AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Richard, Raoul en Joelle

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 200.

Strauss’ eigen partituur
Operahuizen beschikken over bibliotheken met partituren van de opera’s die worden opgevoerd. In München hebben ze een partituur van de opera Salome die door de componist zelf gebruikt werd.

De Staatsoper in München bracht afgelopen weekend een veelbesproken productie van Salome. Een discussie over omstreden keuzes van de decorontwerper gaan ze gewoon aan op Twitter.

https://twitter.com/bay_staatsoper/status/1147571920981975042

Raoul over water
Het helpt als je de zoon van een beroemde vader bent, zo weten we uit Matteüs 14. Maar als je heel mooi kunt zingen, een goed ontvangen lied-cd maakt (niet verder vertellen: flink wat humor hebt) en een paar weken artist in residence bent van het Grachtenfestival, dan heb je ook de gave. Martin Dijkstra legde het vast. Next level!

Waterramp
Geen handige combinatie van zangersessentialia: water en een partituur.

https://twitter.com/joelle_harvey/status/1147512400083652609

De grote partiturenuitgever bood hulp aan.

God only knows
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest begeleidt normaliter instrumentale en vocale solisten in vooral het klassieke genre. Afgelopen weekend speelden ze op de Rotterdamse Maasvlakte met een stokoude band.

Karaoke Mozart
Het MCO, gevestigd in een oud radiostudiogebouw, biedt ruimte voor amateurzangtalent.

Yanina en Dolce & Gabbana
Anna met een boodschap op Twitter, maar met een tas (niet meer te koop) die gemaakt lijkt te zijn voor Instagram.

https://twitter.com/AnnaNetrebko/status/1148304378790600705

Nationale feestdag
Quatorze Juillet wordt in Parijs gevierd met bekende klassieke namen, onder wie bas René Pape.

https://twitter.com/renepapebass/status/1148269514502660096

Nieuwe Wunderlich
Geen dagelijkse kost: de Studentenlieder van Neumeyer, Triptychon van Reutter en – meer bekend – ‘Du der Platz ist verflucht’ uit Wozzeck van Berg. Te vinden op een nieuwe cd-uitgave van tenor Fritz Wunderlich.

Pavarotti
Dit najaar is de documentaire Pavarotti van Ron Howard in de Nederlandse bioscopen te zien. “He never thougt of opera as something elite”, zegt Howard in dit interview over de hoofdfiguur.

https://twitter.com/ClassicFM/status/1148345595477839873

Mooi vooruitzicht
Deze zomer is één van de Live in HD-encores gewijd aan Il barbiere di Siviglia, met onder anderen Joyce DiDonato en Juan Diego Flórez in de cast. Op 18 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Nog meer mooie vooruitzichten
Het Rossini Opera Festival in Pesaro heeft drie titels bekendgemaakt van werken die in de editie van 2020 te zien zullen zijn.

Vorig artikel

Piepjonge Savinskaia wint Belvedere-concours

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Ik Haat Opera!

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.