Binnenkort

Opera in de media: week 30 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 30 (21 – 27 juli 2018) aandacht voor de opening van de Bayreuther Festspiele met Lohengrin en voor Saul van Händel uit Glyndebourne.

Video

Miah Persson. (© Monika Rittershaus)

Haydn in Verbier
In Verbier wordt tijdens het festival van deze zomer Die Schöpfung van Haydn uitgevoerd. Onder leiding van Gábor Takács-Nagy zingen Miah Persson, Bernard Richter, Peter Mattei en Andreas Bauer de solopartijen en speelt het Verbier Festival Chamber Orchestra. Het concert vindt plaats in de Salle des Combins en wordt live gestreamd door Medici.tv.
Medici.tv: zaterdag 21 juli om 19.00 u.

Bach in de Philharmonie
Anna Lucia Richter, Marianne Crebassa en Werner Güra waren in 2015 enkele van de solisten in de Parijse Philharmonie bij de uitvoering van het Magnificat van Bach. Het Orchestre de Paris werd geleid door Thomas Hengelbrock. Arte zendt het optreden op de late zondagavond uit.
Arte: maandag 23 juli om 01.15 u.

Rinaldo in Duinkerken
Met Claire Dancoisne als regisseur en Bertrand Cuiller op de bok werd onlangs in Duinkerken de opera Rinaldo van Händel opgevoerd. In de belangrijkste rollen zongen Paul-Antoine Bénos, Lucile Richardot en Emmanuelle de Negri. De opname is on demand te zien op Culturebox.
Culturebox: on demand.

Dirigent Ivor Bolton.

Saul in Glyndebourne
De producties van het Glyndebourne Festival hebben doorgaans een even hoge status als kwaliteit. In de Britse bioscopen en voor een week als stream is de opera Saul van Händel te bekijken. De ‘star-studded’ versie van het werk werd geleid door dirigent Ivor Bolton. Hij stond voor het Orchestra of the Age of Enlightenment en het Glyndebourne Chorus. Regisseur was Barrie Kosky. In de hoofdrollen zongen Christopher Purves, Iestyn Davies, Lucy Crowe en Paul Appleby.
Glyndebourne: vanaf donderdag 26 juli om 19.30 u.

Audio

Live vanuit Montpellier
Op de vertrouwde zaterdagavond brengt het Zomeravondconcert een opera, gepresenteerd door Hein van Eekert. De opera komt live vanaf het Radio France et Montpellier Festival in het zuiden van Frankrijk. Het Montpellier Occitanie Nationaal Orkest en Operakoor en het Lets Radiokoor staan onder leiding Michael Schönwandt. Op het podium staat sopraan Véronique Gens in de titelrol en naast haar onder anderen Anne-Catherine Gillet, Nora Gubisch en Alexandre Duhamel.
NPO Radio 4: zaterdag 21 juli om 20.00 u.

Bernstein op 4
Fragmenten uit A Quiet Place van Leonard Bernstein – de Radio 4-website spreekt consequent van A quite place – maken deel uit van het programma van Ernst Daniël Smid. Zijn eerste uur wordt besteed aan de tenor Giuseppe di Stefano, die in 2008 overleed.
NPO Radio 4: zondag 22 juli om 18.00 u.

Sixteen met Britten
Twee weken geleden opgenomen in York is het optreden van The Sixteen onder leiding van Harry Christophers tijdens het York Early Music Festival. Er klinkt werk van Benjamin Britten en William Cornysh.
NPO Radio 4: zondag 22 juli om 20.00 u.

Robin Johannsen. (© Uwe Arens)

Purcell bij Strauss
In Garmisch-Partenkirchen, waar componist Richard Strauss zijn laatste jaren doorbracht, wordt te zijner ere jaarlijks een muziekfestival gehouden. Eind juni was er op een avond een uitvoering van Strauss’ Metamorphosen en de opera Dido and Aeneas van Purcell. Er werd gespeeld door de Akademie für Alte Musik Berlin en gezongen door het koor van de Beierse omroep onder leiding van Alexander Liebreich. Solisten in de Purcell-opera waren Marie-Claude Chappuis als Dido, Matthias Winckhler als Aeneas en Robin Johanssen als Belinda.
NPO Radio 4: dinsdag 24 juli om 20.00 u.

Schubert religieus
Ook op woensdagavond wordt er in het Zomeravondconcert gezongen. Sopraan Anna Lucia Richter, mezzosopraan Johanna van der Deken, tenor Johannes Chum en bariton Mathias Hausmann zingen bij Concentus Musicus Wien en het Arnold Schoenberg Koor onder leiding van Andrés Oroczo-Estrada werken van Schubert. De opname werd gemaakt op 7 juli in de Pfarrkirche Stainz.
NPO Radio 4: woensdag 25 juli om 20.00 u.

Vocaal in Delft
Presentator Wouter Pleijsier reist naar Delft voor de openingsavond van het Delft Chamber Music Festival. Het programma wordt vocaal opgeluisterd door sopraan Ruth Ziesak, die werk van Alban Berg zingt, en tenor Peter Gijsbertsen, die An die ferne Geliebte van Beethoven vertolkt.
NPO Radio 4: donderdag 26 juli om 20.00 u.

Weektip

Bayreuth festivalstad
De openingsavond van de Bayreuther Festspiele wordt door BR Klassik als livestream gebracht. In de regie van Yuval Sharon krijgt Lohengrin van Wagner een nieuwe enscenering, die muzikaal wordt geleid door Christian Thielemann. In de hoofdrollen zingen Anja Harteros, Waltraud Meier en Piotr Beczala.
BR Klassik: woensdag 25 juli om 16.00 u.

Vorig artikel

Liefde centraal tijdens Delft Chamber Music

Volgend artikel

Eva Kroon debuteert als Amneris in Spanga

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.