BinnenkortHeadline

Liefde centraal tijdens Delft Chamber Music

Het Delft Chamber Music Festival draait dit jaar (26 juli t/m 5 augustus) om het motto ‘Jij en ik’. Centraal staat de liefde in de muziek. Op het programma optredens van onder anderen Peter Gijsbertsen, Rosanne van Sandwijk en Katrien Baerts.

Peter Gijsbertsen is driemaal te horen tijdens het Delft Chamber Music Festival. (© Edward Reeves Photography)

Deze zomer komt de klassieke wereldtop voor de 22ste keer naar Delft voor een tien dagen lang kamermuziekfestival, na het Orlando Festival het oudste van Nederland. Artistiek leider en violiste Liza Ferschtman zoekt in haar programmering naar “diverse vormen van liefde in de muziek en daarbuiten”. Naast veel kamermuziek zijn er twee dansproducties, Reapproaching Bach en Night at the Museum.

Ferschtman heeft dit jaar diverse vocale gasten uitgenodigd. Zo soleren tenor Peter Gijsbertsen en sopraan Ruth Ziesak tijdens het openingsconcert Onbereikbare liefde op 26 juli in de Van der Mandelezaal. Gijsbertsen zingt de liederencyclus An die ferne Geliebte van Beethoven, Ziesak zingt de Altenberglieder van Alban Berg, in een arrangement van Schönberg en Wagenaar. Ziesak wordt begeleidt door een ensemble met onder anderen Liza Ferschtman zelf.

Peter Gijsbertsen werkt aan nog twee concerten mee. Op 28 juli zingt hij Canticle V – The Death of Saint Narcissus van Benjamin Britten, begeleid door Sivan Magen op de harp. Het optreden maakt deel uit van het programma Verboden vruchten, waarin solisten, duo’s en een ensemble zoeken naar muzikale verlangens.

Op 29 juli soleert Gijsbertsen in Tell me the truth about love, een geënsceneerd programma (regie: Klaus Bertisch en Rennik-Jan Neggers) waarin vanuit diverse kunstvormen gezocht wordt naar de waarheid over de liefde. Er staan meerdere vocale nummers op het programma, zoals ‘Roxana’s Lied’ uit Król Roger van Szymanowski en ‘Träume’ uit de Wesendonck-Lieder van Wagner. De voorstelling is tweemaal te zien, om 17.30 en 20.00 uur, en vindt plaats in Lijm & Cultuur.

Katrien Baerts treedt op 3, 4 en 5 augustus in totaal viermaal op. (© Claudia Hansen)

Aan Tell me the truth about love werkt ook Rosanne van Sandwijk mee. De bekende mezzo zingt verder mee in Liefdesdriehoek, een concertprogramma op 28 juli in de Van der Mandelezaal. Van Sandwijk zingt Frauenliebe und -leben van Schumann, aangevuld met twee liederen van Brahms. Martin Roscoe begeleidt op de piano.

Begin augustus speelt Katrien Baerts een grote rol in de programmering. De sopraan zingt op 3 augustus Zeven romances op gedichten van A. Blok van Sjostakovitsj in een concert getiteld Voor altijd verbonden. Ze wordt begeleid door piano, viool en cello. In Jaloezie het groene monster (4 augustus) vertolkt ze Svartsjukans nätter van Jean Sibelius en in Paris je t’aime (5 augustus) zingt ze een fragment uit Bohuslav Martinů’s opera Julietta, evenals liederen van Vítězslava Kaprálová.

Baerts is ook betrokken bij het slotconcert op 5 augustus, In the still of the night. Ze soleert in Il Tramonto van Respighi en Chanson Perpétuelles van Chausson. Ook op het programma die avond is de prelude van Tristan und Isolde in een versie voor strijksextet.

Zie voor de volledige programmering de website van het Delft Chamber Music Festival.

Vorig artikel

YouTube-portret: Sarah Connolly

Volgend artikel

Opera in de media: week 30 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.