AchtergrondBinnenkort

Westbroek zingt symfonie Sjostakovitsj

Sopraan Eva-Maria Westbroek, bas Mikhail Petrenko en Amsterdam Sinfonietta voeren van 8 tot en met 12 juni drie keer de veertiende symfonie van Sjostakovitsj uit. Het werk van de Russische componist is geen traditionele symfonie, maar een cyclus van liederen die samen een hartstochtelijk protest tegen de dood vormen.

Eva-Maria Westboek. (© Fazil Berisha)

Dmitri Sjostakovitsj schreef zijn veertiende symfonie toen hij maandenlang in volledige isolatie in het Kremlin-ziekenhuis verbleef. Vanwege besmettingsgevaar kon hij geen bezoek ontvangen. Hij las gedichten van Lorca, Apollinaire, Küchelbecker en Rilke en koos er elf uit om op muziek te zetten.

De gedichten draaien allemaal om de dood. Ze beelden de dood op uiteenlopende manieren uit. Samen bieden ze een protest tegen “de onnatuurlijke, gewelddadige dood door moord en oorlog”, aldus Lies Wiersema in een inleiding op het werk. Sjostakovitsj zou naar verluidt gezegd hebben: “Ik ben niet boos op de dood, maar wel op de barbaren die andere mensen de dood injagen.”

Wiersema: “Sjostakovitsj’ onconventionele beschouwing over de dood maakte grote indruk. Rudolf Barshai leidde het Kamerorkest van Moskou tijdens de wereldpremière op 29 september 1969. Benjamin Britten dirigeerde in 1970 de westerse première, in zijn eigen Aldeburgh Festival. Voor Sjostakovitsj was de veertiende symfonie een mijlpaal, het resultaat van jarenlange mijmeringen over het onderwerp.”

Eva-Maria Westbroek, de succesvolste Nederlandse operazanger van dit moment, werkte in 2015 voor het eerst samen met Amsterdam Sinfonietta, in het kader van de 12 Hour PROM op het Holland Festival. Ze zong onder meer Berlioz’ Les nuits d’été. Nu keert ze terug bij het Amsterdamse ensemble met bas Mikhail Petrenko, een zanger die eveneens een internationale staat van dienst heeft.

Sjostakovitsj’ symfonie is niet het enige werk dat in het concert klinkt. Voor de pauze is Cantus in memoriam Benjamin Britten van Arvo Pärt en Variations on a Theme of Frank Bridge van Britten te horen.

Het programma is op 8 juni in het Theater Heerlen, op 10 juni in Musis in Arnhem en op 12 juni in het Concertgebouw in Amsterdam te horen. Zie voor meer informatie de website van Amsterdam Sinfonietta.

Vorig artikel

Luikse opera brengt nieuwe Puritani

Volgend artikel

Sonya Yoncheva geeft concert in Luik

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.