AchtergrondBinnenkortFeaturedNieuws

Seizoen De Nationale Opera 2019/2020

De Nationale Opera presenteert in seizoen 2019/2020 vijftien producties; twaalf nieuwe en drie reprises. Het Opera Forward Festival beleeft zijn vijfjarig jubileum. Het Amsterdamse operahuis maakte zijn plannen maandag bekend. Lees verder voor een overzicht van de programmering.

Campagnebeeld van het nieuwe seizoen, gemaakt door fotograaf Florian Joahn, die alle campagnebeelden voor zijn rekening heeft genomen.

Bij opera gaat het, in niet geheel willekeurige volgorde, om de zangers, de werken, de dirigenten, de regisseurs en het publiek. Voor dat publiek zet De Nationale Opera komend seizoen de deuren wijd open. Met ‘gewenningsprijzen’ voor jongeren die geleidelijk van meer naar minder korting gaan, met repertoire voor alle leeftijden (letterlijk vanaf 2+) en met een mix van bekend en nieuw repertoire.

Het is een bedrijf in overgang, waar nog de handtekening zichtbaar is van Pierre Audi. Hij werd begin van het huidige seizoen opgevolgd door Sophie de Lint. Het hoofd artistieke zaken is sinds enkele maanden Damià Carbonell Nicolau en chef-dirigent Marc Albrecht begint in september aan zijn laatste seizoen in Amsterdam. Wiens invloed waar geldt of merkbaar is, kan een aardige puzzel zijn bij het bekijken van de plannen voor 2019/2020, maar wat telt zijn de producties, de namen en de artistieke en muzikale kwaliteit die vanaf 5 september 2019 geboden wordt.

De zangers

Internationaal talent is komend seizoen volop te horen. Al in de seizoensopener Pagliacci/Cavalleria rusticana staan namen van niveau op het affiche, onder wie Ailyn Pérez en Anita Rachvelishvili. Later in het seizoen komen grote namen als Eva-Maria Westbroek (in de rol van Sieglinde), Lawrence Brownlee, zijn naamgenoot Lawrence Zazzo en Elza van den Heever naar Amsterdam. Eleonora Buratto komt terug naar DNO, ze zingt met tenor Brian Jagde in Rusalka.

Extra aandacht verdienen de Nederlandse zangers die komend seizoen zijn gecast. De leden van de zeer internationaal samengestelde Nationale Opera Studio zullen in verschillende producties optreden. Gearriveerd Nederlands talent staat in Così fan tutte en Mahagonny (Thomas Oliemans) en in Die Walküre (Eva-Maria Westbroek).

Michael Wilmering is te zien en te horen als Moralès in de herneming van Robert Carsens Carmen. (© Paul Sijm)

Ook zangers van een iets jongere generatie krijgen kansen. Bariton Michael Wilmering zingt Moralès in Carmen en Eva Kroon is één van de Walküren in de herneming van de Wagner-opera. Kroon is ook ‘Eine Stimme von Oben’ in Die Frau ohne Schatten. Ze was al vaker als ‘Stimme’ te horen.

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny biedt een podium voor Kristina Bitenc, Leonie van Rheden en Veerle Sanders. Mezzosopraan Olivia Vermeulen zingt een rol in Das Jagdgewehr van Larcher, een partij die ze ook bij de wereldpremière in Bregenz vorig jaar vertolkte.

Een flink contingent Nederlandse stemmen vult Nationale Opera & Ballet bij Rusalka. Karin Strobos, Mark Omvlee, Lilian Farahani en Rosanne van Sandwijk keren terug naar DNO en ook Tim Kuypers – recent te horen in de NTR ZateterdagMatinee – is van de partij.

