Binnenkort

Opera in de media: week 47 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 47 (17 – 23 november 2018) aandacht voor de livestream van het optreden van Joyce DiDonato bij WQXR en voor de wereldpremière van Fin de partie van Kurtág in Milaan.

Video

Joyce DiDonato. (© Pari Dukovic)

Nachtconcert
In de nacht van zaterdag op zondag wordt door Medici.tv een livestream aangeboden van het optreden van mezzosopraan Joyce DiDonato met het Brentano String Quartet in het gebouw van het radiostation WQXR in New York. Ze zingt werk van Lekeu en Heggie.
Medici.tv: zondag 18 november om 01.00 u.

Vosje in Brno
Leoš Janáčeks Sluwe vosje wordt opgevoerd in het Janáček Opera National Theatre in Brno. Regisseur Marko Ivanović en dirigent Jiří Heřman leiden een lokale cast met Jana Šrejma Kačirková en Svatopluk Sem. De uitvoering wordt live gestreamd met ondertitels in het Engels en het Tsjechisch.
OperaVision: zondag 18 november om 15.00 u.

Don Giovanni in Wenen
Wie een ticket koopt voor de livestream vanuit Wenen zit zondag eerste rang bij de uitvoering van Mozarts Don Giovanni door het orkest van het Wiener Staatsoper en de solisten, onder wie Markus Werba, Myrtò Papatanasiu en Benjamin Bruns. Dirigent is Adam Fischer, Jean-Louis Martinoty deed de regie.
StaatsoperLive: zondag 18 november om 18.30 u.

Audio

Antonio Pappano. (© Sim Canetty-Clarke)

Ring in Londen
De BBC-radio is toe aan deel drie van de cyclus Der Ring des Nibelungen in een productie van het Royal Opera House. De titelrol van Siegfried wordt gezongen door Stefan Vinke, in de andere rollen hoort u onder anderen Nina Stemme, Gerhard Siegel en John Lundgren. Voor het orkest staat Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 17 november om 18.00 u.

Kurtág in Opera Live
Het wekelijkse operaprogramma NTR Opera Live is er snel bij met de uitzending van de eerste opera van György Kurtág (1926). Diens Fin de partie ging afgelopen donderdag in wereldpremière in de Scala in Milaan. Koor en orkest van het huis stonden onder leiding van Markus Stenz, solisten waren onder anderen Frode Olsen en Leigh Melrose. Het stuk is vanaf 6 maart 2019 voor het eerst bij coproducent De Nationale Opera te zien. Te gast in Opera Live is mezzosopraan Veerle Sanders, die momenteel als lid van het Jazz Trio in A Quiet Place bij Opera Zuid groot succes oogst in de zalen.
NPO Radio 4: zaterdag 17 november om 19.00 u.

Travelsongs in Avondconcert
Het Avondconcert van Radio 4 komt rechtstreeks vanuit de Concertzaal in Tilburg. Daar voeren het Gryphon Trio en bariton David Pike werk uit van onder anderen Haydn en Ralph Vaughan Williams. Diens Songs of Travel staan op het programma.
NPO Radio 4: dinsdag 20 november om 20.00 u.

Vocaal in Arnhem
Onder de titel De Allegorie van het Verlangen zingt het Vocalconsort Berlin met Zefiro Torna en Ghalia Benali werk van Johann Sebastian en Johann Christian Bach, Hildegard von Bingen en John Dunstable. Het optreden in Arnhem wordt live uitgezonden.
NPO Radio 4: donderdag 22 november om 20.00 u.

Judith van Wanroij. (© Gerard de Haan)

Rossi in Bordeaux
De Nederlandse sopraan Judith van Wanroij zingt de titelrol in L’Orfeo van Rossi. De BBC zendt de opera, opgenomen in de opera van Bordeux, donderdagmiddag uit. Het Pygmalion Ensemble werd geleid door Raphaël Pichon.
BBC Radio 3: donderdag 22 november om 15.00 u.

Berlioz’ nachten
Mezzosopraan Julie Boulianne is te gast in het AVROTROS Vrijdagconcert, live vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Ze wordt begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karel Mark Chichon in Les nuits d’été van Berlioz. Ook Manuel de Falla en Johan Wagenaar staan op het programma.
NPO Radio 4: vrijdag 23 november om 20.00 u.

Weektip

“Serving in high office is an honour and privilege”
De Britse politiek staat dezer dagen in het middelpunt van de belangstelling. Britse politiek in het Engeland van nu lijkt soms wel wat op de hofintriges van lang geleden. Die werden door Donizetti fraai op muziek gezet. Deze opname uit november 2011 toont het verhaal van Anna Bolena, met onder anderen Anna Netrebko als Anna Bolena, Ildebrando D’Arcangelo als Hendrik VIII en Elina Garanca als Jane Seymour.

Vorig artikel

Joyce DiDonato soleert in Luikse opera

Volgend artikel

Farahani en Van Bueren zetten Heggie op cd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.