Binnenkort

Zomer op tournee met Tranen van Maria

Sopraan Johannette Zomer gaat ter gelegenheid van het honderdjarig kiesrecht voor vrouwen op tournee met de productie Tranen van Maria. De voorstelling gaat over de verbindende rol van vrouwen en combineert het Stabat Mater van Pergolesi met liederen, beeldprojecties en dans.

Campagnebeeld van Tranen van Maria.

In tijden van crisis en lijden zijn het vrouwen die families, gemeenschappen en naties bij elkaar houden. Dat is het uitgangspunt van Tranen van Maria. Initiatiefneemster Johannette Zomer heeft gezocht naar muziekstukken die de verbindende kwaliteit van vrouwen uitlichten. Ze begon bij Pergolesi’s beroemde Stabat Mater en vond daarna onder meer een Sefardisch slaapliedje, Arabische liedjes, werk van Hildegard von Bingen (één van de eerste vrouwelijke componisten) en liederen uit de Cantigas de Santa Maria, een middeleeuwse verzameling lofliederen.

De muziek wordt uitgevoerd door het Tulipa Consort en het Stabat Mater vrouwen- en gemengd projectkoor onder leiding van Maria van Nieukerken. Naast Zomer soleren mezzosopraan Cécile van de Sant, de Iraakse zangeres Farida Mohammed Ali en de Franse zangeres Françoise Atlan.

De voorstelling bevat behalve muziek ook dans en beeld. Heather Ware voert een dans uit op delen uit één van Bachs cellosuites, gespeeld door Karoun Elias. Verder zijn verhalen te zien van vrouwen die Johannette Zomer voor de voorstelling in elke speelstad bij elkaar brengt – vrouwen uit etnische minderheden, nieuwskomersvrouwen en bijstandsmoeders. Ze eten met elkaar, maken kennis en delen hun verhaal. De regie van het geheel is in handen van Marleen Prins.

Tranen van Maria beleeft op 7 maart een try-out in Akoesticum in Ede. De première is op 8 maart in de Domkerk in Utrecht. Daarna zijn er voorstellingen in Zutphen (9 maart), Dordrecht (10 maart) en Muiden (16 maart).

Zie voor meer informatie de website van Johannette Zomer.

Vorig artikel

Seizoen De Nationale Opera 2019/2020

Volgend artikel

NedPhO vertoont Mahler 8 op groot scherm

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.