Binnenkort

Opera in de media: week 50 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 49 (8 – 14 december 2018) aandacht voor de wereldpremière van Die Weiden van Staud en het programma War and Peace van Joyce DiDonato.

Video

Yannick Nézet-Séguin in de Met. (© Jonathan Tichler / Metropolitan Opera)

Master Yannick
Medici.tv biedt een blik achter de schermen van het operavak in een masterclass voor zangers door dirigent Yannick Nézet-Séguin in New York. Hij studeert met de jonge talenten op delen uit Mozarts Don Giovanni en Gounods Roméo et Juliette.
Medici.tv: zaterdag 8 december om 18.00 u.

Vox in Versailles
Het optreden van het vocaal ensemble Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier in de Chapelle Royale van het Château de Versailles wordt live uitgezonden door Mezzo. Het koor, dat net een nieuwe cd uitbracht, zingt werk van Händel.
Mezzo: zaterdag 8 december om 18.00 u.

Faust in Parijs
Een opname van drie jaar geleden van La damnation de Faust van Berlioz is te zien bij Mezzo. Het koor en orkest van de Parijse opera werden geleid door Philippe Jordan. In de hoofdrollen zongen Jonas Kaufmann, Sophie Koch en Bryn Terfel.
Mezzo: woensdag 12 december om 20.30 u.

Alweer een Tosca
Vanuit de stad waar het verhaal van Tosca zich afspeelt, Rome, komt een uitvoering door het Teatro dell’Opera di Roma. In de hoofdrollen zingen Oksana Dyka, Stefano La Colla en Roberto Frontali. Het koor en orkest van de Romeinse opera staan onder leiding van Donato Renzetti. De enscenering is van Alessandro Talevi.
OperaVision: vrijdag 14 december om 19.00 uur en later on demand.

Audio

Bach en tijdgenoten
Het AVROTROS Vrijdagconcert komt live vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Op het programma staat werk van Bach, Vivaldi en Schütz. Vocale solisten zijn sopraan Griet De Geyter, alt Alex Potter, tenor Guy Cutting en bas Matthias Winckler. Koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging staan onder leiding van Marcus Creed.
NPO Radio 4: vrijdag 7 december om 20.00 u.

Wereldpremière in Opera Live
De nieuwe opera van Johannes Maria Staud is getiteld Die Weiden. Op een libretto van Durs Grünbein componeerde Staud een politieke opera voor de Wiener Staatsoper over de verrechtsing van Europa. Het duo Peter en Lea vertrekt op een reis over een rivier, naar het hart van Europa. Rachel Frenkel en Tomasz Konieczny zingen de hoofdrollen in de door Ingo Metzmacher gedirigeerde en door Andrea Moses geregisseerde productie. NTR Opera Live is er rechtstreeks bij.
NPO Radio 4: zaterdag 8 december om 19.00 u.

Kristine Opolais. (© Tatyana Vlasova)

Puccini’s jublieum
De zaterdagmatinee van de Metropolitan Opera in New York, live uitgezonden door de BBC-radio, heeft drie opera’s van Puccini op het programma. De triple bill Il trittico viert zijn honderdste verjaardag bij de Met, waar de opera’s in wereldpremière gingen. Tenor Marcelo Álvarez en sopraan Amber Wagner zijn de sterren in Il Tabarro, in Suor Angelica zingt sopraan Kristine Opolais de hoofdrol en Plácido Domingo is Gianni Schicchi. Ze worden omgeven door enkele tientallen collega’s, van wie mezzo Stephanie Blythe in alle drie de opera’s optreedt. Het orkest wordt geleid door Bertrand de Billy.
BBC Radio 3: zaterdag 8 december om 19.30 u.

Blauwbaard
Het Koninklijk Concertgebouworkest voert onder leiding van Daniel Harding na een pianoconcert van Dvorák de opera Hertog Blauwbaards burcht van Béla Bartók uit. In de vocale rollen hoort u mezzosopraan Elena Zhidkova en bas Gábor Bretz, als spreker Örs Kisfaludy. In het Middagconcert is een opname van de vrijdagavond ervoor te horen.
NPO Radio 4: zondag 9 december om 14.00 u.

Joyce
Het recitalprogramma War and Peace van mezzosopraan Joyce DiDonato, begeleid door het ensemble Il Pomo d’oro onder leiding van Maxim Emelyanichev, reist nog over de wereld. Van de uitvoering op 4 juni 2017 in Barcelona is een radio-opname gemaakt. DiDonato zingt werk van onder anderen Händel, Cavalieri en Purcell.
NPO Radio 4: zondag 9 december om 20.00 u.

Weektip

Morgen gaat bij de Nederlandse Reisopera Die tote Stadt van Erich Wolfgang Korngold in première. Eerder dit seizoen bracht de Komische Oper Berlin hetzelfde werk. De live-stream die OperaVision van de productie maakte, is nog terug te zien op YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=Z8jBk32mHOo

Vorig artikel

Het Boompje: kameropera voor kleuters

Volgend artikel

Oedipe bij DNO: hartverscheurend

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.