Binnenkort

Opera in de media: week 21 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 21 van 2019 (18 – 24 mei) aandacht voor Juan Diego Flórez als Almaviva in Wenen, Hercules van Händel in Parijs en Madama Butterfly bij De Nationale Opera.

Video

Juan Diego Flórez. (© Josef Gallauer / Decca)

Barbier in Wenen
De Staatsoper in Wenen presenteert een enscenering van Il barbiere di Siviglia door Günther Rennert. De rol van graaf Almaviva wordt gezongen door tenor Juan Diego Flórez, Margarita Gritskova is Rosina en Rafael Fingerlos zingt Figaro. Voor het orkest staat Evelino Pidò.
StaatsoperLive: dinsdag 21 mei om 19.30 u.

Hercules met Joyce DiDonato
Op Mezzo gaat de maand met speciale aandacht voor 40 jaar Les Arts Florissants nog even door. De opera Hercules van Händel wordt opgenomen op 16 mei in Parijs en is te zien op 22 mei, waarna de uitzending nog een paar maal herhaald wordt. William Christie staat voor zijn ensemble in de Parijse Opéra met solisten als Malena Ernman, Joyce DiDonato en Toby Spence. Luc Bondy voert de regie.
Mezzo: woensdag 22 mei om 20.30 u.

Verdi in Reykjavik
Elmar Gilbertsson, bekend van zijn rollen in Nederland, onder meer bij Opera Zuid, zingt de hoofdrol van Alfredo in een IJslandse Traviata. De rol van zijn geliefde Violetta wordt gezongen door sopraan Herdís Anna Jónasdóttir. De productie van de opera van IJsland is als livestream te zien via OperaVision. Dirigent is Bjarni Frímann, Oriol Tomas maakte de enscenering.
OperaVision: vrijdag 24 mei om 19.00 u.

Nieuw op Youtube

De complete registratie van de finale van de Moniuszko Vocal Competition, die afgelopen weekend werd gehouden, staat op YouTube. Wie wil horen hoe bas-bariton Cody Quattlebaum presteerde, kan scrollen naar 3.22:07. De Amerikaan komt binnenkort op Place de l’Opera aan het woord in een serie interviews met de leden van de operastudio van De Nationale Opera.

Audio

Puccini bij Opera Live
Het wekelijkse operaprogramma van de NTR brengt een opname van 7 mei van de opera Madama Butterfly door De Nationale Opera. In de bak zit het Residentie Orkest, dat wordt gedirigeerd door Jader Bignamini. In de rol van Cio-Cio-San zingt Elena Stikhina, Enkelejda Shkosa is Suzuki en Sergio Escobar vertolkt Pinkerton. Na afloop van de opera volgt een muzikaal portret van Enkelejda Shkosa.
NPO Radio 4: zaterdag 18 mei om 19.00 u.

Moordopera
Kortgeleden ging in Londen de opera Jack the Ripper: The Women of Whitechapel in première. Componist Iain Bell en librettist Emma Jenkins verschoven het perspectief van de dader naar de slachtoffers. Martyn Brabbins leidt het koor en orkest van de English National Opera en de solisten, onder wie Janis Kelly, Susan Bullock en William Morgan.
BBC Radio 3: zaterdag 18 april om 19.30 u.

Michael Wilmering. (© Paul Sijm)

Michael bij Hans
Dat bariton Michael Wilmering en pianist Reinild Mees te gast zijn in het programma Spiegelzaal zal wel samenhangen met het Internationaal Lied Festival Zeist, dat vanaf 17 mei wordt gehouden. Wilmering zingt in Zeist op 25 mei in de Grote kerkzaal en wordt dan begeleid door Hans Eijsackers.
NPO Radio 4: zondag 19 mei om 10.00 u.

Lenneke Ruiten zingt lied
Het Avondconcert van Radio 4 komt live vanaf het Internationaal Lied Festival Zeist. Sopraan Lenneke Ruiten, begeleid door pianist Thom Janssen, brengt een programma onder het motto ‘La bonne chanson’. Ruiten zingt in de Kerk van de Evangelische Broedergemeente werk van Fauré, Wolf en Debussy.
NPO Radio 4: woensdag 22 mei om 20.00 u.

Opera uit Utrecht
Het operamiddagconcert van de BBC is gewijd aan Rameaus Les Boréades. De opname werd gemaakt in Utrecht, tijdens het Festival Oude Muziek. Solisten zijn onder anderen Benedikt Kristjánsson en Caroline Weynants. Collegium Vocale 1704 en Collegium 1704 worden gedirigeerd door Václav Luks.
BBC Radio 3: donderdag 23 april om 15.00 u.

Weektip

Falvetti
Op maandag 20 mei is het ensemble Cappella Mediterranea weer in Rotterdam voor wat inmiddels een traditie is tijdens Operadagen Rotterdam. Het orkest voert samen met het kamerkoor van Namur en solisten als Fernando Guimarães en Mariana Flores Il diluvio universale van Michelangelo Falvetti (1642-1692) uit. Dirigent is Leonardo García Alarcón. Een opname van het werk staat al op YouTube.

Vorig artikel

Opera in de zomer: Glyndebourne Festival

Volgend artikel

Salzburger Meistersinger heeft veel kanten

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.