De werken

Het programma voor seizoen 2019/2020 is gevarieerd. Nederlands repertoire is er met een wereldpremière van Ritratto. Componist Willem Jeths maakt voor de opening van het vijfde Opera Forward Festival een werk over de excentrieke Luisa Casati, die zich in de high society van Parijs, Venetië en Rome omringde met grote kunstenaars. Frank Siera schrijft het libretto van de opera, die Jeths speciaal componeert op de stemmen van de Opera Studio-zangers.

De grote componisten Wagner, Mozart, Rossini en Verdi worden gespeeld. Zo komt de Pierre Audi-enscenering van Die Walküre voor het laatst terug. De Oostenrijker Thomas Larcher schreef Das Jagdgewehr, op een novelle van Yasushi Inoue. Hij is komend seizoen ook composer in residence bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Nog jonger is Mathilde Wantenaar, die deelnam aan het eerste Opera Forward Festival en nu, vijf jaar later, een officieel werk maakt. Een lied voor de maan is gebaseerd op een boek van Toon Tellegen.

De dirigenten

Marc Albrecht vertrekt aan het einde van seizoen 2019/2020 als chef van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. (© Marco Borggreve)

Het wordt het laatste seizoen voor chef Marc Albrecht. Hij neemt de baton over van Hartmut Haenchen voor Die Walküre en neemt afscheid met de opera die hij tien jaar geleden als eerste dirigeerde in Amsterdam, Die Frau ohne Schatten. De Tsjech Jakub Hrůša dirigeert Rusalka van zijn landgenoot Dvořák. De eerste productie van het seizoen wordt geleid door de Brit Sir Mark Elder.

De regisseurs

De meest in het oog springende regisseur in de line-up voor het komende seizoen is Ivo van Hove. Hij zal Mahagonny van Kurt Weill ensceneren. Laurent Pelly is gevraagd om een opera die lang niet meer in Amsterdam te zien was, La Cenerentola, te regisseren. Katie Mitchel, zo langzamerhand vaste waarde bij DNO, zal werk maken van Die Frau ohne Schatten en Marcel Sijm doet de regie van Ritratto in het Internationaal Theater Amsterdam. Opvallend is de keuze van Robert Carsen, die het tweeluik Pagliacci en Cavalleria rusticana regisseert. Hij wil het publiek op een ander been zetten door de traditionele volgorde waarin de opera’s gespeeld worden om te draaien.

Het publiek

Het nieuwe seizoen begint voor het publiek als de seizoensbrochure van De Nationale Opera in de brievenbus valt. Dit jaar zijn de campagnebeelden voor het eerst van fotograaf Florian Joahn, die al zijn modellen kennelijk de opdracht gaf depressief dan wel chagrijnig in de lens te kijken.

De prijzen voor de voorstellingen zijn licht verhoogd vanwege de hogere btw. Voor jongeren en studenten zijn er speciale tarieven. De voorstellingen van het Opera Foward Festival zijn gemiddeld goedkoper dan het andere aanbod. Wie gratis wil kijken, kan in elk geval terecht bij de livestreams van enkele eerder opgenomen producties en de openluchtvertoning van Rusalka tijdens het Holland Festival 2020. La Cenerentola, dat in de kerstperiode als familievoorstelling is geprogrammeerd, wordt aangeboden met speciale kinderkorting. Op de zesde rang betaalt een jongere onder de 16 jaar slechts 7,25 euro. Het allerduurste kaartje komend seizoen kost 166 euro.

Hieronder het volledige seizoen op een rij:

Pagliacci (R. Leoncavallo) en Cavalleria rusticana (P. Mascagni)
5 t/m 28 september 2019
Dirigent: Mark Elder
Regisseur: Robert Carsen
Zangers: Brandon Jovanovich, Ailyn Pérez, Roman Burdenko, Marco Ciaponi, Brian Jagde, Anita Rachvelishvili, Elena Zilio e.a.

