AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Aylin, Ben en Maria

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 186.

Gouda-dämmerung
Over de relatie tussen bijvoorbeeld Goudse kaas en Wagners Götterdämmerung moesten we even nadenken. Dat duurde zo lang dat de dag alweer om was en het 2 april werd.

Superduo
Kort nadat in de ene bioscoopketen het publiek heeft genoten van Die Walküre met Eva-Maria Westbroek komt dat andere bioscoopconglomeraat met een live-vertoning vanuit Londen. Anna Netrebko en Jonas Kaufmann zingen vanavond de hoofdrollen in La forza del destino.

Ster in Amsterdam
Sopraan Ailyn Pérez zingt in september haar roldebuut als Nedda in Pagliacci bij De Nationale Opera. Normaal zing je zo’n rol na de pauze, als het om de double bill met Cavalleria rusticana gaat, maar in de regie van Robert Carsen wordt de volgorde omgedraaid.

Kunst en muziek
Dankzij een samenwerking tussen de Bayerische Staatsoper en de Kunstvermittlung der Bayerischen Staatsgemäldesammlungen gaan opera- en museumbezoek samen.

Siobhan in de prijzen
De Green Room Awards zijn de jaarlijkse prijzen die worden uitgereikt aan een breed spectrum van kunstenaars in Australië. Gisteren werd in Melbourne bekendgemaakt dat sopraan Siobhan Stagg de award krijgt voor haar rol in Pelléas et Mélisande van de Victorian Opera.

Busy bee
Spannende tijden voor Lise Davidsen. Vorige week maakte ze haar roldebuut als Elisabeth in Tannhäuser van Wagner bij de opera in Zürich. Deze zomer zingt ze die rol nog tweemaal, bij de Bayerische Staatsoper en tijdens haar allereerste optreden op de Bayreuther Festspiele. Tussendoor komt ze naar Rotterdam voor een optreden als Sieglinde. In die week verschijnt haar nieuwe cd.

Gruwelijk geweld
In de opera wordt nog weleens gevochten en gemoord. Omdat het wel echt moet lijken, maar niet moet zijn, vinden de rekwisietenmakers oplossingen.

Laagromantiek
Hij vraagt haar mee uit en mompelt iets over een ring. En dan, in de foyer van de Met, ontdekt ze de gruwelijke waarheid.

https://twitter.com/Wagnerian1979/status/1112628162855350272

Debuut bij DG
Tenor Benjamin Bernheim – we interviewden hem in Amsterdam toen hij in april 2016 bij De Nationale Opera de titelrol zong in Roméo et Juliette van Berlioz – maakt binnenkort zijn cd-debuut.

Plaatje om bij wakker te worden
Componist Nico Muhly maakte de nieuwe muziek voor de productie Dood in Venetië, die binnenkort in Carré te zien is. Hij begint zijn dagen kennelijk met deuntjes als ‘I am too sexy‘ en ‘Careless Whisper‘.

Dameszang
Twee redenen om naar Candide in Berlijn te gaan: Anne Sofie von Otter, die heel kort geleden nog in Nederland was voor een recital, en Maria Fiselier, die afgelopen weekend in de Afas Live meezong bij het concert van Trijntje Oosterhuis.

Vorig artikel

Calefax brengt swingende Dido and Aeneas

Volgend artikel

Oropesa steelt de show in Robert le Diable

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.