AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Jaap, Franz en Allan

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 168.

Ring is rond
Een nieuwe serie opnamen van Der Ring des Nibelungen is voltooid en nu gebundeld in een doos met veertien cd’s. Jaap van Zweden dirigeerde het Hong Kong Philharmonic Orchestra in de Wagner-cyclus. Zou er met Van Zweden – onder meer verantwoordelijk voor legendarische NTR ZaterdagMatinee’s van Parsifal en Tristan und Isolde – nog eens een Amsterdamse Ring komen?

https://twitter.com/majeskiamanda/status/1064589265575862272

Beeldrijm
Wat is de relatie tussen het beeld van mezzosopraan Sarah Connolly in Glyndebourne en de poster van de nieuwe J.K. Rowling-verfilming?

Liefde voor de recensent
Een zanger die bedankt voor een lovende recensie. Altijd een beetje sneu.

Franz 190 jaar voortlevend
Gisteren was de sterfdag van Franz Schubert. Een mooiere ode aan de componist dan ‘Der Leiermann’ door Fischer-Dieskau is nauwelijks denkbaar.

Vocale monumenten
Er zijn aria’s die je móet kennen. Naxos zegt welke.

Kerst in aantocht
Terwijl in NL wordt gestudeerd op komende uitvoeringen van Bachs Weinachtsoratorium is in Zürich een andere kersttraditie levend gehouden: de opera Hänsel und Gretel. In een regie van Robert Carsen. Met breakdancers.

Rara welke opera?
Puccini’s zeldzame eenakter Le Villi wordt opgenomen door Opera Rara en krijgt morgen een concertante uitvoering in Londen. Tenor Arsen Soghomonyan loopt vast vooruit op een regie waarbij hij in een Nokia zingt.

Knus
Een familieprotret van de Netrebkootjes.

https://twitter.com/AnnaNetrebko/status/1064556231979872262

Word lid
Allan Clayton en Christopher Purves leggen in zomerse sferen het belang uit van sponsoring van het Glyndebourne Festival.

Bijzondere casting
Een productie van Die verkaufte Braut in München, mét een varken.

Binnenkort in Amsterdam
De eerste berichten over de nieuwe opera van Kurtág, Fin de partie: “Ingekookte zeggingskracht in een avondvullende voorstelling.”

Andrew Clements van The Guardian reisde ook naar Milaan. Hij vond Fin de partie “utterly distinctive and, in Pierre Audi’s lucid production, unforgettable and touching”.

Koor in Londen
“I think luck played a big part – we recorded the right thing at the right time”, zegt Lionel Meunier over het succes van Vox Luminis. Het koor werkte mee aan de succesvolle OPERA2DAY-productie La troupe d’Orphée en is dit seizoen vaak te horen in de Londense Wigmore Hall.

Aria Code
De New Yorkse Metropolitan Opera gaat samen met het radiostation WQXR een serie podcasts maken. De start is op 4 december.

A jolly good time
Drie twintigste-eeuwse helden van de muziek op een foto, gemaakt door filmmaker Stanley Kubrick.

Vorig artikel

Extrema maakt mis over ontstaan Holland

Volgend artikel

Maria Callas geeft concert in Carré

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.