BinnenkortFeatured

Anna Netrebko zingt Verdi in Omniversum

Het Haagse filmtheater Omniversum vertoont op 2 april live Verdi’s opera La forza del destino op zijn 144 vierkante meter grote koepelscherm. In de productie van het Royal Opera House zingen de sterren Anna Netrebko en Jonas Kaufmann de hoofdrollen.

Anna Netrebko. (© Vladimir Shirokov)

“Nergens zit je zo dicht op de actie”, zegt het Omniversum over zijn operavertoningen. “De dramatiek, de passie, de emoties: je ervaart ze levensecht. Je kijkt de zangers recht in het gezicht.”

Het Haagse filmtheater brengt dit seizoen vijf producties van het Royal Opera House in Londen. Verdi’s klassieker La forza del destino is te zien in een productie van Christof Loy, die in september 2017 al bij De Nationale Opera in Amsterdam te zien was. De Duitse regisseur schetst een meeslepend beeld van de sociale omstandigheden waarin het verhaal speelt. Tegelijk zoomt hij sterk in op intense persoonlijke drama’s van de hoofdpersonages.

Het verhaal van La forza del destino is complex en wellicht een tikje ongeloofwaardig, maar Giuseppe Verdi maakte er een episch drama van, barstensvol mooie muziek. De ouverture is één van zijn meest gedenkwaardige composities. Daarna volgen beroemde koren en prachtige, intieme solo’s, zoals Leonora’s bekende aria ‘Pace, pace mio Dio’. De hebberige monnik Fra Melitone zorgt voor comic relief.

In de Londense productie zingt sopraan Anna Netrebko de rol van Leonora. Zeker op het witte doek is de Russische superster een enorm charismatische en meeslepende verschijning. Ze zingt de rol van Leonora voor het eerst. Een debuut dat mooi past in het rijtje zwaardere sopraanrollen die ze de afgelopen jaren met veel succes aan haar repertoire heeft toegevoegd.

In de rol van Don Alvaro is de Duitse stertenor Jonas Kaufmann te beleven, een zanger die Netrebko qua look en sterrendom kan evenaren. Alvaro is een partij waar Kaufmann zeer vertrouwd mee is. Hij zal zijn status als “the greatest living tenor” ongetwijfeld bekrachtigen.

De uitvoering van La forza del destino wordt gedirigeerd door Antonio Pappano, chef-dirigent bij het Royal Opera House. De vertoning begint om 19.10 uur. Zie voor meer informatie de website van het Omniversum.

Regisseur Christof Loy schetst in zijn productie (hier tijdens de speelreeks bij De Nationale Opera) een meeslepend beeld van de sociale omstandigheden waarin het verhaal speelt. (© Monika Rittershaus)
Vorig artikel

#Heldinnen in programma Operadagen 2019

Volgend artikel

Nelly Miricioiu treedt op in Haarlem

De auteur

Advertorial

Advertorial