AchtergrondBinnenkort

De opera-agenda: maart en april

Seizoen 2019/2020 komt dichterbij. Alle details zijn te vinden in de opera-agenda van Place de l’Opera. In deze serie geven we per twee maanden tips voor producties die, in elk geval op papier, veel doen beloven.

Willem Jeths. (© Friso Keuris)

Opera Forward Festival
Maart is sinds 2016 de maand van het Opera Forward Festival van De Nationale Opera (DNO). In een kleine twee weken tijd brengt het Amsterdamse operahuis een groot aantal opera’s (van miniproducties van talenten tot grootschalige werken op het hoofdtoneel), aangevuld met lezingen en andere randprogramma’s. Het festival opent met een wereldpremière: de nieuwe opera Ritratto van Willem Jeths. Het werk is gebaseerd op het leven van Luisa Casati, een steenrijke vrouw die een woest leven in de high society van Parijs, Venetië en Rome leidde. Marcel Sijm ensceneert, de cast is grotendeels bezet met talent uit DNO’s Operastudio.

Ander hoofdgerecht op het festivalmenu is een productie van Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van het beroemde duo Kurt Weill en Bertolt Brecht. De productie van regisseur Ivo van Hove ging deze zomer in première in Aix-en-Provence en komt naar Amsterdam met veel dezelfde zangers, onder wie Sir Willard White, Doris Soffel en Thomas Oliemans. Markus Stenz dirigeert.

Op het operaprogramma verder Das Jagdgewehr, een twintigste-eeuwse opera van Thomas Larcher, en Een lied voor de maan, een familie-opera (6+) van de jonge componist Mathilde Wantenaar, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen.
Opera Forward Festival in Amsterdam: 13 t/m 26 maart 2020.

Bruid te koop!
De Nederlandse Reisopera besluit zijn seizoen met een nieuwe Nederlandse versie van Smetana’s operette Prodaná nevěsta. In de vertaling van Anne Lichthart luidt het werk: Bruid te koop! Het Enschede gezelschap belooft het werk te ontdoen van het etiket ‘folkloristisch’, zodat het Nederlandse publiek het opnieuw kan ontdekken als “één van de meest geslaagde komedies uit het operarepertoire”. Ed Spanjaard dirigeert, John Yost regisseert. In de cast onder anderen Laetitia Gerards, Martina Prins, Mark Omvlee en Francis van Broekhuizen.
Nederlandse Reisopera op tournee: 14 april t/m 25 april 2020.

Compacte Giovanni
Het nieuwe gezelschap Opera Compact ging dit seizoen van start met de productie Ik haat opera! en presenteert in april zijn tweede productie: Don Giovanni. Medeoprichter Sybrand van der Werf voert de regie, naast Stijn Saveniers als dirigent. In de cast onder anderen de andere oprichter, Fenna Ograjensek, als Donna Elvira.
Opera Compact op tournee: 4 april t/m 16 mei 2020.

Typisch Luik
Minder bekend Italiaans operarepertoire: daarvoor kun je altijd terecht bij de Opéra Royal de Wallonie in Luik. In april brengt het gezelschap een nieuwe productie van Alzira, een opera van Verdi die nog nooit in Luik te zien was. Jean Pierre Gamarra regisseert het werk, Gianluigi Gelmetti dirigeert. De titelrol wordt gezongen door de internationaal bekende sopraan Hui He. Naast haar onder anderen Riccardo Massi, Giovanni Meoni en Luca Dall’Amico.
Opéra Royal de Wallonie: 17 t/m 25 april 2020.

Bekijk het volledige opera-aanbod in de opera-agenda van Place de l’Opera.


Reageren? Bezoek ons op Facebook of stuur de redactie een e-mail via redactie@operamagazine.nl.


 

Vorig artikel

Opera in de media: week 34 van 2019

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Christine, GOK en Tamara

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.