Così fan tutte (W.A. Mozart)
3 t/m 21 oktober 2019
Dirigent: Ivor Bolton
Regisseur: Jossi Wieler en Sergio Morabito
Zangers: Thomas Oliemans, Davide Luciano, Sebastian Kohlhepp, Anett Fritsch, Angela Brower e.a.

Kriebel (L. Evers) wereldpremière
Kinderopera (2+ jaar)
Regisseur: Caecilia Thunnissen
19 oktober 2019 t/m 23 februari 2020

Die Walküre (R. Wagner)
16 november t/m 8 december 2019
Dirigent: Marc Albrecht
Regisseur: Pierre Audi
Zangers: Eva-Maria Westbroek, Michael König, Iain Paterson, Martina Serafin e.a.

La Cenerentola (G. Rossini)
3 t/m 28 december 2019
Dirigent: Daniele Rustioni
Regisseur: Laurent Pelly
Zangers: Isabel Leonard, Lawrence Brownlee, Roberto Tagliavini, Nicola Alaimo e.a.

Rodelinda (G.F. Händel)
14 t/m 28 januari 2020
Dirigent: Riccardo Minasi
Regisseur: Claus Guth
Zangers: Bejun Mehta, Lawrence Zazzo, Lucy Crowe, Bernard Richter e.a.

Nabucco (G. Verdi)
27 januari t/m 22 februari 2020
Dirigent: Maurizio Benini
Regisseur: Andreas Homoki
Zangers: George Petean, Dmitry Belosselskiy, Anna Pirozzi, Alisa Kolosova, Freddie de Tommaso e.a.

Ritratto (W. Jeths) wereldpremière
13 t/m 19 maart 2020
Internationaal Theater Amsterdam
Dirigent: Geoffrey Paterson
Regisseur: Marcel Sijm
Zangers: De Nationale Opera Studio

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (K. Weill)
16 maart t/m 5 april 2020
Dirigent: Markus Stenz
Regisseur: Ivo van Hove
Zangers: Doris Soffel, Alan Oke, Sir Willard White, Nikolai Schukoff, Thomas Oliemans e.a.

Das Jagdgewehr (T. Larcher)
17 en 19 maart 2020
Muziekgebouw aan ’t IJ
Dirigent: Michael Boder
Regisseur: Karl Markovics
Zangers: Sarah Aristidou, Giulia Peri, Olivia Vermeulen, Andrè Schuen e.a.

Een lied voor de maan (M. Wantenaar) wereldpremière
18 t/m 25 maart 2020
CC Amstel
Regisseur: Béatrice Lachaussée

OFF Jubileumconcert
20 en 22 maart 2020
Eva-Maria Westbroek soleert bij het Orkest van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Die Frau ohne Schatten (R. Strauss)
25 april t/m 20 mei 2020
Dirigent: Marc Albrecht
Regisseur: Katie Mitchell
Zangers: Elza van den Heever, Irène Theorin, Josef Wagner, Michaela Schuster, AJ Glueckert, Eva Kroon e.a.

Carmen (G. Bizet)
12 mei t/m 1 juni 2020
Dirigent: Andrés Orozco-Estrada
Regisseur: Robert Carsen
Zangers: J’Nai Bridges, Dmytro Popov, Alexander Vinogradov, Anett Fritsch, Michael Wilmering e.a.

Rusalka (A. Dvořák)
6 t/m 28 juni 2020
Dirigent: Jakub Hrůša
Regisseur: Philipp Stölzl
Zangers: Eleonora Buratto, Dmitry Ivashchenko, Anna Larsson, Brian Jagde e.a.

Het monster van Minos (J. Dove)
30 juni t/m 4 juli 2020
Participatieproject met het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Almeers Jeugd Symfonie Orkest
Regisseur: Marie-Ève Signeyrole

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Brownlee deelt ervaringen in nieuwe podcast

Volgend artikel

Zomer op tournee met Tranen van Maria

De auteur

Francois van den Anker en Jordi Kooiman

Francois van den Anker en Jordi Kooiman