het Concertgebouw, met als solisten sopraan Camilla Tilling en bariton Johannes Martin Kränzle.
NPO Radio 4: zaterdag 24 februari om 14.00 u.

Scène uit Siroe, re di Persia. (© Nienke Elenbaas)

Hasse in Opera Live
Terwijl de Nederlandse Reisopera in Maastricht voor de laatste maal Johann Adolph Hasses opera Siroe, re di Persia uitvoert, brengt NTR Opera Live een opname van de productie, gemaakt op 26 januari in het Wilminktheater in Enschede. U hoort het Orkest van het Oosten onder leiding van George Petrou en solisten als Nicholas Tamagna, Rachel Kelly en Juan Sancho. Sopraan Myrsini Margariti, die de rol van Laodice zingt, kwam eerder aan het woord op Place de l’Opera.
NPO Radio 4: zaterdag 24 januari om 19.00 u.

Ulysses op de BBC
Bariton Roderick Williams, tenor Samuel Boden, mezzosopraan Susan Bickley en tenor Mark Milhofer zijn enkele van de solisten in de Royal Opera House-productie van Monteverdi’s The Return of Ulysses. Dirigent Christian Curnyn leidt de Early Opera Company.
BBC Radio 3: zaterdag 24 februari om 20.30 u.

Henk Neven in Zondagmiddagconcert
In het Zondagmiddagconcert is een opname te horen die in oktober 2016 in Parijs werd gemaakt. Roméo et Juliette van Berlioz werd daar uitgevoerd in de grote zaal van het Maison de la Radio door het filharmonisch orkest van Radio France onder leiding van Jukka-Pekka Saraste. De solisten waren mezzosopraan Géraldine Chauvet, tenor Yann Beuron en bariton Henk Neven.
NPO Radio 4: zondag 25 februari om 14.00 u.

Rosanne van Sandwijk bij Concerto Köln
Komende zaterdag zingt mezzosopraan Rosanne van Sandwijk bij Concerto Köln in de Doelen in Rotterdam. Op het programma staan werken van Dall’Abaco, Händel en Sammartini. De opname is op woensdag te horen in het MAX Avondconcert.
NPO Radio 4: woensdag 28 februari om 20.00 u.

Fra Diavolo in Rome
In Rome werd de opera Fra Diavolo van Auber opgenomen in een uitvoering door het operahuis van de Italiaanse hoofdstad. Rory Macdonald dirigeerde het orkest, als solisten klonken onder anderen tenor John Osborn in de titelrol, bariton Roberto de Candia als Lord Rochburg en mezzosopraan Sonia Ganassi als Lady Pamela.
BBC Radio 3: donderdag 1 maart om 15.00 u.

Weektip

Zangconcours Graz
Een zangconcours in Graz voor onder meer liedduo’s is in volle gang. De kandidaten meten zich tot en met zaterdag in de tweede ronde, waarna op 25 februari de halve finale en op 27 februari de finale wordt gehouden. In de jury, onder leiding van Joseph Breinl, zitten onder anderen Roberta Alexander, Bengt Forsberg, Angelika Kirchschlager en Henk Neven.
Het concours is te volgen via de livestreampagina schubert.kug.ac.at/streaming/duo.

Vorig artikel

Sampson zingt Schubert met veel expressie

Volgend artikel

Flemings laatste Marschallin uit op dvd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.