AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsHeadlineNieuws

Cité de l’Opera: George, Nino en Arnold

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 139.

Christian bij COC
Volgens het artikel op de Canadese website Ludwig Van heeft Christian Van Horn een “banner month of April”. Dat komt vooral vanwege de toekenning van de Richard Tucker Award 2018 aan de bas-bariton en zijn rol als Enrico VIII in Donizetti’s Anna Bolena.

Puccini op tv en op YouTube
Een hoop talent in één beeld van Podium Witteman. Sopraan Jeannette van Schaik en tenor Adriano Graziani (hij zingt binnenkort Gustavo III bij Opera Zuid) traden op ter ere van de presentatie van Roadtrip la Bohème over Puccini. Links in beeld cellist Jan Bastiaan Neven.

Componist in de hoofdrol
George Benjamin staat centraal in de programmering van het komende Holland Festival. Zijn nieuwe opera Lessons in Love and Violence krijgt zijn Nederlandse première en een eerder succes van zijn hand, Written on Skin, wordt opnieuw opgevoerd in het Muziekgebouw aan ’t IJ op 28 juni.

Film met Händel
Händel componeerde een flink pakket opera’s en oratoria. Over zijn werk aan de Messiah is een speelfilm in voorbereiding. Hallelujah! wordt een ‘feelgood comedy drama’, waarin Ralph Fiennes de rol van de componist zal spelen.

Koud
Vandaag is het op sommige plaatsen 9 graden. Het ‘country-house operaseizoen’ komt eraan.

Haat en nijd
Dat de operawereld bol staat van haat en nijd is een beeld dat sommigen – die wellicht zelf niet zo goed zijn in warmte en sympathie – graag in stand houden. Nino bewijst het tegendeel en scoort ook nog met een genderdingetje door over Diana Damrau te melden dat “zijn echtgenoot” Nicolas heet.

https://twitter.com/Nino_Machaidze/status/990179528336199681

Arnold bij Opera North
“He was particularly impressive in singing and acting when Salome repeated her demands for Jochanaan’s head on a silver platter”, schreef de recensent van Bachtrack over het debuut van tenor Arnold van Bezuyen. Een jaar geleden sprak hij over de rol van Herodes in een interview met Place de l’Opera.

Henk recenseert
Waar recensenten soms zeshonderd of meer woorden voor nodig hebben, doet bariton Henk Neven in het formaat van een tweet.

Henks collega Lisette Oropesa heeft ook genoeg aan het Twitter-format om haar oordeel over Cendrillon te geven.

Climb every mountain
Lisette Oropesa is leuk op en buiten het podium. Deze video nam ze op tijdens een wandeltochtje. Terwijl ze een helling op loopt vertelt ze over ademtechniek.

Free-ass m***f***r
Bij de coming-out van popzangeres en actrice Janelle Monaé maakt Jamie Bartons hart een sprongetje in vijf kleuren van de regenboog.

Veel, heel veel Nilsson
Van sopraan Birgit Nilsson kwam recent een box uit met 79 cd’s en 2 dvd’s. Er zijn 27 complete opera’s in de set te vinden, met dirigenten als Leinsdorg, Solti en Maazel.

https://twitter.com/parterre/status/988898897346035712

Contact
Na afloop van De Parelvissers in Berlijn kon het publiek niet alleen sopraan Olga Peretyatko, maar ook regisseur Wim Wenders ontmoeten.

Purcell onder een blauwe hemel
Het duurt nog even voor de Purcell-cd die Tim Mead aankondigde in het interview met Studio Nibelheim er is, maar de eerste montage is al klaar.

Brownlee
Tenor Lawrence Brownlee was onlangs te gast bij het radiostation WQXR. Hij zong er een spiritual, opgedragen aan zijn autistische zoon Caleb. Komend seizoen, zo werd vorige week bekend, komt hij naar Luik voor een rol in I puritani van Bellini bij de Opéra Royal.

Vorig artikel

Luikse opera speelt Rossini's Donna del lago

Volgend artikel

Gijsbertsen zingt Winterreise te Linschoten

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.