Binnenkort

Opera in de media: week 43 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 43 (20 – 26 oktober 2018) aandacht voor de live-uitzending op Radio 4 van de opera Jenůfa van Leoš Janáček door De Nationale Opera en de livestream van het Richard Tucker Gala in New York.

Video

Maarten Engeltjes. (© Marco Borggreve)

Maarten bij Paul
De Nederlandse, maar ook in het buitenland, succesvolle countertenor Maarten Engeltjes is te gast in Podium Witteman, samen met het door hem opgerichte barokorkest PRJCT Amsterdam. Hij zingt in de uitzending een vergeten aria van Johann Sebastian Bach.
NPO 2: zondag 21 oktober om 18.10 u.

Gala in New York
Eén van de hoogtepunten van het New Yorkse operaseizoen is het Richard Tucker Opera Gala. In de editie van 2018 zijn bekende sterren als Anna Netrebko, Stephanie Blythe en Michael Fabiano te gast. De winnaar van de Richard Tucker Award 2018, Christian Van Horn, treedt ook op. Het gala begint op zondag in New York om 18.00 uur lokale tijd en is in de West-Europese tijdzone vanaf middernacht via een livestream te volgen op Medici.tv.
Medici.tv: maandag 22 oktober om 00.00 u.

Kate Lindsey. (© Dario Acosta)

Miranda met Purcell
Een jaar geleden presenteerde de Britse regisseur Katie Mitchell in haar typerende realistische stijl de productie Miranda, met muziek van Henry Purcell en karakters uit de werken van Shakespeare. Mitchell werkte samen met dirigent Raphaël Pichon. De voorstelling, met solisten als Kate Lindsey en Allan Clayton, is op de late zondagavond te zien op het tv-kanaal van Arte.
Arte: maandag 22 oktober om 00.15 u.

Traviata in Toulouse
Een recente productie van La traviata van Verdi door de opera van Toulouse is op Culturebox terug te zien. De enscenering werd gemaakt door Pierre Rambert met dirigent George Petrou. De solisten, onder wie Anita Hartig als Violetta en Airam Hernandez als Alfredo Germont, werden begeleid door het Orchestre national du Capitole de Toulouse.
Culturebox: on demand.

Gluck in de Opéra Comique
In een regie van Aurélien Bory ging onlangs in de Opéra Comique in Parijs de opera Orphée et Eurydice van Gluck in première. In de hoofdrollen zongen Marianne Crebassa en Hélene Guilmette, in de bak zat het ensemble Pygmalion onder directie van Raphaël Pichon. Deze versie heeft Duitse ondertiteling, maar op Arte Concert zijn ook versies met Franse of Engelse ondertitels beschikbaar.
Arte Concert: on demand.

Audio

Janáček live
NTR Opera Live komt deze zaterdag rechtstreeks vanuit Nationale Opera & Ballet. De uitvoering van Jenůfa van Leoš Janáček wordt geleid door Tomáš Netopil voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. De solisten zijn onder anderen Annette Dasch in de titelrol, Hanna Schwarz als Starenka Buryjovka en Evelyn Herlitzius als Kostelnicka Buryjovka. Nederlands aandeel is er van Karin Strobos (Karolka) en Francis van Broekhuizen (Rychtarka).
NPO Radio 4: zaterdag 20 oktober om 19.00 u.

Scène uit Jenůfa van Leoš Janáček bij De Nationale Opera. (© Ruth Walz)

Cherubini bij de BBC
Een paar dagen na de uitvoering in Berlijn brengt de BBC een opname van de opera Médée van Cherubini onder leiding van Daniel Barenboim. In de hoofdrollen zingen sopraan Sonya Yoncheva als Médée, tenor Charles Castronovo als Jason en de Britse bas Iain Paterson als Créon.
BBC Radio 3: zaterdag 20 oktober om 19.00 u.

Mahler op zondag
In het programma Spiegelzaal van AVROTROS is het duo van mezzosopraan Esther Kuiper en bas-bariton Sven Weyens te gast, begeleid door Maurice Lammerts van Bueren op de piano. Het drietal bracht recent een cd uit met Mahlers liederen uit Des Knaben Wunderhorn. Binnenkort leest u meer over het project op Place de l’Opera.
NPO Radio 4: zondag 21 oktober om 10.00 u.

Oude muziek in Eindhoven
Recent was het ensemble L’Arpeggiata onder leiding van Christina Pluhar in Nederland voor een korte tournee. Met als soliste sopraan Céline Scheen bracht het gezelschap liederen van John Dowland en Henry Purcell in de kleine zaal van het Muziekgebouw in Eindhoven.
NPO Radio 4: dinsdag 23 oktober om 20.00 u.

Requiem van Verdi
Een cast uit verschillende delen van de wereld brengt in het Royal Opera House de Messa da Requiem van Verdi. BBC 3 zendt de uitvoering live uit, met voor het koor en orkest van het Royal Opera House Sir Antonio Pappano. De solisten zijn de Bulgaarse sopraan Krassimira Stoyanova, de Amerikaanse mezzo Jamie Barton, de Franse tenor Benjamin Bernheim en de Hongaarse bas Gábor Bretz.
BBC Radio 3: dinsdag 23 oktober om 20.30 u.

Danton in Wenen
In de operamatinee van de BBC is Dantons Tod van Gottfried von Einem geprogrammeerd. De opera werd gecomponeerd op basis van het gelijknamige toneelstuk van Georg Büchner. Dirigent Susanna Mälkki leidt het koor en orkest van de Wiener Staatsoper, Wolfgang Koch en Herbert Lippert zingen de hoofdrollen.
BBC Radio 3: donderdag 25 oktober om 15.00 u.

Weektip

Janáček
Nog tot eind van de maand, en zaterdag live op de radio, is bij De Nationale Opera Katie Mitchells enscenering van Jenůfa te zien. Enkele jaren geleden werd in dezelfde zaal een ander werk van componist Leoš Janáček gepresenteerd, Het Sluwe Vosje. Een opname uit die periode is in redelijke kwaliteit terug te vinden op YouTube. Richard Jones regisseerde de productie met onder anderen Dale Duesing, Ellen van Haaren en Annett Andriesen. Voor het orkest stond Lawrence Renes.

https://www.youtube.com/watch?v=hWHveSST26Y

Vorig artikel

Les Huguenots en Wagner in Parijs

Volgend artikel

Terfel terug op cd met Dreams and Songs

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.