Binnenkort

Opera in de media: week 22 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 22 (26 mei – 1 juni 2018) aandacht voor de radio-uitzending van Demon van Rubinstein en voor de livestream van Lessons in Love and Violence vanuit Londen.

Video

Nabucco in Lille
Regisseur Marie-Eve Signeyrole en dirigent Roberto Rizzi Brignoli bogen zich voor de opera in Lille over Nabucco van Verdi, met solisten als Nikoloz Lagvilava in de titelrol en Mary Elizabeth Williams in de rol van Abigaille. De uitvoering is via een livestream te volgen.
Culturebox: zaterdag 26 mei om 18.00 u.

Leoš Janáček in Wenen
De uitvoering van Aus einem Totenhaus van Leoš Janáček bij de Bayerische Staatsoper is als livestream te volgen. Onder leiding van dirigent Simone Young en in een regie van Frank Castorf soleren onder anderen Bo Skovhus, Peter Rose en Charles Workman op de bühne in München.
StaatsoperTV: zaterdag 26 mei om 19.00 u.

Scène uit Lessons in Love and Violence: binnenkort in Amsterdam, nu alvast te zien via Medici.tv. (© Royal Opera House / foto Stephen Cummiskey)

Benjamins nieuwe online
Het ziet ernaar uit dat het online klassiekemuziekkanaal Medici.tv de livestream van George Benjamins nieuwe opera Lessons in Love and Violence komende zaterdagavond voor iedereen, zonder paywall, beschikbaar stelt. De opera wordt opgevoerd in het Londense Royal Opera House. In juni verhuist de productie naar Amsterdam, waar hij op 25 juni in première gaat. In de hoofdrollen zingen Stéphane Degout, Barbara Hannigan en Gyula Orendt.
Medici.tv: zaterdag 26 mei om 20.30 u.

Verdi in de Wiener Staatsoper
La traviata staat op het programma van het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper. Dirigent Marco Armiliato en regisseur Jean-François Sivadier werken samen met een cast die bestaat uit onder anderen Irina Lungu, Pavol Breslik en Plácido Domingo.
StaatsoperLive: vrijdag 1 juni om 19.30 u.

Audio

Rubinsteins Demon
Componist Anton Rubinstein creëerde negentien opera’s, waarvan Demon de bekendste is. De opera uit 1871, die vier jaar later voor het eerst in Sint-Petersburg te horen was, staat centraal in NTR Opera Live. De opname werd gemaakt op 26 april in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Het koor en orkest van het theater werden gedirigeerd door Mikhail Tatarnikov. Enkele van de solisten: Alexander Zymbalyuk, Asmik Grigorian en Igor Morosow.
NPO Radio 4: zaterdag 26 mei om 19.00 u.

Joyce DiDonato zingt werk van haar landgenoot Jake Heggie. (© Simon Pauly)

Heggie in Londen
De bekendste opera van de Amerikaanse componist Jake Heggie, Dead Man Walking, werd in februari jongstleden concertant uitgevoerd in de Barbican Hall in Londen. In de hoofdrollen zongen mezzosopraan Joyce DiDonato als Sister Helen en bariton Michael Mayes als de gevangene Joseph. Het BBC Symphony Orchestra en de BBC Singers werden geleid door Mark Wigglesworth.
BBC Radio 3: zaterdag 26 mei om 19.30 u.

Thomas Oliemans in het Concertgebouw
In het Avondconcert zijn bariton Thomas Oliemans en het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht te horen. Het programma vermeldt werk van Attahir, Frank Martins Sechs Monologe aus Jedermann en Berlioz’ Symphonie fantastique. De uitzending komt live vanuit het Amsterdamse Concertgebouw.
NPO Radio 4: maandag 28 mei om 20.00 u.

Weektip

Britten op film
Deze week voert een aantal jonge, vooral Nederlandse talenten de opera The Turn of the Screw uit in Den Haag en Amsterdam. De voorstelling in Amsterdam is op woensdag 30 mei. Voor de BBC regisseerde Katie Mitchell enkele jaren geleden een gefilmde versie van de opera, met in de hoofdrollen Mark Padmore als Quint, Lisa Milne als de gouvernante en Catrin Wyn Davies als Miss Jessel. Het orkest werd geleid door Richard Hickox.

Vorig artikel

Seizoen Deutsche Oper am Rhein 2018/2019

Volgend artikel

Sybrand van der Werf ensceneert Messiah

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.