BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 11 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 11 (10 – 16 maart 2018) aandacht voor Eva-Maria Westbroek, die in Brussel Santuzza zong en in München de rol van Giorgetta, en voor de zeventigste verjaardag van John Adams.

Video

Eva-Maria Westbroek.

Cav/Pag in Brussel
De productie van Cavalleria rusticana en Pagliacci bij de Munt in Brussel loopt nog tot 22 maart in het theater, maar is op 14 maart al live te zien op OperaVision. Op die avond staat Eva-Maria Westbroek, die voor de rol van Santuzza alterneert met Alex Penda, op de bühne. De opera’s van Mascagni en Leoncavallo worden door Evelino Pidò gedirigeerd. Damiano Michieletto deed de regie.
OperaVision: woensdag 14 maart om 19.30 uur en later on demand.

Moderne opera in Brussel
De double bill die de Munt in Brussel onlangs bracht van Il prigioniero van Luigi Dallapiccola en Das Gehege van Wolfgang Rihm is nog enkele dagen on demand te zien. De muzikale leiding had Franck Ollu, Andrea Breth regisseerde de twee opera’s.
Website van De Munt: on demand.

Audio

Scène uit Gianni Schicchi bij de Bayerische Staatsoper. (© Wilfried Hösl)

Triptiek in Opera Live
Het Puccini-drieluik Il trittico, dat afgelopen december werd opgevoerd in München, had volgens de recensie van Place de l’Opera, muzikaal zeer veel te bieden. Koor en orkest van de Bayerische Staatsoper werden geleid door Kirill Petrenko in de door Lotte de Beer geënsceneerde productie. Solisten waren onder anderen Eva-Maria Westbroek als Giorgetta en Ambrogio Maestri als Gianni Schicchi. Sopraan Ermonela Jaho is voor de tweede achtereenvolgende week te horen in Opera Live. Vorige week zong ze Butterfly in New York, ditmaal zingt ze de rol van Suor Angelica.
NPO Radio 4: zaterdag 10 maart om 19.00 u.

Bizet in Londen
Carmen vanuit het Londense Royal Opera House staat op het programma van de zaterdagavond op BBC Radio 3. Mezzosopraan Anna Goryachova zingt de titelrol, tenor Francesco Meli is Don José en bas-bariton Kostas Smoriginas is Escamillo. De nieuwe enscenering van Bizets opera door Barrie Kosky wordt gedirigeerd door Jakub Hrůša.
BBC Radio 3: zaterdag 10 maart om 19.30 u.

Judith van Wanroij in Haarlem
In het Avondconcert van maandag hoort u een opname die enkele dagen daarvoor, op 10 maart, gemaakt werd in de Philharmonie in Haarlem. Op het programma van Camerata RCO en sopraan Judith van Wanroij stond werk van Dvořák en Janáček.
NPO Radio 4: maandag 12 maart om 20.00 u.

Johannes met Reinbert
Twee jaar geleden dirigeerde Reinbert de Leeuw de Matthäus-Passion van Bach, dit jaar komt hij met de Johannes. Het optreden van het Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit TivoliVredenburg. De solistenpartijen worden deels bezet door zangers die er twee jaar geleden ook bij waren, zoals sopraan Joanne Lunn, tenor Benedikt Kristjánsson en bas-bariton Andreas Wolf. Nieuwe, maar bekende namen zijn countertenor Tim Mead en tenor Anders Dahlin.
NPO Radio 4: woensdag 14 maart om 20.00 u.

Donizetti met Daniel Oren
Een opname vanuit het Madrileense Teatro Real van Donizetti’s opera La Favorite vormt het programma van de opera-uitzending van de BBC op de donderdagmiddag. Bariton Simone Piazzola en mezzosopraan Jamie Barton zingen de hoofdrollen, Daniel Oren dirigeert.
BBC Radio 3: donderdag 15 maart om 15.00 u.

Weektip

John Adams-evenement in Washington
De zeventigste verjaardag van componist John Adams wordt in het Kennedy Center in Washington gevierd met de uitvoering van zijn oratorium The Gospel According to the Other Mary. De solisten zijn de mezzosopranen Kelley O’Connor, en Tamara Mumford, tenor Zach Borichevsky en de countertenoren Daniel Bubeck, Brian Cummings en Nathan Medley. Dirigent Gianandrea Noseda leidt het University of Maryland Concert Choir en het National Symphony Orchestra.

Medici.tv zendt voorafgaand aan de uitvoering van het oratorium, dat als livestream in de nacht van zaterdag op zondag te zien is, om 00.30 uur een voorgesprek uit met componist John Adams en onder anderen Sister Helen Prejean.

De uitvoering van het werk begint in de nacht van zaterdag op zondag om 2.00 uur Nederlandse tijd.

Vorig artikel

Presentatie With Love from Russia in R'dam

Volgend artikel

Koor van De Nationale Opera zingt Medusa

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.